Старо жилище за ремонт.Да го продам ли или да го ремонтирам?

• 2 615
  • 56
  •   1
Отговори
  • Най-красивата страна
Здравейте,
Наследих старо жилище-апартамент ,който е с добра локация,на центъра,втори етаж,четири стаи.
Но е за тотален ремонт.Трябва да изхвърля всички мебели,да се изкърти всичко,да се санира,да сменя дограма,абе всичко...
Имам сигурни майстори-говорих с тях,заведох ги на оглед.Ремонтът ще ми излезе към 30 -40 000лв.Естествено зависи и какви материали ще избера...
Говорих с брокер -ако продам жилището в този вид,мога да купя нещо ново,но в някой от кварталите.
Мога и да направя частичен ремонт-да изхвърля всичко старо,да сменя дограма,да направя санитарните помещения и така да го продам.
Или да направя цялостен ремонт-това оказва влияние на цената и да го продам или да го дам под наем.

Имаме две жилища и няма да живеем там.Но не искам да оставя имота в такова състояние.
Какво е вашето мнение?

# 1
Щом няма да го ползвате, значи ще го продадете. Аз бих му направила ремонт, който да му вдигне цената. Да, занимавка е, но щом имате майстори бих се захванала. Имот не се продава всеки ден, затова бих търсила цена, а само локацията му не я прави оптимална

# 2
  • София
Продай и купи извън София. След като нямате нужда да живеете в него, вземи ваканционен или инвестиционен имот. Даже и за 2 може да стигне, щом е с добра локация.
В кварталите също става, стига да го даваш под наем, а не просто да стои.

# 3
Основен ремонт за тези пари няма. Ние правихме ремонт пред 2 години на 3-стаен и беше 6-цифрена сума. Някъде около 100000 и малко. Ако няма да живеете там го продайте. Доста хора търсят стари апартаменти за ремонт, за да си го направят по свой вкус. Ще вземете добри пари. Да, няма да можете да си купите в топ центъра, но в широкия център има апартаменти на добри цени.

# 4
  • пустинята Гоби
Зависи много жилището трябва ли ти в дългосрочен план. По принцип, ако е на хубаво място лично аз бих го задържала и ремонтирала и отдавала под наем, докато отида да живея в него или ми потрябват пари или там някаква друга цел, ако имаш. Ново жилище в някой от кварталите със сигурност не би ме изкушило.

# 5
  • София
Между другото е вярно, че ще ти излезе няколко пъти нагоре ремонтът.
Евентуално за тези пари ще оправиш само козметично нещата.
И то ако целта е до голи стени на шпакловка и замазка и евентуално баня на плочки и основна санитария.
Ние в момента само обзавеждаме завършен апартамент + разни дребни промени по наш вкус по дограми, латекс и подобни. И сме вече нагоре. Само за кухнята - мебели и електроуреди, както и местене на 2 контакта - ще са около 20 000 по груби сметки.

# 6
Малко не разбрах каква ви е крайната цел? Ако купите нещо ново в квартал какво ще го правите? Под наем ли? И за какво ви е? Само защото е ново? Ако е така, не си струва, локацията е по-важна от НС или СС. Лично аз бих запазила стар апартамент с добра локация и бих го ремонтирала, ако мога да си го позволя, а после - под наем.
Ако обаче нямате пари за ремонт или ви трябва голяма сума кеш, която бихте получили от продажба, то продайте така. Затова и питам каква е идеята всъщност. Няма никакъв смисъл да му правите ремонт ако ще го продавате. Цената няма да се вдигне с толкова колкото сте дали за ремонт, а и не си струва занимавката. Много хора търсят жилища за тотален ремонт (ние примерно само такова сме купували и бихме взели и за напред), за да си ги направят по свой вкус. Не бих платила повече за ремонт, който не ми допада и така или иначе ще преправям.

# 7
Аз бих ремонтирала и пуснала под наем. Парите му са си в него, плюс допълнителна печалба.
Ако локацията позволява, може да не се отдава за живеене, а за офиси, лекарски кабинети и др.

# 8
Никой не казва горчивата истина обаче - като продадете старо 100 кв м с 4 стаи, ще си купите ново около 65-68 кв м, с две спални, в 95% от случаите с по-лоша локация.

# 9
  • пустинята Гоби
А със сигурност, ако се продава ремонта е излишен. Иначе втори етаж звучи примамливо за живот на старини, изобщо ако жилището е хубаво и не ви трябват пари, по-добре го запазете. То си е инвестиция.

# 10
Никой не казва горчивата истина обаче - като продадете старо 100 кв м с 4 стаи, ще си купите ново около 65-68 кв м, с две спални, в 95% от случаите с по-лоша локация.
Не е точно така. В центъра големите апартаменти вървят на много добри цени. Ако има късмет и търпение може с парите да си намери тристаен в някой спокоен квартал и не е задължително да е краен има и по-централни.

# 11
Това категорично не е вярно, НС с помещения като тези на СС, със същата реална площ, без включени тераси, мазета и подобни, се намират само в луксозни нови комплекси, а там цените на кв м се изравняват.

# 12
  • София
Парите в момента са си в апартамента и предвид покачването на цените ще може да го продадете след години за двойна сума, например.
Лично аз съм виждала доста апартаменти, които се предлагат в този вид (тотален ремонт) и пак са си доста цифра.
Решението трябва да е ваше дали искате апартамента или не. Ако не го искате го продайте и нека някой друг да се гърби с ремонта, ако пък го искате направете ремонта и го пуснете под наем или го направете Rbnb. Всъщност в момента Rbnb-тата са доста вървежни особено ако са на добра локация. Под нас имаме такъв и трябва да Ви кажа, че няма ден, в който да не е зает.

# 13
Много зависи какво разбираш под ново строителство. Ако иска блок от последните години, да те са малки. Но сравнение с апартамента, който притежава, то ново строителство означава и от 2000 година. Ние си намерихме блок около 2000 година тухла в широкия център, който е 100 кв. на цена колкото е тристаен от 2020, където е 60 кв. Трябва търпение и ще изскочи добра оферта

# 14
Поради изказа на автора мисля, че не става въпрос за София. Според мен за продажба на имот трябвма да има причина - имотът не носи печалба, трябват спешно пари и т.н.. В останалите случаи за сега е по-стабилна и добра инвестиция от това да си държиш парите в банката.

Последна редакция: пт, 14 мар 2025, 17:18 от ala.bala

Общи условия

Активация на акаунт