Старо жилище за ремонт.Да го продам ли или да го ремонтирам?

• 2 884
  • 56
  •   1
Отговори
# 30
Всяко нещо си има цена, аз бих го ремонтирала. За жилище е най-важна локацията. Търсят се апартаменти до ключ, защото на много хора не им се занимава, но трябва да го направиш така, че 90% от хората да искат да влязат да живеят там.
И в тотал-щета положение може да бъде продадено, но  на по-ниска цена.

# 31
  • sofia
Огледайте първо какво се предлага на пазара и какво бихте могли да купите за вашия бюджет. На пръв поглед много обяви, много нещо, но половината не са това, което изглеждат. Като почне ходенето по огледи и там отпаднат още 50% и остава много ограничен избор.
Мисля, че това ще ви помогне да вземете решение.
Предвидете си едни 7-8% от сумата по сделката за такси+брокерската услуга. И ваденето на най-разнообразни документи от кадастър, общини и пр.

# 32
  • София
...
Но ваканционен имот не се избива (лично мнение).

Целта на ваканционните имоти невинаги е избиване.
Ние купуваме такива, за да има къде да почиваме по всяко време, когато ни е удобно и като инвестиция.
Примерно, в ски курорт цена на апартамент в хотел вече е около 1000 лв на нощ. Когато човек ходи всеки уикенд + други дни и има голямо семейство, което не минава само с 1 стая в хотел, плюсът е по-голям.

# 33
И аз това имах предвид. Вила в планината или някъде на хубаво и спокойно място.

# 34
Не съм твърдял друго.
Уточнявам, че не е добре за инвестиция, защото не всеки може да направи тази сметка.
А след това, ако е за кеф, всеки сам си преценява и няма как аз да давам мнение от името на всички.

Ваканционен имот не може да се сравнява с хотел 5 звезди.
Във всяко ваканционно селище има РБнБ и подобни. Цените няма как да са 1000лв. А и едва и и локацията е напълно еднаква.
Ако някой кара ски по 100 дена в годината, 5 човека, това е съвсем друг кейс. И очевидно си преценява сам.

# 35
  • София
Зависи. От месец сме собственици на апартамент точно в 5 звезден хотел в к.к. И отдаваните съседни апартаменти са точно по 1000, докато 2000 е таксата за общите части за цялата година, а апартаментите са наполовина на цената на тези в София.
Не цитирах цифрите произволно.
Горното е без значение ако авторката няма нужда от такъв.

# 36
Няма лошо.
От месец сте собственици.
Ще видим дали ще искате да го държите и след 10г.
Много краен случай е това.
Хем да караш ски по 30 дена, хем и да искаш лукс престой, хем да сте няколко човека.
2000 такса си е уау.
Започвам да се чудя дали изобщо говорим за България.

Все по-малко харесвам ските като спорт. А по принцип не ги харесвам. (в кръга на шегата)
От софийско РБНБ можеш да изкарваш към 30к
С 1000лв на ден ще го биеш, ама няма как да повярвам, че прави стабилни примерно 50-60 дена в годината на тая цена.
Като извади разходите, пак ще е стабилен остатъка.
Че то тогава хората ще купват по 100 такива имота и ще зарежат изобщо бизнеса в София.
Числата няма как да излязат.

# 37
  • София
Имаме опит с подобни имоти.
И ние, и родителите ни, и други наши близки имаме сходни на морето. Е, там се води 3 звезди и няма база за сравнение, но на море е различно.. Държим си го много години. И сме там всяко лято между 2 и 3 месеца.
Не даваме под наем точно курортните си жилища. И няма как да се ползват ежедневно. Сезонни са, особено морското.
Въпросът е, че така имаме собствено място 3 месеца през лятото и за всеки разширен уикенд през останалата част от годината. Ако сметнем всичкото това време в пари за хотел + това, че при евентуална продажба ще му вземем близо двойно (това на морето е скочило повече от 2 пъти след покупката му, а планинското се очаква да удвои цената си в близките 3 до 5 години), е достатъчно.
Няма как да се превърне в бизнес, защото отдаването под наем в подобен комплекс е при строги правила. А и трябва да си на разположение за чистене, поддръжка. Т.е. трябва и ти да живееш там в съседство. Ремонтите също са сложни и скъпи, за да го поддържаш спрямо стандарта на сградата ако пускаш различни кора. Евентуално може комплексът да го дава под наем и да го поддържа, а да ти дава някакъв процент, но тогава не можеш ти да си го ползваш по всяко време, а се съобразяваш с клиентите.
Основно се купуват от хора, които ги ползват за себе си и имат много време, което да са на място - работещи хо, неработещи с пасивен доход, пенсионери, хора със специфичен график и много поредни свободни дни и т.н.
2000 лв еднократна годишна такса е нищо, защото включва пълна поддръжка на общи части, вкл. басейн, спа център, ски гардероб, закрит паркинг, игрална зала, фитнес, барбекюта, детски кът и още други, както и охрана, ежедневно почистване и др.  на частите, които са в съсобственост на всички с жилища в комплекса.
За даваме под наем са подходящи съвсем друг тип имоти - градски, с добра локация, средна квадратура, нови или поддържани сгради, приличен ремонт и интериор. И за предпочитане с дългосрочен наем.

# 38
Аз не подлагам под съмнение ползата от това да си имаш ваканционен имот, в който да живееш по 3 месеца.
Това не съм го писал и не би ми хрумнало.

Но не мисля, че е коректно да се слага знак за равенство между 3 месеца живеене в собствено жилище и 3 месеца на хотел и да се пресмята като "алтернативна доходност".

За даването под наем има различни варианти, дългосрочно, на вечер и тн. Всеки си преценява какво му е възможно. Аз също нямам достатъчно свободно време, затова давам под наем само дългосрочно и никакво друго. А съм професионален наемодател. (друго не правя).
Изобщо не съм имал предвид точно "вие" да го давате под наем, знам че се занимавате с юредическа дейност и е сериозна.
Говорех, по принцип, ако наистина се вадят по 1000лв на ден!?!?!?, то ще има "пазарна ниша", и ще влязят хора, с много пари, десетки милиони и ще построят хотели, ще "индустриализират" тази въпросна ниша. Затова и много ме съмнява да е точно, както е описано. Не споря, че може да има такива обявени цени някъде, но абсурд да може да се "скейлне" и изобщо да е стабилно и постоянно във времето. Не говоря вие да го движите, а чисто теоретично изцяло други хора и фирми. Няма как да е пропуснато това.

Човек трябва или много да си е надвил на масрафа, или много да го иска за да си купува ваканционен имот. Вие влизате и в 2те категории.
Това беше причината да пиша 1я постинг.
Че не е подходящо за хора, дето умуват "какво да си купя сега?", "какво е модерно?" , яяяя, ваканционни имоти. Дайте ми 2-3.

# 39
  • пустинята Гоби
Жената има топ имот в центъра на Варна, лично аз не бих го заменила за ваканционен имот в комплекс. Обаче хората сме различни и хубавото за мен, за друг може да не е. Ей такива въпроси трябва да се изяснят и после да се действа.

# 40
Аз по принцип не бих се занимавала с ваканционни имоти. Предпочитам да получавам наем, имотът да е близо до мен, за да го наглеждам лесно и да си ходя на различни места. Сигурна съм, че ако решим да стоим по-дълго на морето, ще можем да намерим нещо за не чак толкова много пари.

# 41
  • София
Е аз нали имах ваканционен имот. За да го завъртя и да печеля от него, трябваше да инвестирам в лек ремонт и обзавеждане, а освен това да се ангажирам с човек, който се грижи за посрещане и изпращане, чистене и пране. Прецених, че всичко това ми е неизгодно и финансово, и времево.
Пък и вече буквално бях намразила мястото.

# 42
  • По света и у нас
Наемите в БГ не ми се виждат кой знае колко високи че имота да избие парите на ремонта, че и да плати занимавката и проблемите около това да имаш наематели, обаче ако даваш на ербиенби би било изгодно.
Обаче ваканционния имот си е нож с две остриета, всичко е разправия - имаш ли, ще се разправяш.

# 43
  • София
Зависи къде гледате 😃Високи са си и то доста!

# 44
Точно от РБнБ не се печели достатъчно и е за хора без образование, дето да се занимават за 1000лв.
Евентуално ако държиш 20 имота и имаш служители може и да си струва, ама пак робуваш доста.

Примадоната си разсъждава напълно теоретично.

Дългосрочните наеми са вече между 1000 и 2000лв.
Ако си с 10ина или 15-20, колко да не се печели.

В щатите все още се спряга 100к доход бруто като някакъв "успех". Има няма 15% от хората са го стигнали там.

Общи условия

Активация на акаунт