Ремонт на кухня

• 569
  • 11
  •   1
Отговори
Здравейте предстои ни ремонт на кухнята, но тъй като не съм много на ти питам тук.
Стените са с жълта пръст, дали да я махнем до тухла и да сложим стъклена вата и гипскартон или да я оставя и да направим някаква замаска. Проблема е, че там има доста влага. Аз не искам да е с гипскартон защото си мисля и не ми стига акъла как ще се захванат шкафчетата. Кое ще ги държи? Кухнята е малка. Какво друго можем да направим?

# 1
Първо вижте откъде идва влагата. Каквото и да сложите, пак ще избива, ако не премахнете причината. Ако е влажно зад шкафовете, ще мухлясат бързо.
Може да се захване кухня върху ГК, има начини, но най-добре е предварително да заложите под картона профили или други подсилващи елементи, там където ще се захващат горните шкафове.

# 2
Гипсокартон не може да държи горния ред шкафове за кухнята. Прави се скара от алуминиеви профили, подсилване в определени зони (може и с OSB плоскости) и съответно горния ред се захващат за подсилените зони.
Това къща ли е и защо има влага? Ако имате влага, шкафовете ще се разкиснат много бързо и всичките вложени пари ще отидат на боклука.
Стъклена вата не се използва вече. Има минерални вати, но те помагат за топло и шумоизолации - ако имате влага, няма да помогне, а може само да влоши нещата.

# 3
Гипсокартон не може да държи горния ред шкафове за кухнята. Прави се скара от алуминиеви профили, подсилване в определени зони (може и с OSB плоскости) и съответно горния ред се захващат за подсилените зони.
Това къща ли е и защо има влага? Ако имате влага, шкафовете ще се разкиснат много бързо и всичките вложени пари ще отидат на боклука.
Стъклена вата не се използва вече. Има минерални вати, но те помагат за топло и шумоизолации - ако имате влага, няма да помогне, а може само да влоши нещата.

Живеем в къща на село , да. И аз така си мисля , че няма да издържи горния ред шкафове . Най - вероятно ако се прави ще е с тези профили , гледах ги в интернет как ги поставят вертикално и хоризонтално , нооо . Влагата е повече през зимата , когато не се отоплява защото там отопляваме с печка на дърва , но като палим и е топло няма проблем . 
Какво друго може да се направи / използва  без да се кърти , някаква мазилка нещо ? На мен много не ми се иска да махаме жълтата пръст .

# 4
Ако влагата се процежда отдолу, има начини, по които да се изолира влагата и тя да не навлиза в къщата. За съжаление струва пари и се налага копаене на канал около къщата и изолиране.
Ако влагата идва от стените, вероятно трябва да се направи външна/вътрешна изолация.
Във всички други ситуации, влагата ще работи и ще унищожава гипсокартон, шкафове и всичко друго.

Тази жълта пръст не ми е напълно известна каква е - ако говорим за хоросан, това е друга работа. Той се е ползвал назад във времето доста и той не е причина за влагата.

# 5
  • Пловдив
Да започнем от начало.
Кухнята се намира на приземен етаж (вкопан до 40 см. или наравно с терена. Или на вкопан полуетаж (вкопан на повече от 50-60 см. от нивото на терена)
Първи висок етаж (на повече от 60 см. от нивото на терена.
После: в момента кухнята се намира на външна стена или на вътрешна стена за къщата (ако е вълна с какво изложение, ако е вътрешна какво помещение има от другата страна на стената).
Влагата на горния и на долния ред ли е или само долу, например повече около мивката?

# 6
Ако влагата се процежда отдолу, има начини, по които да се изолира влагата и тя да не навлиза в къщата. За съжаление струва пари и се налага копаене на канал около къщата и изолиране.
Ако влагата идва от стените, вероятно трябва да се направи външна/вътрешна изолация.
Във всички други ситуации, влагата ще работи и ще унищожава гипсокартон, шкафове и всичко друго.

Тази жълта пръст не ми е напълно известна каква е - ако говорим за хоросан, това е друга работа. Той се е ползвал назад във времето доста и той не е причина за влагата.

Влагата е само по стените тъй като се готви доста , а нямаме аспиратор и може би от там се образува влага , когато е студено . Относно жълтата пръст не знам как се нарича , но да това са използвали назад във времето . Идеята ми за нея беше , че при ремонта за да не е гипскартон ,а да си остане това и отгоре да се замаже с нещо . Предишния ремонт на спалнята използвахме някаква пясъчно - циментова замазка . С нея се работеше подобно като с гипса и ставаше да се шкури . Така стените ще си станат здрави и ще издържат на тежести . Ако не се лъжа при ремонта на пътеките около къщата е направено с арматури . Но ще е хамалогия тая кухня защото живеем там ..

# 7
Наистина трябва да разберете откъде идва влагата. Купувате си един влагомер (китайските струват по 10-15 лв) и мерите влагата когато не  готвите. Ако е над 70-80% значи помещението е влажно от външни фактори, а не от готвенето.

Ако влагата идва при готвенето, това е равносилно да имате баня без вентилация - влагата остава по стени и тавани и се образува мухъл. Трябва да намерите начин да проветрявате помещението или да сложите аспиратор с отвеждане навън.

Ако  стените са от стабилен материал, в който при пробиване с бормашина, свредлото не потъва като горещ нож в масло, значи имате добра основа за окачване на шкафове. Шпакловка от гипсова смес, дори и да е 4-5см дебела, не става за монтиране на шкафове. Трябва да имате здрава основа зад нея (бетон, камък, тухла). Тежестта на шкафовете не е само от самите тях, а основно от това, което ще поставите в тях, а порцелана тежи доста.

# 8
Компромисен вариант?
Без горен ред шкафчета?

# 9
Жълта пръст да не стар керпич от жълта глина? Къщата зидария ли е или плет? Ако е зидария не виждам защо пък да не се махне тая пръст и да се замаже?
За влагата имате много проблеми: първо не топлите, после не проветрявате/нямате аспирация - идеални условия за влага и мухъл. Щом влагата се отделя по стените си мисля даже, че сигурно с блажна боя са минати. Относно тая жълта пръст е най-добре да се консултирате с някой майстор. Те знаят какво най-добре се задържа върху него.

# 10
Помещението е строено след къщата на времето от тухли си е вътре има нещо с жълта пръст , което се е слагало на времето , не знам как се казва точно . И не не е минавано с блажа боя , проветряваме , но както казах влагата се получава зимата , когато не се топли редовно и от изпаренията . Сега лятото няма влага иначе се проветрява редовно , но зимата само с проветряване не става . Е добре де и да я махна какво да сложа ? С фибран абсурд в спалнята сложихме и един корниз не мога да закача .. Много се чудя за тоя гипскартон с вата и профили . Какви други варианти има ?

# 11
Ако жълтата пръст е глина може да си я оставите и да я шпакловате с шпакловка за глина, има такива.
Но първо трябва да разберетекаква точно е тази "жълта пръст" и здраво ли е построена стената. Навремето понякога за икономия са строели с единични тухли с дупки поставени прави една върху друга и на такава стеничка нищо тежко не може да се закрепи, защото ще падне барабар със стената.
Ако тухлите се окажат нормален единичен или двоен, здрав зид, може да окачите шкафчетата на релси.
https://bauhaus.bg/relsa-za-okachvane-na-shkaf-hfele/p/53509
Но стената трябва да е здраво построена.
Гипсокартон на влага, ако е от стената влагата, не е умно да слагате, ще мухляса.
Фибран върху тухла не се слага за вътрешна изолация, може само върху камък или бетон, а корниза се закрепя като използвате дълги дюбели, да преминат фибрана и да влязат в стената.

Общи условия

Активация на акаунт