Подобрява ли се качеството на туристическите услуги в България?

• 4 088
  • 163
  •   1
Отговори
  • София
Здравейте!
Всяка година почивам и в чужбина, и в България (предимно Южното Черноморие, Слънчев бряг, Несебър) поне по две седмици в престижни хотелски комплекси - семейно с дете. Без да искам, правя паралел между нашите и чуждите туристически услуги - още от резервацията - реални снимки на стаята, комплекса, чистотата, качеството на обслужване в хотела, любезен персонал, обслужване по ресторантите. За Слънчев бряг, Несебър, Елените мога да кажа, че има някакво подобрение тази година. Преди 3 години беше някакъв пик на "ден година храни". Още в резервацията в Букинг представяха един хотел, а се е случвало на място да ни местят в друг. Личи си, че целта им е да ти вземат парите с ол инклузив тази година, без да се стараят да се върнеш другата. Разбира се, имам и любими комплекси, в които сме постоянни. Ние сме семейство, което не стои затворено в комплекса (както правят повечето чужденци), харчим доста по време на почивката си, в ресторантите се храним обилно. Преди години обслужващия персонал на Слънчев бряг не разбираше български език, а руски. Явно при недостиг, наемаха чужденци. Тази година забелязах, че има повече ресторанти, които са на български семейства и по-малко рускоговорящ персонал. Имаше някаква тенденция да се обръща повече внимание на чуждите групи едно време, които правят резервации месеци по-рано с тур агенция и въпреки, че им излизаше двойно по-евтино, отколкото на нас - българите, се стараеха повече за тях. Дори табелите с менюто отвън бяха на всякакви чужди езици по едно време. Мога още много да пиша - за игралните площадки за деца, които в Слънчев бряг са оградени и платени, за скъпите шезлонги и чадъри и небрежното общуване на служителите. Преди години сякаш нямахме "туристическо съзнание, отношение" как да накараме туриста - българин, да се чувства желан. Сега ми се струва, че има подобрение. Вече наемат и студенти, които учат Туризъм за работа през лятото.
Като цяло какви са вашите наблюдения - има ли промяна?

# 1
За морето не знам. Преди години нашенските порядки ме изгониха от нашето море и вече не стъпвам там. За последно заради Ковид ходихме в Албена през 2020 година и ставаше, но заради епидемията нямаше много хора. А преди близо десет години си взехме 2 дни по случай едно състезание на детето в Созопол и избягахме след първия ден.
Иначе от зимните курорти съм общо взето доволна, но и за мен те нямат алтернатива. За сметка на това цените са яко нагоре, да не говорим за ски картите. Нямало е как някога да си представя само, че ски картата ми за седмица ще е по-скъпа от скиорските ми обувки и почти колкото ските...
И да не забравя, лятото ходим и на един язовир да гребем с каяк и да караме падълборд. Намерили сме си едно конкретно местенце, което да отговаря на всичките ни изисквания и от него сме доволни. Но на морето ни не стъпваме.

# 2
  • София
Да, давам за пример летните курорти, но въпросът ми е за туристическите услуги като цяло в България. Надявам се да стават все по-професионални, вече има и училища, университети с такава специалност. Не можеш да разчиташ на неграмотен понякога персонал, започнал работа само за сезона - лято, зима, или пък самозван мениджър на семеен ресторант, хотел... да се отнася с теб с уважение и перспектива да се върнеш пак. Швейцария е мнооого далече от нас, но в един швейцарски хотел оставих на камериерката леко отрицателен отзив за една услуга на лист, и той стигна до управата. В България не вярвам дори да запазят бележката. За Пампорово, Боровец, Банско, понеже сме скиори, мога да кажа, че в швейцарските курорти понякога излиза по-евтино и по безпроблемно да отседнеш за седмица и да практикуваш зимен спорт. Има безплатен транспорт от всяко малко хотелче, къщичка, до пистите, по твое повикване от безплатен телефон.

# 3
Не мисля, че се подобрява, за съжаление, само цените растат. Последният ми опит е от Златоград, май месец тази година. Като условия звучеше прекрасно офертата, отзивите в Интернет бяха добри, цената доста висока за България. Оказа се обаче, че всичко беше доста претупано, закуската много бедна, културната програма беше доста кратка и много късно вечерта, басейнът студен и малък и изобщо качеството беше доста под очакваното.

# 4
  • Beyond the stars
За жалост нямам такива наблюдения като цяло. На светлинни години ни е обслужването от една Гърция най-малкото.
И не спират да ме удивляват коментари из фб групи - тип "у вас през деня ли сменяте чаршафите, у вас всеки ден различно ли ядете, какво толкова ви пречи да си хвърлите боклука/изчистите и т.н. сами" и подобни.
Надявам се хората да имат повече поглед, изисквания и желание за нещо различно от базова Балкантурист услуга тип "каквото-такова".
Със сигурност има места, които мога да похваля, но съотношението цена-качество рядко е в полза на родното.

# 5
  • Melmak
За мен нещата са от зле на по-зле. Почиваме и в България, и в чужбина. И лете, и зиме, всякак. Не съм скиорка и за ски курортите не знам. Банско ми харесва като не е сезона, бяхме преди 2 месеца. Ами.. прекрасно място и неадекватен персонал навсякъде. Гледаш механа, ок, ама табела с менюто отпред пише yogurt soup. Да се смееш ли, да плачеш ли за тоя таратор? И това е най-малкото - неадекватни сервитьори, гадна храна. Отседнахме в апартамент в комплекс, обаче самият дом е частен. Собственост на грък. Нямахме никакви проблеми и беше прекрасно, чисто, красиво, уютно - каквото видиш на снимките, това. Супер любезния домакин.

На морето съм от месец, нагледах се на неадекватности. Много от персонала е от -стан републиките по цялото черноморие. Тук, където съм няма чак толкова или са само в големите хотели. Мъцат само руски.
В едно заведение, в което сме редовни клиенти от 20+ години оня ден преляха чашата. Собственикът дойде и ни хвърли една кутия сами да си прехвърляме порцията в кутията. На въпроса защо това се случва “много щеше да ме затрудни.”

На бг ол инклузив по морето - никога. Гадна храна и още по-гадно обслужване.

# 6
  • Beyond the stars

В интерес на истината, последните ни опити в тази насока са успешни, но пак остава въпросът цена/качество и доколко си заслужава спрямо други дестинации.

# 7
  • Melmak

В интерес на истината, последните ни опити в тази насока са успешни, но пак остава въпросът цена/качество и доколко си заслужава спрямо други дестинации.

Това е истинският въпрос. Дали човек ще попадне на наистина добро обслужване и място и ако да, цената струва ли си. Вече зависи и какво търси човек, дали е с малки деца, дали примерно не искаш да пътуваш в чужбина ако си с малко бебе/бременна или нещо подобно.
Аз ако нямах изискване да съм в БГ нямаше да съм тук. Хубавото е, че можем да останем месец, дори повече.
Наши близки бяха на близък курорт и дойдоха да се видим. Казаха, че е ол инклузив около Созопол. Алкохолът - български бил ужасен. От храната не всичко ставало за ядене. Не се изненадвам.

# 8
Тази тема някаква шега ли е?

# 9
Миналата зима за разнообразие бяхме в Банско. Съвсем не беше лошо. Градът е много по-чист и спретнат от Боровец, кръчмите си бяха адекватни, хотелът приличен...
Гадното е лифтът и опашките за него. А и после пистите не са кой знае какво.
Може би е въпрос в кой хотел и в кои кръчми ще се ходи. Като цяло за зимните курорти нямам големи забележки, но си подбираме хотелите. Оплакване евентуално от неудобен матрак, ама то на моята възраст навсякъде ми е така Simple Smile

# 10
  • София
Туризмът е цялостно преживяване, което върви с разходите. Simple Smile Като започнеш от хотела, който трябва да отговаря на снимките и описанието при резервацията, без скрити допълнителни лоши изненади, после качественото обслужване - наистина чиста стая, хладилник..., а не претупана работа, колкото да се каже, че е минала камериерка или пък стаята чиста, а навън около басейна - мръсно, закуската в ресторанта - с качествена храна. Навсякъде в чужбина, където съм отсядала, нощувката включва и безплатна богата закуска. Разходка - с лодка (заради римата), ски или други спортове или каквато и да е активност, въобще целият ти престой не трябва да бъде под напрежение, че някой по веригата няма да е в настроение и ще ти съсипе почивката. Както казва един познат "Имам чувството, че всеки иска да ме прецака като почивам в България." Smile
Уточнявам, че тук давам лошите примери, защото съществуват в голям процент, но мога и да похваля обслужването на много места в България, без гаранция, че ако в хотела е добре, навън няма да срещна алчно отношение "да им вземем парите, сега са дошли".

# 11
Според мен черноморието се подобрява, последните пет години, аз не съм имала диария, въпреки че тази година синът се върна пак с диария, но без температура и повръщане, за щастие. Морето е кристално, а помня изключително мръсно море след 2000 година.
Плажовете са чисти, но изключително пренаселени.
За туристическата услуга нямам мнение, храната навсякъде ми е вкусна. Повече ме интересува природата, а определено виждам подобрение, след масовото построяване на пречиствателни станции.
Където и да ходя, най си ми харесва на Черно море, за мен няма по-хубаво море. Това е личното ми субективно мнение и не го налагам на никой

# 12
Нямам идея. Joy  Предпочитам България, защото ми е писнало да говоря на чужд език.
Половината време, понякога и цялото го прекарвам на палатка. Ако ходим на хотели или по къщи за гости е на места, където сме свикнали и вече познаваме собствениците.
Нямам нерви за изненади.
Почивка в затворен комплекс и ол инклузив ми прилича  на затвор и ми напомня комунистическите почивни станции, където ядеш под час.
Почивката трябва да дава свобода. Мен ме дразнят дори ресторантите, където избираш, стоиш седнал, спазваш някакви норми...
Друго си е да се изтегнеш до огъня.

# 13
  • София
Ами зависи къде. Качеството общо спада, но има места, където е прекрасно. Скъпо платени места естествено.
Последния ми позитивен опит беше в Кашмир - Велинград. Уникално обслужване, интериор, настаняване, храна, спа, фитнес - всичко. Последния негативен Green Life Созопол. Там апартаментите са на собственици и се менажират от комплекса бих казала ужасно. Моя апартамент след 4 часа обработка преди настаняването ми беше със следните забележки: счупен комарник, счупена нощна лампа, счупен душ и една пчела в стаята бонус.
Кухненския бокс притежаваше няколко ракиени чаши, една чаша за кафе с чинийка, купа за салата, две вилици и две чинии. Туй то.

# 14
И на мен ми похвалиха Кашмир, макар че интериора поне на снимките ми се стори доста авангарден с това черно и тия кози.

Едит: Армако в Копривщица беше много хубав, но последния път като ходихме басейна беше студен и вратата на сауната не се затваряше добре, което е недопустимо за пет звезди хотел според мен.

Хотелът с най-страхотната и богата закуска в България за мен е Йегерхоф, в Пловдив.

Последна редакция: пт, 25 юли 2025, 13:12 от Little Queen

Общи условия

Активация на акаунт