Учи, мама, да не работиш!

• 7 557
  • 242
  •   1
Отговори
# 30
Трябва да се види учебният план, там пише какво ще извади накрая.
Бакалавър ще да е, но не друго е притеснителното, а как продължават да раздуват програмата в Бг и да вадят бакалаври за по 4г, но по 180ECT,  ако изобщо имат международна сертификация.

Последна редакция: ср, 12 мар 2025, 16:33 от Mamagemelar

# 31
А това, което учиш, не трябва ли да ти е интересно?
Не може всички да са лекари, зъболекари и  програмисти.
Философията дава богата обща култура, но тя надгражда.  Не може да учиш нещо, към което нямаш афинитет.
Не случайно философията се изучава от древни времена. Но това е специалност за по тесен кръг от хора.
Важно е да се научим да мислим със собствените си мозъци.
Познавам много хора завършили право, които работят друго. То не е само да се запишеш да учиш. Училищата и университетите би трябвало да дават знания. В момента са нещо като фабрика за колбаси.
Скоро  ИИ ще измести нуждата от някои професии.

Последна редакция: ср, 12 мар 2025, 17:23 от zavs

# 32
  • Пловдив
Извън общо необходимите професии - лекар, готвач, пазарът на труда е много променлив и нищо чудно в някой момент да се търсят повече завършили философия и европеистика, отколкото авиационни инженери например.
Разбира се, че е така.
Аз като казах в някаква стара тема, че най-добре да учиш каквото те влече, а реализацията ще я мислиш после, имаше рязко несъгласие. Не можело то така да не мислиш за реализацията. Аха, а може да се напъваш да учиш нещо само щото "се търси" и накрая нито те кефи, нито чак толкова се търси.
Реализацията се намества в движение - в сходна област, в средна работа сходна област, с допълнителни квалификации или не - намества се.
Още от училище си спомням как една от учителките ни по химия ни разказа, че по нейно време химията била на мода (60-те години вероятно; действието се развиваше около 90-а и жената беше на около 50) и тя само от мода я завършила, не защото я влече, но от разстоянието на годините оценяваше, че не постъпила правилно: хем не особено любима специалност, хем прогнозите за голямо търсене не са се осъществили (то в началото на 90-те нищо, свързано с наука и техника, не се търсеше особено, де), или поне на нея не и бяха донесли много полза в чисто учителската и работа.

Завършилият европеистика няма сигурно да работи като европеист (което не знам какво би било), но според интерес, късмет и може би допълнителна квалификация би могъл да използва ученото за различни типове работи и професии от свързани области.

# 33

В момента са нещо като фабрика за колбаси.

Хаха, тук имат такъв израз„ пълнят колбаси“ Satisfied

Завършилият европеистика няма сигурно да работи като европеист (което не знам какво би било), но според интерес, късмет и може би допълнителна квалификация би могъл да използва ученото за различни типове работи и професии от свързани области.
Точно това е „спасителният пояс“ , за който всички неорентирани се хващат.
Дано, всички неясноти, се избистрят поне, докато стане време да си изберат магистратура.

# 34
  • Пловдив
Аз не призовавам да се учи точно европеистика, нали разбираш. Wink

# 35
Истиките имат солидна подготовка по чужди езици, не са лоша идея като цяло, стига човек да не очаква да се сбъднат рекламните слогани за дипломатическа кариера.

# 36
Разбира се, че разбирам, думата е такава.
То пък, най-важното да са езиците.... за кол центровете ли?

# 37
Joy Не знаех, че има такъв израз. Но, то не е трудно да си направиш такава асоциация.

# 38
Не знам защо все се заговаря за колцентрове. Езици вече са нужни навсякъде, вкл.при агрономите и животновъдите.

# 39
Защото, според мен, езиците не би трябвало да ги броим за специфично образование.
Трябва да се учат, по дифолт, поне 2 , още в средното, на достатъчно добро ниво.
Нали се равняваме по света- освен хАмериканците,де...

# 40
  • Melmak
Никога не съм мислила, че уча език, за да работя в кол център. И не съм го правила.

# 41
hechicera_, интерпретираш грешно.
Да поясня- филологиите ги слагам в списъка на безсмислените. По-леко безсмислени, ако си с нагласата да надградиш с магистратура в по-приложима сфера.

# 42
УХТ преди няколко години предлагаха бонус, ако заведеш кандидат - студенти, та не съм учудена за такава екзотична специалност. То в Пловдив не остана нито един завод от ХВП, поне кафенета има доста.

# 43
  • До хладилника, който обичам
Иначе аз поговорката я разбирам и по друг начин. Ако учиш това което те влече и после имаш реализация на професия към която изпитваш истинска страст и увлечение - няма да имаш нито един работен ден, защото дните ти ще са изпълнени с удоволствие. Само, че колко от нас могат да се похвалят с това?

Е, това е по-модерно тълкувание. Едно време, когато не всеки влизаше да учи висше (дали по академични или политически причини) си беше точно в смисъла учи, че да не работиш тежка работа.

Аз работя това, което съм учила, искала, и го обичам. Но да кажа, че не е работа, защото ми харесва? Не, това е несериозно и не вярвам на никой, който ми каже така Grinning В края на краищата всичко, което е обвързано с ангажимент, срокове, търсене/предлагане, зависене от други хора и те - от теб, значи, че не можеш когато си искаш да си вдигнеш чукалата, а това (според мен) е достатъчно ограничение само по себе си. Виж, ако имаш готови пари, които те обезпечават финансово и да работиш, и да не, и да работиш само за кеф, но и да можеш във всеки момент да спреш, тогава може.

Езици, освен за филология и после - учител, преводач и пр., са си образование. Не говорим човек да завърши езикова или да учи езици, колкото и добре да ги владее, даже за такова ниво свободно говорене няма нужда от университет. Филолози и филолози-педагози учат все пак и куп други неща във връзка с професиите си, не с цел по-добро обслужване на кол центъра.

За конкретната бакалавър-бариста, според мен това е в най-добрия случай квалификация, която да се вземе за година, с всичките му обучения за печене, селекция, дегустация и т.н. , защото не мисля, че има чак такова търсене, или нужда, за технолози за кафе и чай. Може и да греша... ще разберем лятото на 2029-та, като излязат първите завършили.

# 44
  • Melmak
hechicera_, интерпретираш грешно.
Да поясня- филологиите ги слагам в списъка на безсмислените. По-леко безсмислени, ако си с нагласата да надградиш с магистратура в по-приложима сфера.

Проблемът с филологиите е, че се влиза лесно и после “ама леле, майко, то не било лесно!”

Моя много близка завърши филология (не българска) и влезе лесно, само с оценки от матури. После й беше трудно и досадно, половината курс отпадна, бяха останали 5-6 човека до завършване.

Ако виждаш развитие и смяташ, че можеш да си учител, преподавател, преводач, защо не? Просто не е за всеки. Примерно аз, не мога и не искам да съм учител и съм избягвала досег с такава професия. От езикова гимназия съм, съученички записаха филология. Аз упорито отказвах, защото не ставам за преподавател.

Общи условия

Активация на акаунт