Жена ми се опитва да изолира мен и бебето от роднини и приятели

• 17 675
  • 674
  •   1
Отговори
# 555
  • София
_Gabrielle_, права си за всичко. Тя не иска да иде доброволно на психиатър. А и дори въпросния психиатър да не ги отпрати към семеен терапевт, дали би изписал терапия дистанционно? Това не ми се вижда особено професионално. Да ги посети вкъщи? Та тя не пуска дори родителите си.. А кой ще я накара да пие хапчетата? Насила ли ще ѝ се помага?
И все пак, се надяваме, че лекарят би могъл да съдейства със съвети как да се говори със жената, така че тя по-лесно да склони да се прегледа и да се лекува.

Хората, дори когато страдат, имат голямо съпротивление да ходят на каквато и да е терапия. Аз съм ходила преди години и лекарят каза - ще те взема, но имай предвид, че без мотивация и без много усилия, няма да стане. Откъде ще дойде тази мотивация в конкретния случай?

По стечение на обстоятелствата имам и много примери около мен, на хора, които имат отявлена нужда от терапия, но не го признават и не го приемат с години. Моя близка 20 години влачи проблем, който може да бъде решен, но тя си затваря очите за него, периодично има кризи, но дори страданието не я мотивира. Преди 5-6 години, едвам я убедих да иде на терапевт, за щастие устоя поне половин година да го посещава и направи голям прогрес в състоянието си. Сметна, че ѝ е достатъчно и преустанови. В момента дъщеря ѝ е в сходна ситуация и тя тепърва, 20 години по-късно осъзнава, че препоръчва на дъщеря си това, което самата тя не е направила, както и колко ключово е то, за да може дъщеря ѝ да избегне нейния живот, и да не се ограничава от толкова много нормални неща поради нереални страхове. :/

Тук на жената трябва да ѝ се говори, на час по лъжичка, и малко по малко да се пробива път до нея, за да възприеме, че има нужда от помощ. Също вероятно трябва да се говори и с родителите ѝ, да спрат да я обработват, и да ѝ пълнят главата с глупости как автора ще я прецака и ще ѝ вземе детето. Тъжна работа като цяло.

Разбира се, може просто да се приеме, че е зла, и да се поеме в посока разрушаване на всичко, което 7 години са градили. 🙄

# 556
Дано автора има достатъчно сили и енергия да се справят с тази ситуация. Може да е по-лесно да я убеди за семеен терапевт, евентуално и онлайн. Това може дори със заплаха че ще я напусне да я убеди.

# 557
  • София
Дано автора има достатъчно сили и енергия да се справят с тази ситуация. Може да е по-лесно да я убеди за семеен терапевт, евентуално и онлайн. Това може дори със заплаха че ще я напусне да я убеди.
Така никога няма да разбере има ли и нещо. Нито ще и помогне. Де пък тоя примитивен страх от психиатър и изобщо лекар…

# 558
  • София
Е да де, ама все пак всеки адекватен терапевт прави референция към психиатър, когато е необходимо. Все отнякъде да се тръгне поне.

# 559
  • София
Е да де, ама все пак всеки адекватен терапевт прави референция към психиатър, когато е необходимо. Все отнякъде да се тръгне поне.
Не съм чувала някой да го прави, а трябва в много от случаите. Хората и преди да се женят трябва наистина да отидат на преглед, но просто взимат печат върху медицинското за брак. Даже не знам дали още искат и печата.

# 560
Е, какъв точно преглед за брак? То, ако се гледа под лупа, всеки един от нас си има своите "лудости".

# 561
  • София
Е, какъв точно преглед за брак? То, ако се гледа под лупа, всеки един от нас си има своите "лудости".
Още е валидно. Има и тестове за половопредавани болести и преглед при психиатър по закон
.   https://solso-bg.com/%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B … 82%D0%B2%D0%BE-2/

# 562
  • София
Когато ние сключвахме брак преди 100 години, даваха единствено една бележка с печат - "Не се води на учет". Никакъв преглед нямаше...

# 563
И да има преглед при психиатър, който е решил да се жени ще се ожени. Вече всякакви абсурди са повод за влюбване. Всяка тийнка си мечтае за някой вампир или наркоман дето ще се промени заради нея или хазартна личност, тъй като ще успее да го промени. Така и за психотата. Луд е, но ме обича ще се промени, аз ще го променя и т.н.

# 564
  • София
Когато ние сключвахме брак преди 100 години, даваха единствено една бележка с печат - "Не се води на учет". Никакъв преглед нямаше...
Не ги провеждат, а трябва. Вече никой не се води на учет.
Цялата държава не спазва закона, а вие очаквате някой да се лиши от 80-100-200 лв на час като изпрати клиент на психиатър? Това може да се случи само в мултидисциплинарни центрове, в които имат супервизия и психиатър в екипа. Лично аз не бих изпратила човек на друго освен на такова място, защото и повечето, които се пишат терапевти имат само диплома от университет по психология, често педагогика или друго, което не ги прави терапевти. Просто у нас няма регулация, затова се ходи винаги на място с лекар. Лекарите имат регулация и нямат право да се правят на терапевти ако не са.

Последна редакция: пн, 17 мар 2025, 20:32 от Бoяна

# 565
  • София
Преди имах връзка с много добър човек - грижовен, с удоволствие слушаше моята дума, обгрижваше ме, все искаше да съм доволна. Давал е пари на хората, ровещи в кофите. Слизал е от автобус, за да придружи до дома дете, “задявано” от група хулигани. Но когато засегнехме болна за него тема, ме изяждаше с парцалите. Крещял ми е, обиждал ме е, постоянно ме е заплашвал, че си тръгва от мен. И не, не го смятам нито за лош, нито за токсичен, но за мен това в онези моменти също е било вид насилие.

Сега не скачайте, че изкарвам автора виновния, защото не мисля така. Не отричам, че прави много за семейството си. Спрял е да ходи в офис, редуцирал е виждания с приятели, почти само той готви и чисти, грижи се за бебето. Видно е, че опитва да се съобрази с жена си всячески. Определено той е по-осъзнатия от двамата и е похвално, че търси други гледни точки и начин да надмогнат проблема. Видно е, че държи на нея и иска да ѝ помогне. Но това не означава, че когато е под афект и се карат, я гали с перце.

Разбрахме какво прави жената когато се карат, но какво прави той - ние просто не знаем. Прочетохме реплики от сорта на "това не е нормално" (демек, ти си луда), "така не се живее" (демек, тормозиш ме), "ще отида в полицията" (демек, заплаха), и прочее. Прочетохме, че се случва да напусне стаята или понякога направо да излезе навън и да я остави сама, докато му се обади да го моли.

Разбира се, на нея може изобщо да не говори така. Но все пак всички отношения се правят от двама души. Всеки конфликт се води от двама души. Хората се събират, защото си приличат. В едни токсични отношения, с чести конфликти, и двамата се изживяват като жертва, осъждат силно действията на другия, афектират се много от тях, и остават напълно слепи за собствения принос към проблемите.

Истината, е че ние просто не знаем. В историята има прекалено много въпросителни. Никого не можем да съдим, както и никого да защитаваме. Можем просто да си споделим гледната точка и да поставяме въпроси.

Едно от най-разумните и адекватни мнения по темата.

# 566
  • София
И да озапти родителите си. Как изобщо е допуснал да ѝ крещят и да я притискат. Осъзнай се и намери начин да се погрижиш за жена си, ако ти е важна поне колкото мама.
Стигнах до тук и се съгласявам. Не съм чела уточнение, ако има след този пост.

За мен първият пост е написан в някаква художествена градация. Сега, не мога да кажа "авторе, лъжеш или си украсяваш"
Но ситуацията и жената са представени нормално в началото (да, много двойки правят така, много майки са свръх притеснени, без да са луди)
 И изведнъж биела, обиждала, а той - целият в бяло. И на мен да ми се разкрещи свека, че ѝ се полага да види детето, което съм носила 9 месеца, и аз не бих им го дала да го видят. Кой знае как са я побъркали жената, то е очевидно, че е имала в началото някаква форма на депресия, сега вече може и да се хвърли отнякъде, като са я набедили за враждебна кукувица.

Впрочем, имам колега, който се изолира за 6 месеца след раждането на детето им. Жена му, докато беше бременна, той беше само хоум офис и не ходеше по рождени дни и събирания. Но там и двамата са на едно мнение.

# 567
  • Варна
Да ама ако прочетеш и нататък, ще видиш, че това мнение е силно пристрастно и далеч от написаното.

# 568
  • София
Чета сега, Хай. Затова уточних до кой пост съм чела.
Но и темите тук имат "навика" да набъбват не само откъм обем, а и съдържание и подробности.

Ако трябва да съм честна, си представих жената така: има наченки на страхова невроза, която се е изострила след раждането и родителите, даващи зор изострят това и смесено с недоспиване, намиране и умора, си казват думата. Не че е хубаво да викаш нещастник на съпруга си, но това не те прави социопат. Половината български народ псува като каруцар, включително членове на семейството. Социопатите не страдат освен това, а тази жена се намира в някакво страдание.

Притеснява ме, че авторът сякаш няма недостатъци или не може да ги види, не ни ги споделя. Затова и избързах да напиша предния пост, без да съм чела всичко.

Той помага на макс, наравно, върши всичко
Слуша я, като му забранява уж
От "крещяха си по телефона" стана "тя им крещя, Маминка беше със спокоен тон"
Той много я обича нищо че тя е сприхава, нервна и му вика още от преди

И до брат ѝ стигнал, че да изкара цялото ѝ семейство малоумно и маниакално. Но в "майка ти те манипулира да ми пилиш по цял ден" няма нищо маниакално или рядко срещано.

# 569
Ъъъ, аз само да кажа, че бабите и дядовците имат право на контакти с внуците си, включително могат да си го търсят и по съдебен ред. Това за майките, които явно са с впечатлението, че детето е тяхна еднолична собственост.

Общи условия

Активация на акаунт