Напълняване в областта на корема-Изследвания?

• 2 815
  • 68
  •   1
Отговори
Здравейте, от доста години имам излишни килограми в областта на корема, както и паласки по гърба. Не смятам, че е от преяждане, храня се нормално. Какви изследвания да си пусна, за да знам откъде идва проблема? Пускала съм ПКК, но там не се откри проблем. Кръвната захар уж е в норма, единствено един чернодробен ензим GGT е над норма, но според личната е възможно след прекаран ковид дълго време да стоят високи стойностите му. Мисля да си проверя хормоните и да изследвам максимално много хормони, за да се види откъде е това напълняване в корема. Какво бихте ме посъветвали? При вас стопиха ли се излишните килограми в коремната област, ако е имало разбъркани хормони и сте ги лекували? Аз лично подозирам много високи стойности на кортизол..
Забравих да спомена, че имам и силна тревожност, раздразнителност.
Ще се радвам да споделите вашия опит.

Последна редакция: ср, 12 мар 2025, 11:29 от mariamp28

# 1
  • София
Кортизол и пакет хормони надбъбречни жлези. Ако сте се лекували с кортикостероиди, е възможно да е страничен ефект от това.

# 2
Аз винаги съм имала малко коремче, но от както ми казаха, че съм с инсулинова резистентност и си спазвам диетата забелязвам, че коремчето се прибира (не е плоско на дъска, но е доста по-добре).

# 3
Кортизол и пакет хормони надбъбречни жлези. Ако сте се лекували с кортикостероиди, е възможно да е страничен ефект от това.
Преди над 10 години бях изследвала един хормон на надбъбречните жлези DHEA и се оказа със стойности като за мъж....оттогава не съм го изследвала повторно. И преди да забременея също имах дълъг цикъл, около 37 дни.
Иначе за инсулиновата резистентност личната лекарка ми каза, че няма смисъл да се пуска обременяване с глюкоза, ако кръвната захар от ПКК е в норма:thinking:
Напълняването ми е точно от мъжки тип -корем и гръб, много е ужасно. Иначе не съм кой знае колко килограми. Около 65 кг на 169 см..Слаби крака и огромен корем.

# 4
  • София
Здравейте, от доста години имам излишни килограми в областта на корема, както и паласки по гърба. Не смятам, че е от преяждане, храня се нормално. Какви изследвания да си пусна, за да знам откъде идва проблема? Пускала съм ПКК, но там не се откри проблем. Кръвната захар уж е в норма, единствено един чернодробен ензим GGT е над норма, но според личната е възможно след прекаран ковид дълго време да стоят високи стойностите му. Мисля да си проверя хормоните и да изследвам максимално много хормони, за да се види откъде е това напълняване в корема. Какво бихте ме посъветвали? При вас стопиха ли се излишните килограми в коремната област, ако е имало разбъркани хормони и сте ги лекували? Аз лично подозирам много високи стойности на кортизол..

Преглед за диастаза, защото понякога коремът седи изтумбен напред. Също така е необходимо да посетите ендокринолог, за да пусне евентуално хормони.

# 5

Преглед за диастаза, защото понякога коремът седи изтумбен напред. Също така е необходимо да посетите ендокринолог, за да пусне евентуално хормони.
Вероятно има и диастаза, защото след раждането коремът не се прибра много, а оттогава минаха 3,6 години. Но има и страшно много мазнини.

# 6
Не слушай личната, а си поискай направление за ендокринолог. Един от признаците на ИР е точно натрупването на мазнини в коремната област. И да, кръвната захар е (все още) в норма, защото инсулинът е висок. Ако не вземеш мерки навреме, следва диабет тип 2.
Виж си също и щитовидната жлеза, защото обикновено нещата са навързани.
Моята лична също ме мота с години навремето, побърках се от какви ли не диети – без резултат, докато накрая при ендокринолога лъсна грозната истина. Отивам с диагнозите при ЛЛ, а тя: „Ама как така, кръвната ти захар е в норма???“. Тя може да е в норма, ама всичко останало – не...

# 7
Иначе за инсулиновата резистентност личната лекарка ми каза, че няма смисъл да се пуска обременяване с глюкоза, ако кръвната захар от ПКК е в норма:thinking:
Това не е вярно. Кръвната захар при инсулинова резистентност е нормална. Висок е инсулинът. При това състояние панкреасът все още успява да поддържа кръвната захар в норма като произвежда допълнително инсулин, който я сваля до нормалното. Но това е голямо усилие за панкреаса и когато се предаде, се получава диабет тип 2. Затова задължително трябва да се провери.

Пусни и щитовидните хормони. Нещата често са свързани.

# 8
Корема винаги е уязвима зона откъм натрупване на мазнини (при голяма част от хората). Аз съм слаба, но откакто спрях с упражненията, защото в един момент ми писна, леко ми се натрупа върху корема. Винаги е било така, малко да отпусна края и веднага се натрупва. Нямам проблеми със щитовидната жлеза или нещо друго, всичко съм изследвала. Иначе от край време съм със слаба фигура, ям умерено, движа се умерено. Направете си изследвания на щитовидната жлеза за всеки случай.

# 9
  • София
Провери си хипофизата и щитовидната жлеза. Много често трупането по корема е от последната,както и рязкото напълняване.
Провери се и за миоми.

# 10
И аз това щях да напиша - нека те види гинеколог за миома, че знае ли се.

# 11
Хубаво е да се видят хормони и т.н , но аз не мисля , че е от тях . Всеки човек натрупва мазнини на различни места . Явно ти ги трупаш на корема . Ако ти с 65 кг се оплакваш , аз със 75 кг не знам какво да кажа . ;дд . Аз трупам в горната част на тялото корем , рамене . Майка ми пък трупа на дупе .

# 12
И аз това щях да напиша - нека те види гинеколог за миома, че знае ли се.
Наскоро ходих. Всичко е наред с яйчниците и матката. Няма миоми, ПКЯ, хернии

# 13
Класически симптоми на ИР.
Направете си обременяване с глюкоза за изследване на трикратна глюкоза и инсулин. Прочетете в нета как се подготвя.
Също пуснете пълен пакет щитовидни хормони и антитела. Свързани са често с ИР.

# 14
Под класически симптоми визирате и тревожността и раздразнителността ли? Впрочем се оказа и, че братовчедка ми е с ИР, вуйчо ми е с диабет. Когато й открива ИР и почна лечение, тя отслабна с 15 кг. Така че ще изследвам и инсулин и всичко, свързано с това.

Общи условия

Активация на акаунт