Подобрява ли се качеството на туристическите услуги в България?

• 4 724
  • 163
  •   1
Отговори
# 15
  • София
И на мен ми похвалиха Кашмир, макар че интериора поне на снимките ми се стори доста авангарден с това черно и тия кози.
Много е приятен. Нивото е страхотно -  интериора наистина е един път с козите. Кухнята също. Само за възрастни е. Не че имам нещо против децата - напротив. Но не ми липсваха определено Laughing

# 16
Твърдо НЕ.
Сега друг е въпроса, че масата изобщо не разграничава хубаво и лошо, важното е да е по-лъскаво и да е модерно, да има гъзари, чалгари и т.н със скъпи коли и напудрени силиконки.

# 17
Ако чужденец ви попита къде да отседне на нашето Черноморие, какво бихте му препоръчали?
В чуденка съм, вчера ме попитаха и не знам какво да кажа... Моля за помощ.

# 18
  • Melmak
Несебър, Поморие или старата част на Созопол. Зависи от чужденеца, ако иска нещо “по-диво” Синеморец.

# 19
  • Beyond the stars
Ако иска по-диво според мен опциите са му на север от Варна.
Зависи какво иска да прави - ако е комбиниран туризъм , аз съм за стария град на Несебър или Созопол.

# 20
На нашето море пробвахме да идем миналата година след 10+години пауза там. Бяхме в хубаво малко семейно хотелче до Созопол за няколко дни и в един, абе сигурно хубав се води, хотел в Слънчев бряг. В Созопол мястото беше хубаво, но стаята, в която ни настаниха беше на приземен етаж, тъмна и студена, не това от снимките 😉  Хотелът в Слънчев Бряг беше чист, но храната ужасна и никак не прясна.. добре, че намерихме хубаво ресторантче наблизо. Обслужването по заведенията и в хотелите е често прекалено фамилиарно, мен не ми харесва лично.
Цените са високи за нивото на услугите като цяло.
Има и прекрасни изключения, разбира се. Понеже съм с малки деца, ол инклузива особено в предните години ни блазнеше. Фабриката за храна и танци в Родопите е нетипичния ол инклузив, та там сме по-често.  
А на морето май няма да ходя скоро пак.

# 21
Ние нашето море сме го описали. Не сме ходили от 20 години, с едно изключение 2021, не беше лошо, но не бихме повторили.  Обичаме СПА почивките в България, както в по- скъпи хотели, така и в по- скромни. Доволни сме оставали и редовно ги посрщаваме. Обичаме да ходим и в малки градчета ( Трявна, Елена, Троян и т.н.), разходка, добри заведения, излизане от ежедневието. Доволни сме от обслужването. В чужбина правим летните си почивки.

# 22
Обслужването ни е такова, каквито сме ние като народ: нахални, невъзпитани, с високо самочувствие, претенции и мнение за себе си, но без особено покритие... Както беше казал навремето вожда, просто материала е такъв. Разбира се, има и изключения. Аз харесвам Българското черноморие и почивам само тук, като съм много над нещата и гледам философски на обслужването, което получавам ...

# 23
Не съм съгласна с последното мнение. Какво значи такива сме като народ? Навсякъде има всякакви хора. Пък стандартът в сектора на обслужването е различен, явно.

# 24
  • Най-красивата страна
Да,на места качеството на туристическите услуги се е подобрило.
Но и цените са по-високи.

На българското Черноморие бих препоръчала
,,св.св.Константин и Елена..
,,Албена,,
,,Топола скайс,,
Несебър-стария град
Созопол

Мисля ,че би трябвало да има повече проверки за хигиената и качеството на храната в хотелите.И яки глоби.

Живея в курорт близо до голям град до морето.
Пътуваме често.
И не стоим само в хотела,обичаме да обикаляме-забележителности,музеи,еко пътеки,караме ски през зимата...

Забелязвам от миналата година,че има много работници от чужбина-от бившите руски републики,от азиатски страни...
Тези,които говорят само руски ,обикновено чистят плажа и работят като пчелички в големите жеги..

# 25
Още 2021 година персоналът беше предимно рускоговорящ, което за мен не е проблем. Бяха старателни и вежливи. " св. св. Константин и Елена", добър хотел.

# 26
Не съм съгласна с последното мнение. Какво значи такива сме като народ? Навсякъде има всякакви хора. Пък стандартът в сектора на обслужването е различен, явно.

Да, така е, навсякъде има всякакви хора, просто в определени държави болшинството възпитани хора са повече от други държави. Ще ви дам пример, наскоро пътувах със самолет от Западна Европа до Варна. При слизането от самолета "западняците" културно изчакваха българите да минат, без да се бутат, докато повечето българи се бутаха и блъскаха, все едно че никога няма да слязат... Пак казвам, аз си обичам страната и си обичам морето, просто си давам сметка къде се намирам и какво мога да очаквам. Хубавите изключения с добро обслужване се постигат с много добро възнаграждение. Ако заплатата е незадоволителна, всичко се връща на първоначално настройки, които в повечето случаи са ужас ...

# 27
  • София
По повод казаното по-горе - за фамилиарниченето, което се смята за приветливо поведение и за народопсихологията ни... Същият приятел, който казваше, че има чувството че всеки иска да го прецака в България - от хотела, през ресторанта, магазинчето и плажа, продължението на мисълта му беше, че по черноморието ни има усещане, че сервитьора се държи с него като че му е братовчед само за да спечели по-голям бакшиш. Аз лично не обичам да ставам прекалено близка с персонала, очаквам искрена усмивка, положително и професионално отношение и адекватност. Искам когато споделя за проблем, да не застават на нож, или да бъдат любезни, без да го решат. В Сл. бряг преди години имаше един хотел, май Романтика се казваше, семеен, но голям. Бях оставила в Букинг реален коментар (винаги оставям такива, за да съм полезна), например, че басейнът е значително по-малък, отколкото на снимката, на сянка е, а водата е ледена... Че интернетът е слаб и т.н. Като разбира се съм описала и положителното. Когато отново се обадихме там за резервация, чуха името ми, бяха груби защото съм им оставила отзив под 9... запомнили са явно и отказаха да ни приемат като гости. Буквално думите бяха (може би на собственика) "Като не ви харесва басейна и интернета, защо пак искате да почивате тук? За да ни разваляте рейтинга ли?"

# 28
И аз мразя прекалено фамилиарно отношение, все едно съм на гости на баба си или друг роднина. Дистанцираната и дискретна учтивост е каквото търся. А у нас в малките хотелчета много често се случва такава "семейна атмосфера". В кръчмите също. В големите пък има грубост и незаинтересованост - двете крайности. Като цяло трудно ще ме върнат в България. И не самоз аради хотелите, а и заради пренаселеността на плажа, чалгията, тълпите вечер...

Може да плащам малко повече, ама ако съм седмица на море ще си ходя тук:

И само вечер ще отивам до градчето за малко атмосфера и като ми писне ще си бягам обратно.

# 29
Тази година засега съм останала с впечатлението че има доста рускоговорящ персонал, например заведение в Равда, което посетихме два-три пъти и просто не успяхме да се разберем за поръчката, тъй като сервитьорката ИЗОБЩО не разбира български и англ., а ние с мъжа ми не разбираме руски 😀 и представете как сме си поръчвали. Искаш да надуваш цените нон стоп, спекулата е огромна, а не искаш да дадеш нормална заплата и условия за труд, не си подобрил нито качеството на храната нито интериора и почва да ме дразни наглостта на собствениците. Нямам против да си платя прилична сума стига и насреща да ми отвърнат с прилично обслужване и вкусна храна. Другото което е, май съществува едно разделение на нашето Черноморие - кръчми с чалга на макс и полуфабрикати и бюджетни хотелчета от комунизма или ултра ол инклузив на първа линия за една мин. заплата на нощувка 😀
Не ме разбирайте погрешно, ходим на почивка и в България, като се старая да не издребнявам, но май повечето сме на едно мнение за услугите 😀

Общи условия

Активация на акаунт