Как съчетавате работата с грижите за децата?

• 6 085
  • 136
  •   1
Отговори
# 45
М, деца на 10 и на 17 могат спокойно да се включват в домакинските задачи. Примерно да зареждат или изпразват миялната най-малко. Мъжът да не участва в нищо, освен взимането на децата и готвенето понякога също е голяма грешка. Прането всеки ден аз лично не го разбирам, но хора разни. Простирането и прибирането на дрехи може да се спести със сушилня, която отново нищо не пречи децата да обслужват. На 10 и на 17 оправянето на леглото, че и на стаята трябва да си е тяхно задължение. Един робот може да замени нуждата от парцал и прахосмукачка (има такива, които и мият) всяка седмица.
Всички казват, че екстри като сушилня или робот не им трябват, но това е докато не опитат.

# 46
  • София
На 10 години си обслужвах доста от собствените нужди (като миене на зъби, къпане), отделно имах домашни задължения, които си бяха лично мои (например бърсането на прах от секцията, отеделно метенето на листата от двора, когато бях на село), плюс се включвах в другите задължения (миенето на съдове). На 17 да не говорим. Децата са не само способни да са активни участници в домакинството, а и е желателно за самите тях и развитието им. Нормално е един човек да не успява да се справи да обгрижи трима други.

# 47
Moя съвет няма да ти хареса, защото си малко перфекционистка, но сега с отлетели деца и перфектно изчистена къща и свършена работа  те съветвам - заспят ли децата, захвърли вичко и върви се забавлявай и почивай с мъжа си!
Тоя живот има склонноста да свършва, телта остаряват, страстите утихват, децата да порастват и след 20-30-50 години няма да помниш как е бестял плота в кухнята, а времето, кеото сте имали заедно.

Да, може да си перфектна, да станете с мъжа ти не комбина, а машина в изпълнението на всички задачки и домакинстване, но когато децата заминат след 20 години ще сте двама непознати, които не знаят какво да правят заедно.

Та хвърли парцала - ей така малко отгоре-отгоре, колкото да не е мърлявщина и отивай да играеш с децата, да се разхождате, да си говориш с мъжа си на чашка вино, да правите любов, да гледате филм и да не забравяш и за своята душица да се погрижиш - хоби, грижа за тяло и душа, обучения. Това са важните неща!

Послушай ме!

# 48
  • София
Аз лично, когато децата бяха малки, не съм работила на 8 часа. С обедната почивка и пътуването, се събират по 10-11 часа навън, така че е абсолютно невъзможно да се оправи човек с децата и къщата в работните дни.
Вече като са на училище, бива.
По едно време работех на график, което е много удобно, защото хващаш един почивен ден през седмицата, къщата е празна и много по-лесна за подреждане и чистене.

# 49
На мен ми се е случвало да си взема ден отпуск, за да оправя гардероби и подобни, без някой да ми скача по главата и да ме дърпа през 5 минути. После осъзнах, че е безумно глупаво. И започнах този ден отпуск да го ползвам изцяло за себе си. Четене на книжка на спокойствие, разходка, кафе навън и после се чуваствах като преродена, и битовизмите не ме дразнеха толкова много.

# 50
Moя съвет няма да ти хареса, защото си малко перфекционистка, но сега с отлетели деца и перфектно изчистена къща и свършена работа  те съветвам - заспят ли децата, захвърли вичко и върви се забавлявай и почивай с мъжа си!
Тоя живот има склонноста да свършва, телта остаряват, страстите утихват, децата да порастват и след 20-30-50 години няма да помниш как е бестял плота в кухнята, а времето, кеото сте имали заедно.

Да, може да си перфектна, да станете с мъжа ти не комбина, а машина в изпълнението на всички задачки и домакинстване, но когато децата заминат след 20 години ще сте двама непознати, които не знаят какво да правят заедно.

Та хвърли парцала - ей така малко отгоре-отгоре, колкото да не е мърлявщина и отивай да играеш с децата, да се разхождате, да си говориш с мъжа си на чашка вино, да правите любов, да гледате филм и да не забравяш и за своята душица да се погрижиш - хоби, грижа за тяло и душа, обучения. Това са важните неща!

Послушай ме!
Децата ми помагат много. Събота и неделя се включват активно. Активно спортуват и двамата. Синът ми дори работи. Имат висок успех в училище. Да домът ми, през повечето време е чист и подреден, но никога това не е за сметка на вниманието към децата. Уча с тях, играем семейни игри, излизаме на разходки и много пътуваме. Алкохол не пия, така че вечер на чашка не сядаме с мъжът ми, но гледаме филми, разговаряме и правим достатъчно секс.
Хобита имам-чета книги и отглеждам цветя и подправки.
Дадох пример как се старая да се справям с работа и домашни задачи. Случва се с желание , организация и спазване на график и режим. Разбира се е хубаво деца и мъж да се включват, аз не съм слугиня, но не се чувствам и като такава. На мен ми доставя удоволствие да чистя е подреждам, а децата са безкрайно натоварени, че да прехвърля домашните задачи на тях. Те са деца преди всичко и ученето е тяхната основна задача.

# 51
  • София
По отношение на деня за мен - това беше и май все още е събота. Когато бяха малки ги слагах да спят следобед, когато бяха по-големи просто ги оставях на баща им и си излизам навън по моите пътеки - шопинг, кафенце с приятелка, разходка или каквото ми е на душата.

# 52
Коментарът на the Дорис може би беше насочен към мен (авторката). От позицията на времето навярно имате право- опитвам се да намеря баланса, хем да не живеем в пълна кочина, хем да си обръщаме време един на друг и на децата. Eli..., наистина всяка дейност се прекъсва от бърсане на разлят сок или дупета, преобличане след като са си измили ръцете или зъбите и тем подобни Grinning

Rockstar, върнах се при сегашния ми работодател, където няма опция за по- кратко работно време или хоум офис, но и в момента не търся друго. Знаете как е с малки деца, а на това място поне съм дългогодишен служител, и не ми правят проблеми за болнични и тръгване по- рано, ако се наложи.

# 53
И все пак, децата са си деца, ама след една определна възраст е хубаво да се понаучат на това и онова, че после четем теми  как сина си носи прането и идва да яде при майка си, или дъщерята звъни да пита как се пуска печка или пералня, щото те и тогава ще са много заети, ама все някога трябва да се научат, нали?

# 54
Коментарът на the Дорис може би беше насочен към мен (авторката). От позицията на времето навярно имате право- опитвам се да намеря баланса, хем да не живеем в пълна кочина, хем да си обръщаме време един на друг и на децата. Eli..., наистина всяка дейност се прекъсва от бърсане на разлят сок или дупета, преобличане след като са си измили ръцете или зъбите и тем подобни Grinning

Rockstar, върнах се при сегашния ми работодател, където няма опция за по- кратко работно време или хоум офис, но и в момента не търся друго. Знаете как е с малки деца, а на това място поне съм дългогодишен служител, и не ми правят проблеми за болнични и тръгване по- рано, ако се наложи.

Да, най -общо си намираш баланса. Когато децата са по самостоятелни и търсят личното си пространство, ти дават малко повече за твоето. 
Но мисля всички сме имали тегави моменти.

# 55
  • София
Моите големи магарета все още си оставят чашите на ръба на масата или плота...

# 56
  • Пловдив
Тя и да пита, нали пак ще се научи.
Аз научих на 30+ как се пуска пералня. Прала съм, естествено, и преди това, но в леген.
Скоро по неволя научих къде се намира ръчката за спиране на захранването с вода на необитаемия ми апартамент, защото излязоха от строя кранчетата и едното не можеше да се спре. Опитах да извикам мъжа ми по телефона, той каза да я спра сама, в банята трябва да е, аз го овиках, намерих една ръчка, но не много лесна за завъртане, не посмях да я натискам силно, ходих до В и К за помощ, те ми казаха, че не извършват ремонти по апартаменти, дадоха ми телефон на човек, който беше зает, в това време чешмата шурти, и аз какво да правя - натиснах същата ръчка със сила и се оказа, че е тя. Важното е желание да има.

# 57
Да беше питала тук - врътките са непосредствено до водомерите.

# 58
  • Пловдив
Намерих я аз, ама като не бях сигурна, не смеех да натискам. Първоначално. За капак и крушка в банята няма, та не се виждаше много и хептен не смеех. Grinning Чак после си светнах с телефона, на втория опит.

Обаче това верно е добър начин - да се пита тук. Ще го имам предвид.

# 59
  • София
Справяме се отборно. Гледаме да разпределяме задачите според деня и да сме гъвкави, а не всеки да има конкретни и само тези задачи. Живот и здраве наесен и малкото почва ясла, но докато бяхме с едно дете гледах да приоритизираме.

Като цяло в домакинството ползваме всякакви помощници като уреди. Храна се прави за поне 2 дни, ако няма - аламинути и понякога поръчваме, ако е зор. Всеки има и време за него си (тренировки, маникюр и козметични процедури за мен като последните 2 гледам да са уикенд). Уроците на голямото са ни в района на градината, за са няма луда логистика. Спортът му също беше на 10мин с кола, сега пак гледаме такъв вариант.

Домът е подреден и разчистен, защото махнахме много ненужни вещи и така отделяме много малко време за подредба. Веднъж месечно се разчистват нещата. Същото с дрехите ни - съчетаване на възможно най-много неща, за да не се губи време да се мисли кое с кое да се носи. Няколко пъти в годината рециклиране и махане на неносени дрехи.

Последна редакция: нд, 16 мар 2025, 18:58 от JayRay

Общи условия

Активация на акаунт