Напълняване в областта на корема-Изследвания?

• 3 831
  • 70
  •   1
Отговори
# 15
Не, напълняването около корема->ИР.
Тревожност може да има при неоптимални хормони на ЩЖ.
Изследване само на глюкоза и инсулин на гладно не е достатъчно. Прави се обременяване, защото понякога и двете се вдигат на първи или втори час. Ако го правите, прочетете как се процедира. Стои се на едно място в лабораторията, без много движение, пауза от храна 11часа, без диети преди това, хубаво е около 8ч да ви вземат първата кръв.

# 16
  • Пловдив
Най - вероятно  тук са намесени хормони.
Ако не е ИР , то виновникът може да е кортизола и твърде много стрес.
Най-добре намери читав ендокринолог , че и те вече са рядкост.

# 17
Авторката на темата , на колко години сте? Да не сте в периода преди менопаузата ? Симптоматиката съвпада.

# 18
Спорт, спиране на всякакво сладко, тестено, глутен и млечни и ще сте нов човек. Яжте мат - пат твърдо сирене и кисело мляко, но минете на месо, салати, пресни зеленчуци, махнете пърженото, минете на веган сладолед и плодове и няма да се познаете. Протеинова закуска (омлет), лек обяд (салата с месо), ранна лека вечеря до 18ч. Променете си начина на живот. Ходене всеки ден, ядки през деня вместо вафли...

# 19
Авторката на темата , на колко години сте? Да не сте в периода преди менопаузата ? Симптоматиката съвпада.
На 35 съм, малко ми е рано за пременопауза.
А иначе относно диетите - не смятам,че има особено значение какво ядеш, за да отслабнеш
 Обяснете ми как е възможно жени, които ядат повече от мен и не се ограничават от нищо, да са по 45 килограма с талия 60 см. Смятам, че всичко опира до ген и здравословни проблеми, които пречат на метаболизма да се справи. Не смятам да спра виното или пастата, защото ми носят удоволствие от живота. По-скоро бих увеличила физическата си активност. Пробвала съм диети, ефектът от тях е минимален и то докато ги спазваш. Не искам да се въртя в омагьосания кръг на диети и да си орязвам единствените храни, които ми носят някакво удоволствие от живота. Мисля, че на ден приемам около 2000 калории. Искам да открия източника на проблема защо трупам мазнини в областта на корема, защо съм вечно изнервена, защо ме сърби кожата, защо съм вечно изморена. Все ще излезе от някъде. Ще направя абсолютно всички изследвания.

Последна редакция: чт, 13 мар 2025, 21:51 от mariamp28

# 20
Храната е в основата на всичко. Нали знаете тая приказка кажи ми какво ядеш, за да ти кяжа какъв си. Аз съм с Хашимото и хипофункция на щитовидната, имам 3 деца и още като забременях с първото, започнах са пия тироксин. Кърмила съм сумарно пет години децата, но промених и коренно режима си на живот и хранене, защото установих, че подпухвам, коремът ми се подува, образуват ми се газове, оригвах се и т.н. Винаги съм била слаба около 50 кг. Установих, че много въгрехидрати (картофи, ориз)и глутен не ми действат добре и качвам килограми от тях. От 10 години се храня разделно, не ям бързи въглехидрати (бисквити и подобни), спортувам активно. Не спазвам диети, просто съм приела ограниченията и определен вид хранене като начин на живот. Разберете, че няма как без ограничения и дисциплина да се получат нещата, но това е нещо, което малцина могат да постигнат. Изберете от коя група хора искате да сте и трябва да сте наясно, че с годините става все по - зле.

# 21
На 35 съм, малко ми е рано за пременопауза.
А иначе относно диетите - не смятам,че има особено значение какво ядеш, за да отслабнеш
 Обяснете ми как е възможно жени, които ядат повече от мен и не се ограничават от нищо, да са по 45 килограма с талия 60 см. Смятам, че всичко опира до ген и здравословни проблеми, които пречат на метаболизма да се справи. Не смятам да спра виното или пастата, защото ми носят удоволствие от живота. По-скоро бих увеличила физическата си активност. Пробвала съм диети, ефектът от тях е минимален и то докато ги спазваш. Не искам да се въртя в омагьосания кръг на диети и да си орязвам единствените храни, които ми носят някакво удоволствие от живота. Мисля, че на ден приемам около 2000 калории. Искам да открия източника на проблема защо трупам мазнини в областта на корема, защо съм вечно изнервена, защо ме сърби кожата, защо съм вечно изморена. Все ще излезе от някъде. Ще направя абсолютно всички изследвания.
Разбира се че има значение какво се яде, това че не всяка храна на всеки се отразява еднакво е отделен въпрос, зависи от на човека състоянието.
Според мен с ендокринолог се срещни и там вече вижте какво ще установи и той. По принцип има вероятност да е ИР, има вероятност и други неща да са.
Напълняването само в средата на тялото ли е изолирано или по-скоро просто в горната част? Имам предвид горната част на ръцете, лицето, торса и бюста също или е само корем? Ако е от висок инсулин обикновено не е само корема, но е много типично в горната половина. А дупето даже може и посмачкано да изглежда в същото време, странна картинка се получава. Не че е гаранция де, но е доста вероятно тогава.
Тая умора също може да е от ИР, но може и от недобре работеща щитовидна, т.е. пак ендокринологът трябва да го установи това.
Не споменаваш за дефицити на витамини проверявали ли сте, от това също може да се влачиш без енергия.
И евентуално и в посока подобравяне на чревната флора може да се действа, нямам идея как се храниш освен споменатите паста и вино дето със сигурност не помагат по въпроса.

# 22
Напълняването е в корема+паласки по гърба. Ръцете ми не са дебели, нито лицето. Бюстът ми е малък и стегнат.
Витамини скоро не съм изследвала, може и оттам да излязат някои дефицити. И вероятно един пробиотик също би свършил работа, защото коремът ми често се подува след хранене.

# 23
Щом си на 35, провери следните трансаминази- асат, алат, аф, билирубин директен. Особено в светлината на факта, че имаш високо ггт. Имаш ли други симптоми като умора, тежест след хранене?

ПП Ох, сега прочетох, че и те сърби кожата. Нямаш никакви промени по нея, нали, но сърби необяснимо. Направи още в понеделник изследванията и ако излязат завишени, веднага на гастроентеролог.

Последна редакция: сб, 15 мар 2025, 13:15 от Ън

# 24
  • София
Напълняването е в корема+паласки по гърба. Ръцете ми не са дебели, нито лицето. Бюстът ми е малък и стегнат.
Витамини скоро не съм изследвала, може и оттам да излязат някои дефицити. И вероятно един пробиотик също би свършил работа, защото коремът ми често се подува след хранене.
Пробиотикът не е панацея обаче. И аз съм взимала доста и масови, но без определени промени в храненето нищо не стана…

# 25
Щом си на 35, провери следните трансаминази- асат, алат, аф, билирубин директен. Особено в светлината на факта, че имаш високо ггт. Имаш ли други симптоми като умора, тежест след хранене?

ПП Ох, сега прочетох, че и те сърби кожата. Нямаш никакви промени по нея, нали, но сърби необяснимо. Направи още в понеделник изследванията и ако излязат завишени, веднага на гастроентеролог.
Ън, може ли да ми обясните в каква връзка тук е билирубина, че аз съм леко над горна граница, но чернодробните са в норма и според доктора не било проблем.

# 26

Ън, може ли да ми обясните в каква връзка тук е билирубина, че аз съм леко над горна граница, но чернодробните са в норма и според доктора не било проблем.

Билирубин показва дали има проблем в жлъчката или черния дроб, защото асат и алат понякога играят номера и се вдигат от чаша алкохол или тежка храна. Ггт пък сочи, че има възпаление някъде, но съвсем общо в организма. Директният билирубин е насочен към черния дроб. Алкалната фосфатаза се повишава при едно определено заболяване на черния дроб, което засяга жените над 30 г и никога не влиза в норма. Така се ориентират къде става нещо лошо.

# 27
За да отслабнеш има значение ТОЧНО какво и колко ядеш. С вино и спагети няма да се получи. И да, трябва дисциплина и промяна в разбирането за това какво даваш на тялото си. И все пак за много хора е леко несериозно човек да се чувства напълнял при твоята височина и килограми, но ти си знаеш-абсолютно си си в нормата. За напълняването в областта на корема бих си направила изследване за ХОМА индекс. Струва около 24-25 лв. Да се види колко ти е инсулина. А най-добре е да посетиш читав ендокринолог.

# 28
Е, не съм извън нормите за килограми, но има точно едни 5-6 килограма, които си стоят само на корем и гръб. Не е красиво за гледане. Отделно като пусна детето на градина, задължително ще се запиша на спорт. Но искам да разбера има ли ми нещо преди да тръгна да правя хранителни ограничения с неясен резултат. Ако има хормонален проблем, хранителните ограничения ще са доста мъчителни и с минимален резултат...поне според мен

# 29
Дано вече си пуснала кръвни изследвания.  От колко време те сърби кожата?

Общи условия

Активация на акаунт