Учи, мама, да не работиш!

• 7 557
  • 242
  •   1
Отговори
# 15
Винаги най-безполезните степени са били философ и художник. За България - политолог определено.

Като цяло специалностите във философски факултет - социология, политология, културология, европеистика.

Това е несериозно. Едни от най-интелигентните и интересни хора, които познавам, са учили някоя от гореизброените специалности. Ако вадите изводи за тези професии от дузината платени клакьори, които обикалят медиите и защитават една или друта теза срещу солидно възнаграждение - в грешка сте.

# 16
  • Beyond the stars

Това е несериозно. Едни от най-интелигентните и интересни хора, които познавам, са учили някоя от гореизброените специалности. Ако вадите изводи за тези професии от дузината платени клакьори, които обикалят медиите и защитават една или друта теза срещу солидно възнаграждение - в грешка сте.

Въпросът на темата беше за непрактични специалности. Каква е реализацията и вероятността за намиране на работа по специалността на броя студенти, които изучават въпросните специалности ?

И аз познавам прекрасни хората от философския факултет, което не променя факта, че един минимален процент от тях работят по специалността или близо до нея.

# 17
Въпросът на темата беше за непрактични специалности. Каква е реализацията и вероятността за намиране на работа по специалността на броя студенти, които изучават въпросните специалности ?

И аз познавам прекрасни хората от философския факултет, което не променя факта, че един минимален процент от тях работят по специалността или близо до нея.

Реализацията е функция на личността, а не на специалността. При добро професионално ориентиране и отдадено изучаване на специалност, която импонира на личността - в повечето случаи човек си намира пътя, и не се налага преквалификация.

# 18
Завърших финанси, но работя в областта на медиите. Значи, да разбирам че моята личност не се е ориентирала добре професионално?

# 19
  • София
Да бе да. Освен малко хора от генерация Х, всички останали, които познавам, не работят това, което са учили едно време.
Изключвам практични специалности от типа на оптика и фармация.

# 20
  • Melmak
Аз не бих обиждала нито една професия, щом съществува, значи има нужда от нея. Преди и машинопис е било умение, към днешна дата професиите са по-различни.

Въпросният университет има специалности, които на някои тук може да звучат далечни, но в производствата има нужда от технолози.

Моя приятелка работи на едно място, трудно е да намеря една дума за да го опиша- продават кафе и го дегустират. Нещо като винарна, но за кафе. Не е завършила бакалавър в Пловдив, в чужбина се случва това, но казва, че й е интересно.

Предполагам цените на кафето ще се вдигат и ще се придава повече луксозност на стоката.

“Учи, за да не работиш” е нещо, много остаряло и нерелевантно към днешна дата. Нямам проблем с това, че съм учила, нека и работя! Просто искам добри условия на труд и справедливо заплащане.

Не знам защо такъв смях и недоверие предизвикват специалности като европеистика, философия и политология. Често пъти хората не се ограничават само с една бакалавърска степен, завършват и магистратура, с която надграждат. Социологията се свързва само с 2-3 агенции, които по изборите се появяват в медиите.

# 21
  • Между гори и планини
Познавам жена чието първо висше е богословие. Учи старославянски и други мъртви езици. Освен за богата обща култура, това образование не ѝ служи за нищо. Просто едни години в учене, точно на принципа "учи , да не работиш".
Иначе аз поговорката я разбирам и по друг начин. Ако учиш това което те влече и после имаш реализация на професия към която изпитваш истинска страст и увлечение - няма да имаш нито един работен ден, защото дните ти ще са изпълнени с удоволствие. Само, че колко от нас могат да се похвалят с това?

# 22
Почти съм сигурна, че не чете тука, та да си кажа и аз - съученичка имам, завърши философия, магистратура реторика, после записа и богословие - цяла група лелки, по снимките Rolling Eyes
Относно  обучение по философия в средното , какво мислите?

# 23
И моите впечатления са, че повечето с такива специалности влизат в графа “вечни студенти”. Поне моите познати ги изредиха повечето специалности от вече изброените.

# 24
Ако учиш това което те влече и после имаш реализация на професия към която изпитваш истинска страст и увлечение - няма да имаш нито един работен ден, защото дните ти ще са изпълнени с удоволствие. Само, че колко от нас могат да се похвалят с това?
За да учиш, каквото те влече, трябва в крехка възраст да си наясно със себе си- кауза пердута за 99% от хората.
Някои , имат все пак късмет, в малко по-разумна възраст да се изяснят, и да си доучат или преквалифицират.
Но и тези са малък %.
Останалите, се залъгват с кариера, добро заплащане, социални придобивки...name it!

# 25
  • Между гори и планини
Не знам, моите родители ме подкрепиха в това което влечеше мен и яз наистина ходех с удоволствие на работа ( когато работех), това много си личи . Личи си когато се работи с удоволствие и когато е само за пари.
Малкият ми син от много малък е проявил влечение към нещо и ние подкрепяме напълно това което сега е хоби да стане професионално развитие.
Вярвам, че ако родителите не обременят децата със собствените си амбиции, то децата от малки си показват пътя. Иван може да рисува прекрасно, но му казват , че в това няма хляб и трябва да е адвокат. И става адвокат, но през рисуване, архитектура, дизайн Иван можеше да е много по- щастлив.

# 26
Не знам, моите родители ме подкрепиха в това което влечеше мен и яз наистина ходех с удоволствие на работа ( когато работех), това много си личи . Личи си когато се работи с удоволствие и когато е само за пари.
Малкият ми син от много малък е проявил влечение към нещо и ние подкрепяме напълно това което сега е хоби да стане професионално развитие.
Вярвам, че ако родителите не обременят децата със собствените си амбиции, то децата от малки си показват пътя. Иван може да рисува прекрасно, но му казват , че в това няма хляб и трябва да е адвокат. И става адвокат, но през рисуване, архитектура, дизайн Иван можеше да е много по- щастлив.
Съгласна, и не съвсем- по мои си лични причини, разбира се.
Едната ми дъщеря, вече е решила категорично какво иска, борба беше да има поне още едно желание, защото тя дори точния университет визира, а това е само едно желание Unamused
Другата беше казала отдавна, че иска спорт. Ами, няма как да й позволя, защото има капацитет за много, много повече, а треньор ска кариера може и чрез паралелни курсове да има.
Главата й е пълна с химия, физика и математика, но пък сега не може да се спре на конкретни специалности, добре че има време, и обикаляме по университети, представяния, ...

# 27
  • Melmak
Мисля, че на 17-18-19 години човек не винаги е осъзнат достатъчно, за да избере. Аз знаех какво искам, записах го и го завърших. Обаче тогава не съм мислила какви пари ще ми носи това, не съм знаела с какви заплати са журналистите и още по-лошото- под какъв натиск работят.

След това съм учила други неща и друго работя.

Мм е имал мечта да стане музикант, техните не са го подкрепили и за мен това е минус. Ако имам деца бих ги подкрепяла в мечтите им, дори да не станат следващата Селин Дион.

# 28
Малко бъркате нещата. Първо, за много професии се иска някаква квалификация, вкл.да носиш подноси, Ное друг въпрос колко хора я имат. Второ специалност и професионална квалификация не е едно и също. За чужбина не съм сигурна, но нашенските учебни заведения от години правят всякакви шукарно звучащи профили, от които накрая излизаш нещо всъщност много класическо - примерно имах колежка в Търново, учила някакъв туристически профил в гимназия по ХВП, уж с езици и всичко и накрая излязла с квалификация за сервитьор-барман. Та и с тази бариста малко така ми звучат нещата. Трябва да се види учебният план, там пише какво ще извади накрая.

# 29
Да ви споделя и моето мнение - за съжаление се убедих в следното - днес се търсят примерно ИТ-та (авиационни инженери или др.), записвате се, учите, завършвате. Обаче след 5 години, когато завършвате - вече се търсят хора със съвсем други квалификации (оператори на дронове, шофьори на ТИР и т.н.). Извън общо необходимите професии - лекар, готвач, пазарът на труда е много променлив и нищо чудно в някой момент да се търсят повече завършили философия и европеистика, отколкото авиационни инженери например.

Общи условия

Активация на акаунт