Учи, мама, да не работиш!

• 7 549
  • 242
  •   1
Отговори
# 45
Образованието в някаква сфера дава право да си компетентен и отговорен. Филологиите са такова образование - не си даваш официалните документи за превод на съседчето в ЕГ, ами търсиш заклет преводач, а той е филолог, не инженер или икономист.

# 46
Познавам жена чието първо висше е богословие. Учи старославянски и други мъртви езици. Освен за богата обща култура, това образование не ѝ служи за нищо. Просто едни години в учене, точно на принципа "учи , да не работиш".
Иначе аз поговорката я разбирам и по друг начин. Ако учиш това което те влече и после имаш реализация на професия към която изпитваш истинска страст и увлечение - няма да имаш нито един работен ден, защото дните ти ще са изпълнени с удоволствие. Само, че колко от нас могат да се похвалят с това?
Богословие или история на изкуството са специалностите, които искам да запиша, когато се пенсионирам. Ще ги уча за собствено удоволствие.
По повод музикален терапевт, има приложение, но само ако е тясна специалност след психология. Използва се като метод при деца и възрастни с проблеми в развитието.
По повод горния пост над мен, не съм убедена, че е точно така. Давала съм си дипломата по медицина с всички изпити (transcript)  за превод от заклет преводач. Пълна трагедия! Не посмях да я представя и си я преведох сама, пък накрая заклетия преводач сложи подпис и печат.
Ако нямаш познания по конкретната дисциплина може да сътвориш много глупости.

Аз съм превеждала текст на студент по корабоплаване, понеже имам претенции, че английския ми е на високо ниво. Той си е, но българския ми в областта на корабоплаването е нулев, та му бях изпопревела всички термини, които и на български са както и на английски, та накрая сам си преведе текста, защото моя превод беше безсмислен.

Последна редакция: ср, 12 мар 2025, 18:22 от abadjieva80

# 47
За много неща не е необходимо университетско образование, защото се учат основно чрез практика. Според мен баристата е едно от тях и от друга страна наистина е прекалено нишова за да й бъде посветен цял бакалавърски курс.

Иначе израза "учи, мама, да не работиш" го разбирам като "да завършиш нещо, за да седиш зад бюро, а не да работиш физическа работа в някой цех или на полето. Или като най-образован да те сложат за шеф, защото популярното схващане е че шефовете нищо не правят.

# 48
Всъщност да се гледа на баристата като на барман, който приготвя кафе е много повърхностно. Бариста е като сомелиер и за да е добър трябва да има много задълбочени познания не само за кафето, но и за машините, посудата, температурата и изобщо много неподозирани неща. Въпреки това ми се струва пресилена бакалавърска специалност. По-скоро човек трябва да има знанията и след това да специализира. Както студентите по медицина първо учат общо, а после специализират. Не бих си насърчила детето освен ако не му е голяма страст и след това не мисли да се занимава със свой собствен кафе-бизнес. Да учиш за бариста и да работиш за някой на заплата не изглежда перспективно.
Образованието посветено на религия, или както горе се писа мъртви езици, разни история/теория на изкуството например. За художник някой беше споменал. По принцип дарбата не се учи, но като се усвоят техники се откриват много нови хоризонти, но и тук може да се мине със специализация сред средното.

# 49
  • Между гори и планини
Аз искам да запиша библиотекарство. Може вече да няма голямо приложение, но съм сигурна, че дава богата обща култура. Освен това съм книжен плъх от дете. И за агроном бих учила с удоволствие, дори се чудя защо не се бях сетила преди, а сега на дърти години, вече защото живея на село и си гледам градина.

# 50
  • До хладилника, който обичам
Всъщност да се гледа на баристата като на барман, който приготвя кафе е много повърхностно. Бариста е като сомелиер и за да е добър трябва да има много задълбочени познания не само за кафето, но и за машините, посудата, температурата и изобщо много неподозирани неща. Въпреки това ми се струва пресилена бакалавърска специалност.
Примерно в Старбъкс и Коста, вериги, които ги има в България, са бариста част от хората зад бара. И какво, ами, кафе правят, с машина. Нищо кой знае какво няма, което да не могат да научат с неколкомесечен курс практика в кафенето, и да иска чак неколкогодишен бакалавърски курс.

# 51
Давала съм си дипломата по медицина с всички изпити (transcript)  за превод от заклет преводач. Пълна трагедия! Не посмях да я представя и си я преведох сама, пък накрая заклетия преводач сложи подпис и печат.
Именно, де. Трябва ти подпис от човек с тапия. Не говорим колко знае в действителност, а че се предполага, че знае. После за верността на този превод той носи отговорност, дори и преводът да е твое дело.

# 52
Ама къде отидохте, при заклетите преводачи?- колко да са?
Един изчерпателен списък, дори да е 10 пъти по-голям от този, е капка в морето.
https://www.bgtranslators.org/%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BB%D0%B5%D1% … 0%B8-%D0%B7%D0%BF

# 53
Ами ти казваш, че филологическите специалности да безсмислени, аз ти казвам какъв е смисълът. Ако ще я караме на око и как 'сички други са тъпи, аз съм най-убав', няма смисъл от темата.

# 54
как 'сички други са тъпи, аз съм най-убав', няма смисъл от темата.
От къде- накъде! Моите изказвания нямат нищо общо с това, виж твоите , винаги са крайни!
1, квалифицираш мен
2,темата
3,сложи й край, че да не можем да си приказваме

# 55
  • До хладилника, който обичам
Филологиите не са безсмислени. Безсмислено е обаче записването на филология, за да се учи нещо, каквото и да е, защото всички учат. Сигурно всички познаваме такива хора.
Преди време, преди Шенген и прочие, записваха какво да е, за да излязат като студенти в чужбина, основно Германия и Австрия. Обаче някои така и не отидоха и си завършиха записаното.

# 56
Е, ако трябва да сме честни, мисля че за заклетите преводачи е нужно висше, а не специално филология. За езика, мисля че може и сертификат. Ама не съм сигурна де. Аз съм си казала, че някога ще запиша филология, когато имам повече време, звучи интересно. Grinning

Иначе, няма лошо и ние да си имаме абсурдни специалности, сумати познати завършиха всякакви изчанчени неща с нулево приложение и арт насоченост в чужбина. Даже баристите имат по-голям шанс за реализация. Grinning

# 57
как 'сички други са тъпи, аз съм най-убав', няма смисъл от темата.
От къде- накъде! Моите изказвания нямат нищо общо с това, виж твоите , винаги са крайни!
1, квалифицираш мен
2,темата
3,сложи й край, че да не можем да си приказваме
Айде без такива. Отговарям на твоите квалификации кое е, цитирам,  безсмислено. Може на теб лично някакви специалности да са ти безинтересни или да нямаш идея какво може да прави човек с това, а обективно във всяка специалност има хора, които хабер си нямат какво търсят там. Но това не ги прави безсмислени специалности, както ти (и не само) ги наричаш.

# 58
Нервираш се нещо.
Значи, моите квалификации са субективни, а твоите обективни Sunglasses
 По темата- дори да е ценна и интересна специалност, превръща се в абсурдна  в момента, в който има твърде голям брой завършили я, и никакво търсене на пазара на труда.
На мен лично , ми е интересно как се развива висшето образование като цяло.
1. защото съм завършила едно такова в Бя( преди Болонската споготба), и това ми даде лесен достъп , за да доуча тук после.
2. защото съм на етап да мисля за бъдещето на децата ми
Поправете ме, ако греша, но приемът в Бг е доста раздут.
Колко кандидати има, спрямо обявените места?

# 59
  • Пловдив
То в Пловдив не остана нито един завод от ХВП, поне кафенета има доста.
Т.е. в Пловдив не се произвеждат промишлени хранителни стоки?!
Маджаров, Белла България, Филикон... на първо мислене за тези се сещам, не са ли чисто пловдивски фирми с производствени бази тук?

Последна редакция: чт, 13 мар 2025, 07:39 от Магдена

Общи условия

Активация на акаунт