Учи, мама, да не работиш!

• 6 918
  • 242
  •   1
Отговори
  • До хладилника, който обичам
Каква е според вас най-безполезна, нелепа, непрактична и т.н. квалификация, за която може да учи човек?
На темата ме наведе обявлението на УХТ, че насен пускат нова бакалавърска степен за бариста.
Бакалавър-бариста. Всички бариста, които съм виждала и чието кафе съм пила, някои - виртуози в работата си - са се учили в хода на работата, в течение на няколко месеца, евентуално със стаж при други опитни бариста и т.н. Изглежда ми много екзотично и изкуствено прехвалено това да се учи няколко години за бакалавърска степен и е нещо, което мога да си представя като учене за семестър в по-обща специалност за хранителни технологии, но не и четири години.
Бихте ли насърчили детето си да учи тази специалност?

Последна редакция: ср, 12 мар 2025, 12:21 от Бу

# 1
В потрес съм.
Бакалавър кафеджия.
Joy
Очакваме бакалавър чистач.
За справка, не съм пила кафе приготвено от бариста.
Все се каня да оправя тази грешка, ама не знам къде има такива заведения.
Не съм и търсила де. Ще опитам някой ден, щом съм решила.

# 2
Вижда ми се толкова отвлечено. Някой предположи, че може би се готвят за мениджъри на кафенета, но даже това е много нишово, вместо мениджмънт на заведения и изобщо. Малко "учи, мама, да не работиш!" ми се видя, заглавието поправих.
Толкова беше популярна тая фраза навремето.
Учи, мама, да не работиш!, но се имаше предвид да се изучи маминото дете, за да работи зад бюро, вместо на къра или ръчна работа, все едно е недостойна.

# 3
Ами то кафеените насаждения намаляват заради глобалното затопляне, реколтата става все по-малко, а цената на кафето хвърчи нагоре... та според мен то кафето ще стане лукс и екзотика много скоро, може би докато се дипломират първите бакалаври Grinning

# 4
В този университет мога да се запиша, но ето по каква специалност:
https://uft-plovdiv.bg/tehnologiq-na-vinoto-i-pivoto/
Технология на виното и пивото.
И по-специално, много силно се интересувам от практическите часове, в частност - дегустации.
Wink

# 5
  • Пловдив
Ами те доста от специалностите на УХТ звучат така - технология на зърнени, хлебни и т.н. изделия, технология на виното и пивото... Предполагам, че до един момент учат едно и също и това е някакъв вид специализация, която не те ограничава непременно до работа, свързана с подбора и правенето на кафе, а имаш възможности и за друга работа в хранителната индустрия.

# 6
Технология на виното и пивото включва доста повече неща, все пак не всеки може да си купи пакет, който в домашни условия да превърне в пиво за две минути. Виж, ако имаха специалност бакалавър за барман в бар, който 4 години да учи как да смесва питиета, е сравнимо с това, което в момента разбирам, че предлага новата специалност Grinning

# 7
  • София
В този университет мога да се запиша, но ето по каква специалност:
https://uft-plovdiv.bg/tehnologiq-na-vinoto-i-pivoto/
Технология на виното и пивото.
И по-специално, много силно се интересувам от практическите часове, в частност - дегустации.
Wink

Мисля, че съчетано с продължаващо обучение за МУЗИКАЛНА ТЕРАПИЯ  ще е напълно завършен цикъла, иначе все нещо му липсва... Confused

# 8
  • Beyond the stars
Колкото и бакалавърските програми за изкуствен интелект, гимназиалните профили "електронна търговия" и подобни модерно звучащи и целящи да привлекат на база заглавие. Като отвориш програмите, нищо "уау" нали , ама важното, че добре звучи.
По времето на моето кандидатстване, много модерна беше специалност "туризъм", която освен с двата езика (ако се изучаваха на добро ниво) не се оказа полезна с нищо кой знае какво.

# 9
Абе, аз винаги съм се чудила какво работят тези, които завършват философия....Професия - философ...а, де?
Даже бариста ми е по-смислено, колкото и измислено да звучи.

# 10
Ако се абстрахираме от абсурдността и търсенето на нещо модерно, на тукашно ниво, има един факултет към класическия университет с безсмислици като „Изследвания на пола“ Unamused  , „Средновековни изследвания“ , „Митология и фолклор“.
Абе, аз винаги съм се чудила какво работят тези, които завършват философия....Професия - философ...а, де?
Даже бариста ми е по-смислено, колкото и измислено да звучи.
Философите са доста малко, кът!- изпитвам го на собствен гръб в момента, едната щерка ще държи държавен по философия, и не знам как успях да намеря учителка, да не ми свали кожата от гърба.

# 11
Аз имам разни познати, които завършиха философия, странни птици, философи са си, ама работят някакви други неща.

# 12
Винаги най-безполезните степени са били философ и художник. За България - политолог определено.

# 13
  • Beyond the stars
Винаги най-безполезните степени са били философ и художник. За България - политолог определено.

Като цяло специалностите във философски факултет - социология, политология, културология, европеистика.

# 14
  • София
Моята любима британска литература...

Общи условия

Активация на акаунт