Учи, мама, да не работиш!

• 7 613
  • 242
  •   1
Отговори
# 135
  • Обран бостан ;)
С теоретици не споря.

Имаме стажанти-студенти 4 курс от СУ, престижна специалност. От провинцията са. Питах колко им е издръжката на месец, включително учебници. 1200-1400 лв. Скромни са.
Айде сега смятай с реални данни каква е възвращаемостта и ни просвети какво трябва да учат децата ни, че да имат висока възвръщаемост.
Ученето е оправдано до един момент. Трупането на знания би трябвало да носи дивиденти в един момент.
Нали в един момент "детето" ще порасне и трябва да се издържа само ?
Да не говорим, че хора с много дипломи и квалификации не рядко са безработни, защото не им се работи какво да е и чакат великия момент в който някой ще ги оцени, и ще им даде толкова колкото поискат. Познай кога идва този момент. Wink

# 136
Ами хайде, давам ти реални данни, смятай!
Заплатата им като завършат ще е поне 2000 лв. за първата година.

# 137
  • Обран бостан ;)
Ами хайде, давам ти реални данни, смятай!
Заплатата им като завършат ще е поне 2000 лв. за първата година.

Теоретично - да, на практика ... Trollface

# 138
С какво ти пречат хората, които учат 3-4-5 висши? И какво значение има за теб кой ги издържа? Оставам с впечатлението, че те дразнят хора, които ги издържа някой друг да правят това което искат и не работят. Ами има и такива. По-добре да учат отколкото да висят в салоните цял ден, да пият по кръчмите цяла нощ или да въртят далавери.

# 139
Al_Bundy, много разиграваш коня- само практиката, та практиката...
Пак те питам, твоята практика каква е?- аз моята, тука в темата съм я казала.
Учих един пре-болонски бакалвър в Бг, имам допълнителни квалификации по него, въз основа на него, имам втори бакалвър+ допълнителни квалификации,+ започната, но незавършена магистърска/ планирам да я размразя следващата година/, всичко това докато съм работила, гледала деца,и пак работила...
Бих учила и още, има 100 неща, които ме интригуват, но нямам време за всичко...
Little Queen, пречат му/й  Trollface

# 140
  • Обран бостан ;)
С какво ти пречат хората, които учат 3-4-5 висши? И какво значение има за теб кой ги издържа? Оставам с впечатлението, че те дразнят хора, които ги издържа някой друг да правят това което искат и не работят. Ами има и такива. По-добре да учат отколкото да висят в салоните цял ден, да пият по кръчмите цяла нощ или да въртят далавери.

Ооо, с нищо не ми пречат. Просто питах Wink
Относно практиката - завърших висше икономика (89-95) слушайки приказки от 1001 нощ, че ще сме търсени специалисти за които ще се трепят. Още на първата ми работа (по специалността) работодателя ме поля със студен душ - " Имаш, нямаш диплома аз давам толкова". Впрочем това е и причината да изляза на частна практика. Как съм оцелял докато се наложа няма да разказвам.

Ще кажете - минало.

Мой клиент продаде жилище за да издържа сина си, който завърши в Германия. Така и не си намери работа там и сега е тук в Лидл.

Знам, за вас това са изключения, но за мен си е тенденция.
Пък вие си учете де.
Кой знае, може да получите Нобелова награда някой ден Wink

# 141
Прав си, че има елемент на омайване с приказки през студентството и че за много работодатели дипломата не е основание за по-високо заплащане. Знам, че е трудно човек да изплува със собствен бизнес и много хора не успяват. Знам и че е скъпо да се учи. За тези неща съм съгласна, много хора са изправени пред тези проблеми, и аз съм била, в някакъв момент. Но какво лошо има в това, че някой може да си позволи три висши и го прави? Има хора, които обичат да учат. Не го правят непременно за да го работят после това или изобщо за да им донесе пари под някаква форма или признание и Нобелови награди.

# 142
Аз съм учила, за да надградя.
Проблемът на Бънди ми се изяснява вече- ами, страшно си е, да не си случил на специалност.
И за всеки  млад човек е страшно, за мен като родител сега е страшно, но рискът си е там, дори да го мислим денонощно.
Взимаш си поуките, оглеждаш се в обстановката и или доучваш, или се преквалифицираш.
Или зпочваш собствен бизнес, но си измиваш сълзите и яко бачкане, че няма кой да ти захранва всеки месец сметката, ако не си ти , и на 300% отдаден.
Относно реализацията, с тая Германия Laughing , че и Холандия същата работа- ако си неспособен да се уредиш със стажове, ако си непробивен, неприспособим, не уни в Германия , ами айви лигата няма да ти помогне!

# 143
Аз съм учила, за да надградя.
Проблемът на Бънди ми се изяснява вече- ами, страшно си е, да не си случил на специалност.
И за всеки  млад човек е страшно, за мен като родител сега е страшно, но рискът си е там, дори да го мислим денонощно.
Взимаш си поуките, оглеждаш се в обстановката и или доучваш, или се преквалифицираш.
Или зпочваш собствен бизнес, но си измиваш сълзите и яко бачкане, че няма кой да ти захранва всеки месец сметката, ако не си ти , и на 300% отдаден.
Относно реализацията, с тая Германия Laughing , че и Холандия същата работа- ако си неспособен да се уредиш със стажове, ако си непробивен, неприспособим, не уни в Германия , ами айви лигата няма да ти помогне!

Цитирам, защото съм 100% съгласна!

Ако бях останала с бакалавър, щях да имам средностатистическа работа със средностатистически доходи. Природата ми е такава обаче, че надграждам непрекъснато, не съм спирала за повече от 3-4 месеца, и то когато децата бяха много малки. Дори сега, след повече от 30 години трудов стаж, не спирам да участвам в квалификационни курсове, уъркшопове, семинари. И отдавна "възвращаемостта" ми е далеч от средностатистическата за специалността. Имам състуденти, които никога не са работили по специалността, а имам и такива, които са няколко обиколки пред мен Simple Smile
Същото е и с обучението в чужбина - познавам както много добре реализирани и успешни хора, така и работещи в колцентрове или Кауфланд и Лидл.
Пак опираме до човека, до правилния му избор, и до умението му да е гъвкав, да се адаптира и пренасочва, ако нещо не е случил от първия път Simple Smile

# 144
Ами … не знам какво да кажа …. Ученето не е само висше … хората специализират, изкарват курсове допълнително и накрай никой работодател не ги попарва с “давам толкова” защото отиват при друг, който дава повече. Колкото повече знаеш и можеш, толкова повече ти избираш за кого да работиш.
Момчето завършило в Германия не си намерило работа и се върнало в България да работи в Лидл . Вероятно разбираш, че проблемът му не е бил, че е завършил в Германия. Можел е и тук да работи в Лидл, можел е и тук да работи много други неща, но е предпочел да се върне в България.

# 145
  • До хладилника, който обичам
По-скоро ако учиш имаш по-голям избор да работиш това което ти харесва. А ако работата ти харесва, няма даже да усещаш, че работиш
25 години работя това, което смятах, че ми харесва. Питай ме дали още ми харесва Trollface

Писах по-назад, аз завърших магистратура в каквото исках и го работя. И ми харесва. Но чак пък да не усещам, че работя, моля ви се Grinning Не вярвам грам на хора, които така твърдят. Колкото и да ми харесва и да ми е все още интересно, ако ми паднат милионите и възможност да се пенсионирам, да работя само когато, колкото и ако искам, и да си се занимавам с другите интереси когато, колкото и ако искам, окото няма да ми трепне да го избера.

# 146
Самата мисъл, да работиш едно и също цял живот, си е много не- модерна( да не се изказвам по- грубо).
Основните знания, кетапи, дипломи са едно, съвсем друго е да търсиш все едно и също в днешния побъркан свят.
Е, учителстването си е учителстване, докторската работа- докторска..., но в днешно време не е задължително, да си цял живот учител,  ако искаш да се разнообразиш, или ти е писнало от чуждите отрочета- с малко желание, можеш да се пренасочиш.

# 147
В последно време се нароиха много измислени специалности в университетите, само за да имат студенти и преподавателите да имат часове и да взимат пари. Казала съм на дъщеря ми каквато специалност иска да записва, аз няма да се меся, но изисквам да излезе с конкретна професия - дали ще е лекар, учител, адвокат, журналист, архитект, фармацевт .. пък после ако иска да го работи. Не разбирам специалности, при които учиш пет години и не излизаш с професия. Това за мен си е пропиляно време. Такива хора често стават сервитьори или ходят по кол центрове, защото няма какво да работят по специалността.

# 148
Не всеки учи, за да има професия.   Изначално съм.против, на образованите хора да се гледа, като на занаятчии.
Едно е да имаш занаят, друго е да си образован.
Не харесвам тази прекалена комерсализация.
Науката трябва да носи наслада, жажда за още.

# 149
Има толкова хора по колцентровете, които печелят в пъти повече от хора с професии, могат да си позволят по-добър стандарт и да се учат, четат и образоват на няколко езика … ама професия, та професия.

Общи условия

Активация на акаунт