Напълняване в областта на корема-Изследвания?

• 3 833
  • 70
  •   1
Отговори
# 60
ЛЛ трябва към специалисти да насочват, те и да видят ендокринологични изследвания предимно гледат само дали са в написаните граници от лабораторията. А доста лаборатории все още пишат инсулин на гладно до 25... Ами мерси, аз ако се успокоявах с "в норма е" и не бях взела мерки, досега сигурно щях диабетичка да съм. Или ако имах късмет, не сега а след още няколко години но едва ли.

# 61
Тя личната на мен ми каза Щом кръвната ти захар е в норма, няма нужда от обременяване с глюкоза. Ако сама не си бях пуснала това изследване с обременяването, нямаше и да разбера за ИР и щях да си влача корема един метър пред мен.

# 62
Добре де, личните защо така правят? То даже не става въпрос за направление. Мисля, че касата не го покрива това изследване. И моята на моменти, все едно от джоба си ги вади тия направления.

# 63
  • София
Чиста незаинтересованост за мен. Не е проблем да се даде направление или да се прати ба друг специслист, но щом за тях няма нищо, значи са прави винаги. Не казвам, че всички са така, разбира се.

# 64
Добре де, личните защо така правят? То даже не става въпрос за направление. Мисля, че касата не го покрива това изследване. И моята на моменти, все едно от джоба си ги вади тия направления.
Пак казвам - не е работа на ЛЛ да назначава обременяване с глюкоза, ЛЛ трябва просто да прати на ендокринолог а той вече си знае работата.
То не е и много добре всеки когато и както му скимне да ходи да се зоби с глюкоза че да се изследва, толкова съм се нагледала после като споделят в темите за ИР... ама те си решили, отишли, ама преди изследването намалили драстично въглехидратите за доста време и направо така. Или тичали като кон сутринта и пушили между пробите и/или тичали по задачи между тях. Или не спазили 12 часа без храна преди първата проба. Или някаква друга щуротия.
Ама чували че се прави обременяване и давай, откъде да знаят че има специфики? Те в лабораторията ще им вземат парите де, защо да не им ги вземат? Но това не е нещо да го правиш често,  че да го "изгърмиш" по такъв начин и пак да не знаеш какво ти има и какво ти няма.
Иначе да - касата го поема само когато се провежда в болница, по клинична пътека.

# 65
Не е гаранция, че и специалистът ще каже какви са условията. На мен преди 7-8 години ми беше назначено от виден гинеколог такова изследване и не ми каза за храненето и движението. Добре, че лаборантите бяха съвестни, та ме предупредиха. Даже искаха да видят кой ми го е изписал. Но аз бях на режим и без това и изследванията не бяха лоши.

Последна редакция: пн, 14 апр 2025, 21:06 от Непослушна готвачка

# 66
Това е работа на регистраторката в лабораторията.
Аз също не мисля, че ендокринолозите обясняват.

# 67
  • София
Мишенце, вечерната иглика, ако е купена вече, я изпий, но аз не бих купувала втора. Тя също е естрогенна.
Вит д на спрей сигурно е на бетър ю, който е супер, но на теб ти трябва голяма доза, защото ти е много нисък.
Имай предвид, че в началото заради диетата холестеролът може да се качи леко, така че хич не го мери, ако нямаш сърдечно-съдово заб.
----
Скрит текст:
И да споделя, че съм възмутена от личните лекари, защото те са тези, които трябва да обърнат внимание на пациента за такива видни неща като напълняване около корема и да насочат към изследвания.
Да, изписаха ми въответните дози. Нямам сърдечно-съдово заб., минах през кардиолог. Но как ще стане тази промяна, която искат от мен, ще видим?! Започвам я, пък. Изписаха ми и метформинов препарат.
Тук пишете, че няма ефект.Thinking

Няма ефект без диета и движение ☹
Бях 2-3год.с хапчета/първо метфогамма ,после глюкофаж хр/,имах постоянно коремни болки и разхлабен стомах,нямах апетит,но заради хапчето ядях по малко и въпреки това нямаше сваляне на кг.
И как се справи? Само с диета и движение, или към тях и препарата?

# 68
Само с метформин никой не се е оправил, съжалявам. Той просто вкарва образно казано насила нещата малко повече в релси, но причините не отпадат така че без него пак си ги има. Но той не е лекарство което да лекува а е патерица само.
Та това "няма ефект" не знам какво трябва да значи. Ако очаквате само от него да отслабнете - няма да стане, това не е хапче за отслабване.
ИР може да се вкара в ред с промени в начина на живот, със или без метформин, но тях трябва да ги има.
Само с метформин без съответните промени не става, тогава си вървите по "естествения ход на болестта" към диабет тип 2 с времето, вече при кого с каква скорост може да е различно.
Всички диабетици тип 2 първо са били така, с години. Независимо дали са знаели и дали са приемали метформин или не са, но са били с ИР която постепенно е прогресирала в това, изключенията са много малко и са толкова специфични случаи че не си струва да ги говорим тук.

А "тази промяна, която искат от мен" според мен от грешен ъгъл я гледаш... Тя на теб ти трябва промяната, не на тях, трябва ти да я искаш. На лекарите здрави пациенти не им трябват, ти си тази дето има интерес да зависи по-малко от тях.
Освен и че чисто ментално е по-лесно когато правиш нещо защото ти го искаш, а не защото ти е натрапено, отнето, не по твой избор или както искаш ме разбирай. Говоря от опит. Там вече наистина ти си избираш как ще е - дали ще си нещастна че правиш промени (ако пък много настояваш - ами ОК, нещастна ще си) или ще се радваш че правиш нещо хубаво за себе си (напълно осъществимо, както казах - говоря от опит).

# 69
  • София
Цитат
А "тази промяна, която искат от мен" според мен от грешен ъгъл я гледаш... Тя на теб ти трябва промяната, не на тях, трябва ти да я искаш. На лекарите здрави пациенти не им трябват, ти си тази дето има интерес да зависи по-малко от тях.
Освен и че чисто ментално е по-лесно когато правиш нещо защото ти го искаш, а не защото ти е натрапено, отнето, не по твой избор или както искаш ме разбирай. Говоря от опит. Там вече наистина ти си избираш как ще е - дали ще си нещастна че правиш промени (ако пък много настояваш - ами ОК, нещастна ще си) или ще се радваш че правиш нещо хубаво за себе си (напълно осъществимо, както казах - говоря от опит).
Разбира се. Ще трябва да вървя към промяната с бодри крачки. Освен хранене и движение, ще трябва да намаля и ежедневния стрес. Доста изчетох, сигурно два пъти по толкова още не съм, но отнякъде трябваше да започна.

# 70
Кръвна глюкоза, гликиран хемоглобин, инсулин на гладно;
Щитовидни: tsh, ft4, tat, mat  ft3
Витамин Д
Витамин Б12
Желязо
Феритин
Кортизол
Селен

Общи условия

Активация на акаунт