Старо жилище за ремонт.Да го продам ли или да го ремонтирам?

• 2 897
  • 56
  •   1
Отговори
# 45
  • Най-красивата страна
За сега мисля,да започна с разчистването.
Да изхвърля всичко старо .
Стаите са претъпкани с мебели и изглеждат по-малки,отколкото са.
А са 4 почти еднакви големи стаи.
Ако реша да го продавам,поне да е в горе-долу приличен вид.

За ваканционен се чудя-притеснява ме това,че ще е близо до морето и е твърде вероятно да има и влага.

# 46
  • По света и у нас
Точно това че е близо до морето го прави перфектно за ербиенби, и е на пешеходната улица. Идеална ти е локацията, според мен държиш съкровище, просто трябва да го изчистиш. Докарваш едни цигани да изнесат всичко и после ще мислиш какво да правиш с него.

# 47
При старите жилища в централната градска част (независимо на кой град), много е важно какво е цялостното състояние на сградата, не само на  конкретното жилище. Електрическата инсталация, водопроводната инсталация, покрива, мазетата, стълбищата, наличието на влага или плесени - ако нещо от тези неща не е наред, какъвто и ремонт да се направи, това са бомби със закъснител. Старите сгради е хубаво да се ремонтират изцяло, и едновременно всички жилища, което е малко с сферата на невъзможното. Отделно го има въпроса с достъпността, наличието на паркомясто, шум, безопасност на местоположението.

Имахме подобна дилема, и всички направени проучвания и калкулации наклониха везните в посока продажба.

Отдаването под наем краткосрочно, през платформите, си е сериозен ангажимент, който изисква голям времеви ресурс, известен опит, владеене на поне един чужд език. Специално във Варна, точно в централната част, където отсядам обикновено, има големи недоразумения - четеш отзивите, гледаш снимките, и се чудиш да плачеш ли, да се  смееш ли...
Дългосрочното отдаване за офис, кантора, медицински кабинет и подобни, е по-добрата опция, но зависи донякъде и от съседите, а и доколко има търсене и на какви ценови нива.

Направете непременно и консултация с доверен брокер на недвижими имоти - да ви даде информация за реалните цени и на наемите, и на продажбите. Обявите в интернет не дават вярна информация за цените, на които наистина се сключват сделките.

# 48
  • София /Абсурдистан
Не бих продала такова жилище.
Дайте го под наем, това е по-доброто решение. Има и скъпи ремонти, както и не чак толкова скъпи.

# 49
  • София
Аз лично, ако имах жилище в стара сграда в центъра, ще пусна едни майстори, после малко ИКЕА, Виденов и ще го пусна през фирма на Airbnb. Или дългосрочно.

# 50
  • Най-красивата страна
Сградата е стара тухла.На 5 етажа.Не е санирана.На тихо място е.Жилището не е обезопасено.Има вътрешно дворче.Но естествено няма място за всички коли .Паркирането ще е проблем,но наблизо има платен паркинг.

За отдаване под наем-вече давам едно жилище под наем,но дългосрочно.Наемателите ми са семейство.И са при мен вече 3 година.
За краткосрочно отдаване под наем-мога да го направя,живея близо,говоря три езика.

Извиках майсторите да разчистят,изхвърлиха мебелите.
Хлебарки видяхме.Ужас!Предполагам,че има в целия вход.

# 51
  • пустинята Гоби
Няма ли винетки за паркиране за живеещите в зоната или по принцип няма места, където да се спира?

Предполагам проблема с хлебарките може да се реши, ако няма заведение за хранене под блока или в близост.

# 52
Извикайте фирма да напръска за хлебарките във вашия имот, може да предложите и на съседите да си платят за у тях, защото със сигурност хлебарките са се активизирали и в техните апартаменти. При ремонт на стари кооперации е така.

# 53
Повикайте професионално пръскане за хлебарките.

Ако се паркира в двора, а мястото е на всички, а няма достатъчно места, според мен е коректно да се определи една цена за паркомясто, а след това да се събират парите и да се разделят на всички собственици.

Някъде има някакви странни правила "който е дошъл по-рано", което според мен е абсурдно.

Примерно 5 места, 10 апартамента.
Определят се по 200лв или колкото и със събраните 1000лв се покриват разноските по входа, а останалото се дели на собствениците.

Мястото е супер добро за даване под наем "на вечер".
Като най-добре да се раздели колкото може повече. На 2 или 3.

Ето едно в района,
Директно са застроили по 1 баня в стаята и са приключили с преустройството.
Е, ще трябва и мръсна и чиста вода за кухничката.
Коридора и вратите към стаите са запазени.
https://www.airbnb.com/rooms/19186939?location=Varna%2C%20Bulgar … O_TOUR_SCROLLABLE

# 54
  • Варна
Не съм уточнила,става въпрос за Варна.
Имам средства за ремонт.
Ако реша да продавам обезателно ще купя друг имот и ще го дам под наем .Не бих го затворила.Смятам,че не е добре жилище да стои празно.Бих купила и ваканционен имот...

Моят съвет е забрави за ваканционен имот. Такъв - само ако искаш лично да си правиш кефа, но ако е за печелене - никога няма да си на плюс.
Също съм против АirBnB. Да, локацията ти е топ, но сезонът във Варна е 2 - 3 месеца. През останалото време е мъртвило. Аз също живея на топ локация във Варна (зад Операта). В нашия вход има два апартамента AirBnB - та. Лятото има туристи, но от септември до май са празни. Освен това краткосрочното отдаване не е само да смениш едни чаршафи и да почистиш. За да имаш висок рейтинг, трябва да глезиш туристите и да се занимаваш с тях почти денонощно. Имам приятелка, която отдава краткосрочно зад Спортна зала, та знам колко личен труд полага. Трябва да работиш само това.
Също четиристаен по-трудно ще се отдаде. (и за дългосрочно). Повече търсене има за студия и двустайни. И финансово повече се печели от два малки апартамента, отколкото от един голям.
Такъв голям апартамент бих задържала само за лично ползване ако имам голямо семейство. В противен случай бих продала и купила два по-малки за отдаване дългосрочно. Идеята за преустройство на настоящия апартамент в два по-малки също много ми хареса, но само ако се направи както трябва, с архитект. И пак с цел бюджетен ремонт, базово обзавеждане и пускане под наем (дългосрочен). На хора без автомобили.

Спомена, че имаш и друг имот, който отдаваш дългосрочно, значи имаш опит. Има тема за имоти под наем, заповядай там - https://www.bg-mamma.com/?topic=1756145

# 55
  • Бургас
Абсолютно съм съгласна с Диди.
И също се занимавам с отдаване от много години.
Бих запазила имот на такова място, само ако ще го ползвам след време. Два двустайни ще се отдават по-добре и ще се довършат по-лесно, ако са купени на шпакловка.

За хлебарките - взимате Фиприст (по-евтин е) или Фронтлайн пипета за голямо куче от ветеринарен магазин, разреждате в около литър вода и пръскате добре навсякъде, където има процепи, кухня, баня. След 40 дни пръскате пак. Действа безотказно фипронилът, няма по-добро, защото се заразяват помежду си. Така изчистихме един безнадежден апартамент, с хиляди хлебарки. Мина повече от година, няма и помен от тях.

# 56
  • По света и у нас
Всички гадове могат да се изтребят

Общи условия

Активация на акаунт