Вадене на долен мъдрец, не мога да преглъщам

• 809
  • 15
  •   1
Отговори
Здравейте! Имам извадени два горни мъдреци. От 2/3 месеца ме мъчеше долен ляв. Започва уж да расте, болки 2/3 дни и спира и така през две седмици. Записах си час, направих си панорамна снимка и се оказа, че мъдреца няма място да излезне. Един ден преди операцията ми се поду венеца около мъдреца и стана като торбичка. Болеше ме. Дойде денят на операцията. Упойката не ме хвана, заради наличието на гной. Сложиха ми три пъти достааа упойка. Накрая що годе, беше търпимо. Беше доста трудно операция, 40 минути само дърпаха мъдреца, защото нещо му пречеше да излезне. Първо го повдигнаха леко, след това с клещи го мърдаха, за да го разхлабят и така 45 минути. Аз се изпотих 15 пъти, но издържах. Изписаха ми антибиотик и нурофен. Всичко добре, но сега имам ужасна болка. Имам болка на мястото, което разбирам, че е нормално, в предвид, че имам рана и три шева върху нея. Слагам студени компреси и гледам през 4/5 часа да пия болкоуспокояващи, но от 3 часа гърлото ми се възпали и ме боли ужасно. Не мога да преглътна собствената си слюнка и се налага да ходя до банята, за да плюя. Да не говорим за пиене на течности и храна, изобщо не мога да си отворя устата. Някой имал ли е същия проблем? Т.е болка в гърлото по време на растеж или след премахване на мъдрец. Не знам какво да правя. След няколко дни имам държавен устен изпит, изобщо не знам как ще говоря, та аз не мога да преглътна. Най-много да ми потекат лигите пред хората😂. Благодаря предварително за съветите!

# 1
Трябва да отидеш да те прегледат за всеки случай. Ако не можеш да си отвориш устата, не стой така с дни, отиди да те видят днес. Ваденето на мъдрец при някои хора минава леко, но при други е по-усложнено зависимост от това колко лесно е било изваждането.

# 2
  • Melmak
Вадила съм си два долни, с операция, при една от тях ми пилиха и кост, за да го вадят.

Ужасно е, но при вас е било проблем, че има възпаление. С гной няма да хване упойка.

Трябвало е още като сте усетила, че растат да не чакате, а да си направите снимка и да разберете, че няма да израсне нищо.

Сега е възможно да ви боли от възпалението. Колко време е минало от операцията?

Помня, че в деня на операцията и следващия ден боля най-много. После вече поносимо, но нямах възпаление.

Отидете на преглед. Също си сварете смрадлика и промивайте. Намира се във всяка аптека и се прави отвара.

# 3
Вадила съм си два долни, с операция, при една от тях ми пилиха и кост, за да го вадят.

Ужасно е, но при вас е било проблем, че има възпаление. С гной няма да хване упойка.

Трябвало е още като сте усетила, че растат да не чакате, а да си направите снимка и да разберете, че няма да израсне нищо.

Сега е възможно да ви боли от възпалението. Колко време е минало от операцията?

Помня, че в деня на операцията и следващия ден боля най-много. После вече поносимо, но нямах възпаление.

Отидете на преглед. Също си сварете смрадлика и промивайте. Намира се във всяка аптека и се прави отвара.

Благодаря за съвета. Операцията беше днес от 9:00 до 10:00. Не знам къде се намирам направо

# 4
Аулин можеш да изпиеш едно прахче, но не повече от един път дневно.
Получила си съвет за смрадлика, вода за уста Ерудрил съм ползвала по съвет на хирурга.
За студен компрес вече е късно, аз го сложих веднага, нямам представа дали сега ще е полезен.

Последна редакция: ср, 12 мар 2025, 16:07 от Пролетно цвете

# 5
  • Melmak
Оо, аз мислех, че с дни те боли. Тя операцията била днес. Пий нещо за болката и яж нещо пасирано, крем супа.

# 6
Здравей, не искам да те плаша , а само да напиша моя случай с долен мъдрец. На мен също ми биха три пъти упойка заради припряността на хирурга , вместо да изчака за да ме хване първата упойка. Резултатът пет дни  болки, болкоуспокояващо всеки ден и ходене още два пъти до кабинета и  с нещо промиваха дупката. Тяхното обяснение беше че се задържала храна и затова ме боли, болките направо ме удряха в мозъка. Пет дни ме боля и после бавно мина. След време разбрах, че това не е било от храна, а от многото упойка която ми е сложена и трябва време за да се изхвърли от тялото. Като почнах да пия аулин и се търпеше положението.  Но вече знаех, ако те боли повече от ден отивай в кабинета. Аз имах и голяма сухота в устата след операцията.

# 7
Оо, аз мислех, че с дни те боли. Тя операцията била днес. Пий нещо за болката и яж нещо пасирано, крем супа.

Пия, пия. Нурофен експрес през 4 часа. Сега видях, че лимфния ми възел на врата е подут, то затова ме боли гърлото. Мразя ги тези мъдреци…

# 8
  • Melmak
Гадни са, може да ти е паднал имунитета и да си лепнала вирус плюс операцията. Можеш да ползваш и таблетки за гърло.

# 9
И аз бях с почти същите проблеми като тебе. Вадих долен ляв мъдрец преди около десетина години и беше същата мъка. Не ме хвана упойката, втора, трета че всичко се проточи около час и половина и ефекта на упойката минава преди да е изваден. Препотих се няколко пъти и чак ми стана студено в кабинета, а беше месец юни. Всичко след това се наду и няколко дни бях само на кисели млека. След три дни отидох на контролен преглед и му казвам на доктора че не си усещам последния кътник преди мъдреца и той гузно ми казва че се било наложило и него да го извади защото корените им били преплетени и нямало как да стане. А беше редно преди това да ме изпрати на снимка и тия неща щяха да се видят и сигурно щяха да намерят начин да се спаси кътника. Ама и аз съм си виновен защото отидох при уж доказан специалист в Перник, доктор Валявичарски, който беше пенсионер и работи на частно и ми даде цена 90 лева, а в ЕО Дент на известната фамилия Павлови ми искаха 200 и явно взех грешното решение заради пуста икономия на пари и оттогава компромиси с цена не правя. Хората в ЕО Дент имаха и рентген и операционна и сигурно щяха да намерят решение как да извадят корените без да вадят здрав зъб.

# 10
И аз бях с почти същите проблеми като тебе. Вадих долен ляв мъдрец преди около десетина години и беше същата мъка. Не ме хвана упойката, втора, трета че всичко се проточи около час и половина и ефекта на упойката минава преди да е изваден. Препотих се няколко пъти и чак ми стана студено в кабинета, а беше месец юни. Всичко след това се наду и няколко дни бях само на кисели млека. След три дни отидох на контролен преглед и му казвам на доктора че не си усещам последния кътник преди мъдреца и той гузно ми казва че се било наложило и него да го извади защото корените им били преплетени и нямало как да стане. А беше редно преди това да ме изпрати на снимка и тия неща щяха да се видят и сигурно щяха да намерят начин да се спаси кътника. Ама и аз съм си виновен защото отидох при уж доказан специалист в Перник, доктор Валявичарски, който беше пенсионер и работи на частно и ми даде цена 90 лева, а в ЕО Дент на известната фамилия Павлови ми искаха 200 и явно взех грешното решение заради пуста икономия на пари и оттогава компромиси с цена не правя. Хората в ЕО Дент имаха и рентген и операционна и сигурно щяха да намерят решение как да извадят корените без да вадят здрав зъб.

Ох, ужасна история. И аз малко съжалявам да Ви кажа. По принцип те са жена и мъж, много добри в нашият град. Само, че мъжа ѝ е лицев хирург и той прави операциите, а тя си е по другите неща. Просто аз нямах избор, защото ми излезна торбичка с гной. След няколко дни имам устен държавен изпит и много се притесних, понеже имах и болка. Помолих я да го види и ако може, да го вади. Тя каза, че при мъжа ѝ ще трябва да чакам 2 месеца, а на мен ми беше спешно. И друг път ми е вадила мъдрец, нямах никакви ядове, много е добра и готина, но нещо сега, дали защото труден зъб беше, не знам, но доста ме измъчи, макар, че жената се постара…..

За горния мъдрец пък като ходих, една упойка, един натиск и излезна. Изобщо нямах такива проблеми. Амаа сега, този пуст долен, че и гноясал. Добре, че ми остана още един да вадя, макар, че вече малко си ми е страх.

# 11
Пий Аулин или нещо подобно което ти понася за болката, течен Аналгин съшо действа.
Ако болката продължи повече дни , започне да се подува бузата или зачервява ще се наложи антибиотик.
При предполедното ми вадене и то точно на долен мъдрец нещата се усложниха до степен да не съм функционална от нетърпима болка в уста,буза и ухо . Бях като бобър подута от нея страна .След започване на АБ няколко дни след ваденето нещата се подобриха и след седмица вече не усещах нищо.

# 12
  • Перник
След оперативно вадене на мъдрец пиенето на антибиотик е задължително. Подуването - също, независимо дали сте слагали студени компреси - операция е, травма за организма, няма как да няма реакция.
На синът му извадиха двата долни мъдреца през миналата година в рамките на 3 месеца в клиниката по лицево-челюстна хирургия в "Пирогов". Препоръчвам с 2 ръце доц. Славков - страхотен човек и специалист. Да, там процедурата отнема 1 ден и си е постъпване в болница, с всички предварителни изследвания, но се случва в истинска операционна, с анестезиолог, екип и няколко часа наблюдение след операцията.

Изплакването с отвара от смрадлика помага. За по-бързо заздравяване на раната и двата пъти давах Арника Монтана 15 СН.

Последна редакция: пт, 14 мар 2025, 15:28 от SvetlaK

# 13
Нито подуването, нико пиенето на АБ е задължително след вадене на мъдрец.Индивидуално е при всеки пациент. Опита и уменията на стоматолога също са важни.
Надявам се авторката на темата днес да е по–добре.

Последна редакция: чт, 13 мар 2025, 17:21 от Пролетно цвете

# 14
  • Melmak
Ретинирал мъдрец не се вади от стоматолог, а от лицево-челюстен хирург.

След операции се изписва антибиотик. Два мъдреца съм вадила с операции, пила съм и двата пъти. При други хирургични интервенции също се изписва аб.

Общи условия

Активация на акаунт