Учи, мама, да не работиш!

• 7 622
  • 242
  •   1
Отговори
# 120
По-скоро ако учиш имаш по-голям избор да работиш това което ти харесва. А ако работата ти харесва, няма даже да усещаш, че работиш

# 121
  • Обран бостан ;)
По-скоро ако учиш имаш по-голям избор да работиш това което ти харесва. А ако работата ти харесва, няма даже да усещаш, че работиш

25 години работя това, което смятах, че ми харесва. Питай ме дали още ми харесва Trollface

Апропо- никоя от списващите тук не спомена с какви средства се издържа докато трупа знания и дипломи. Wink

# 122
Какво значение има кой с какви средства?!?
Първо родителски, после собствени, мъжови, заети от банка...
Това какво променя?
Не ти разбирам поантата.

# 123
Ами ако решите да учите висше образование, трябва и да работите. Как с какви средства?

# 124
Може да се съчетават нещата, много хора учат и работят. Обикновено ако е магистратура занятията са съобразени с това че хората работят. Също може някой да работи от вкъщи, или магистратурата да е дистанционна. Има варианти, особено в днешно време изобщо не е задължително някой да те издържа, за да учиш.

# 125
Апропо- никоя от списващите тук не спомена с какви средства се издържа докато трупа знания и дипломи. Wink
О, пропуснала съм, извинете. Веднага давам отчет с чии пари съм се изучила. Бакалавъра - с частична помощ от родителите. Работех и се самоиздържах изцяло на квартира с всички лични и режийни разходи, само за семестриалните такси ми помагаха - на 19-23 години толкова съм имала/можела. Двата магистъра след това - само и единствено с лични средства, изкарани с работа и честен труд. Друго интересува ли ви?

Ами ако решите да учите висше образование, трябва и да работите. Как с какви средства?
Много хора избират да не работят докато учат. Щом родителите могат да си позволят изцяло да издържат студент, и за семестри, и за джобни, и щом така им харесва и на родителите, и на студента - къде е проблема?

Последна редакция: пн, 17 мар 2025, 10:52 от HoneyBee33

# 126

25 години работя това, което смятах, че ми харесва. Питай ме дали още ми харесва Trollface

Това пък защо е важно? Бях студентка редовно обучение само една година и живеех при нашите. След това започнах работа и учех задочно, преместих се в друг град на квартира, там си намерих нова работа и продължих да уча, работа и да си плащам сметките.
Какво общо имат средствата с ученето??
Мъжът ми ходеше на езиков курс събота и неделя, през седмицата работеше от сутрин до вечер, имахме новородено бебе и никаква помощ от никого.
И аз не ти разбирам въпроса.

# 127
  • Обран бостан ;)
Толкова учени , пък един прост въпрос не могат да разберат. Wink

На прост език - кога започва възвращаемостта на вложеното в знания ?

Последна редакция: пн, 17 мар 2025, 10:56 от Al_Bundy

# 128

Хахаха! Не ти знам случая, но ако на всеки въпрос за възвращаемост можеше да се даде просто така отговор някои професии щеше да ги няма.
На прост език - зависи от далновидността при избора на знания, от възможността да ги приложиш на практика и мн.др.
Работа от повече от 20 години това, което съм учила, работя го дори в чужбина.
Общо взето реализацията и възвращаемостта са по мотото “Дай на роба криле и той ще започне да мете улиците с тях”

# 129
Възвращаемост? Единствения начин да го знаете това е ако предварително сте уредени. Например има фамилен бизнес и учите за позиция в него. Иначе ако трябва да си търсите работа сами, няма никаква гаранция кога ще е възвращаемостта - след 2 или 10 години

# 130

Толкова питане, а една проста истина не се знае- изначално, няма вечно знание.
После- има грешки в модела, никой не е застрахован от такива.
Но, ако приемем, че ученето се ускорява с времето и всяко ново знание помага за по-бързото усвояване на следващото, може да си представим експоненциалната функция. Обаче, трябва да добавим към възвращаемостта  стохастичен шум, отразяваща несигурността в кариерата – повишения, неочаквани загуби или промени в средата.
Понеже съм само теоретик, накарах чатгпт да ми го спретне:
Скрит текст:

# 131
  • Обран бостан ;)
То, на теория всичко е възможно. Виж практиката е друго нещо.

Възвращаемост? Единствения начин да го знаете това е ако предварително сте уредени. Например има фамилен бизнес и учите за позиция в него. Иначе ако трябва да си търсите работа сами, няма никаква гаранция кога ще е възвращаемостта - след 2 или 10 години

Тоест, цял живот можеш да си кюташ на издръжка на някого и да трупаш дипломи, докато дойде деменцията и изтрие всичко, което знаеш Wink

# 132
Имаме стажанти-студенти 4 курс от СУ, престижна специалност. От провинцията са. Питах колко им е издръжката на месец, включително учебници. 1200-1400 лв. Скромни са.
Айде сега смятай с реални данни каква е възвращаемостта и ни просвети какво трябва да учат децата ни, че да имат висока възвръщаемост.

# 133
То, на теория всичко е възможно. Виж практиката е друго нещо.

Тоест, цял живот можеш да си кюташ на издръжка на някого и да трупаш дипломи, докато дойде деменцията и изтрие всичко, което знаеш Wink
Т.е. практиката доказва, че има повече от ноебходимото шумове.
Аз съм теоретик в анализирането - възвращаемостта от различни вложения, включително образованието, но ти каква практика имаш?

# 134
Възвръщаемостта има много аспекти, не е само икономическа. Всяко нещо, което учиш те обогатява и не знаеш в какъв момент може да ти потрябва, дори да е само хоби.

Ето един от най-известните примери за това: https://www.leemunroe.com/steve-jobs-calligraphy/

Общи условия

Активация на акаунт