Тибетска гъба/кефир/кефирена гъба 5

  • 4 112
  • 172
  •   1
Отговори
# 105
  • Мнения: 24 726
Според мен пусния да си поработи и на стайна температура, което е нормалното за гъбата. Би трябвало да живне. В хладилник не е точно нормално правенето на кефир, особено ако ти е и на по-ниска температура. Май на 2-3 градуса Целзий бях чела че стават съвсем неактивни, в хладилника ти естествено не е толкова, но не е и чак с много повече. И мен би ме "мързяло" Grinning
Ако има някакви чак видими промени, ти няма как да ги пропуснеш, но дори и тогава доста хора успяват пак да я оправят както е описала и тя.

# 106
  • Мнения: 2 264
Много време е относително, защото зависи и от количество гъба и мляко. Да кажем, че след 2 седмици отпуска после сменям мляко ударно.
На стайна температура не мога да докарам гъстота както в хладилника. При гледане в хладилник след няколко дена става гъсто колкото разбито 2% кис мляко без никаква вода.

# 107
  • Мнения: 40 605
Ами gato зимата го държах навън и ми правеше гъст кефир.
Сега също го държа в хладилник и не иска да ми го сгъстява.
Как сменяш мляко?
Хвърляш ли го . Тоест квасиш и пак зареждаш.
Реално навън като е топло колко време отнема да се направи кефир.
Вече съм забравила, аз го държа в хладилник.
И след като викаш, че е преседяло в повече мляко, какво значи много.
Защото го гледам като теб в хладилник и седи по няколко дни.

# 108
  • Мнения: 24 726
Като е топло и аз не го държа по цяло денонощие на плота, много му е, хем слагам малко зърна. Лятото няма как в южно помещение...
Аз вечер го прецеждам при мен и залагам съответно нов, та го оставям  през нощта когато не е толкова горещо. Сутринта преди да изляза го прибирам в хладилника да си "излежи" оставащото време до цяло денонощие там. И вечерта прецеждам нормално. Ако и за тая една нощ ми се е оцъклил с отделена суроватка, определено са му много зърната и махам от тях.
След като е на 1 денонощие и го прецедя, прибирам пак в хладилника и там също стои до другия ден - така ми е най-вкусен на мен, друг може и да харесва с по-дълга ферментация.
Но доколкото знам оптималната температура му е нещо от сорта на 15-20 градуса, нищо общо с хладилна такава или пък с пълна лятна жега. Те са много видове вътре - явно някои не виреят много добре като е много топло, а други път не щат много студено, та става различен в различните сезони защото различни видове ще се размножат повече или по-малко.
Скрит текст:
Покрай тия пробиотични кисели млека дето експериментирам, нали там наблюденията са ми за всяко над един щам бактерия основно - 1-2-3 градуса разлика спрямо каквото е оптимално за дадена бактерия могат да се отразят доста. А в кефира като са десетки, ще има и повече различни "претенции"... Поне аз така си го обяснявам.

# 109
  • Мнения: 40 605
Оф, две лъжици кефир на 200 мл пише. То моите са толкова. Пък слагам  мляко повече.
Може би това  е проблема.
Плюс други казват, че им расте бързо, пък моето не ще.
Сигурно защото е болно и все на студено.
Ми ей сега го плакна и ще го накисна в малко мляко.
Цяла нощ да виси, утре още ще го кисна и дано се оправи.

# 110
  • Мнения: 24 726
Въх, много бре Grinning
Със супена лъжица зърна можеш и към литър кефир да направиш, не че толкова ще те объркат и две да са де. Ама говоря за към литър мляко, не за 200...
Това и в една група гледам упорито пишат 1 част зърна на 10 части мляко ама много е според мен, няма смисъл от толкова. Но те там го оставят по 2 дни на плота и не мирясват докато не видят да се оформят "джобове" суроватка, явно си го харесват доста по-кисел отколкото аз. И току изреве някой от по-топла държава че това нещо не става за пиене по тая инструкция Grinning

# 111
  • Мнения: 40 605
Ама чакай Нати, само в единия буркан.
Те са два. Демек 4 лъжици.
Разделях млякото между двата буркана.
Но много почна да газира и да не сгъстява. Затова направих трети по-малък и сложих по-малко гъба и там е има няма 150 мл.
Даже си мисля и другите гъбки да им проведа лечебен сеанс както казва Гато.
И всъщност май повече ще се опитам да не го плакна с вода.
Може би това да я увредило.

Тоест мислиш, че трябва да ги хвърля ли? Част от гъбките.

Абе има му нещо. Много газиран и рядък стана.
Ще се лекуват всички.

# 112
  • Мнения: 24 726
Аз до някое време оставях настрани в едно бурканче с мляко в дъното на хладилника, замравени имам, изсушени имах дето скоро ги изхвърлих... ама те ще ме превземат тия чудовища Grinning Давам по малко ако има на кого, ако няма - не ми е жал да хвървям някакво количество.
Ти както правиш в няколко съда - най-лесното ти е да сложиш в единия по-малко гъба а в другия повече и да видиш кое ти харесва на теб като резултат. Само виж да ги надпишеш някак че това ми е редовен номер с такива експерименти Joy Уж ще помня кое от коя страна съм сложила... мда, почти Grinning

# 113
  • Мнения: 40 605
Гледам сега и другите гъбки не са на център. Единия буркан е една идея по-добре.
Другия е за боклука.
Ще го сложа в хладилника и ще видя.
В началото като го взеха като ми седеше дълго в прясното мляко ми ставаше по-гъсто.
Въобще не ми е ставал газиран.
И после хоп.
Значи ще го лекувам до утре вечерта и после ще видим. И няма повече да го мия, заклевам се.
Ако нещо има ще плакна в прясно мляко Joy

Еми ще хвърлям май.

# 114
  • София
  • Мнения: 260

Моля за съвет
Това е моя гъбка
Разделям е в четири големи буркана
На два дни правя кефир 2,5л понеже при самото прецеждане разреждам с вода (аз го пия като айрян) понякога имам и дни само на кефир
Напоследък кефирът ми е с кофти вкус
Възможно ли е причината да е количеството на гъбата в булкана (тоест да трябва да направя причерно 5-6 буркана вместо 4)
Държа е 2 дни на стайна температура
Ако на втория ден нямам време и възможност да сменя прибирам в хладилника за ден макс два и така това от вече почти 8-9 месеца
В началото беше една половин буркан

# 115
  • Мнения: 2 264
Елора, извинявай - сега видях, че си питала... нещо съм се отплеснала.

Сменям и хвърлям ударно мляко. Може и дни да се наложи да го правя.
Зареждам с ново мляко на стайна температура. Държа макс 1 ден дори и да не тръгне да става кефир, сменям млякото като преди това мия гъбата с вода. Не оставям белите сгъстени млечни топченца да са по самата гъба.

Съотношението при мен на гъба и мляко няма общо с това, което споменавате.
В момента слагам около литър мляко за около /като обем/ 150мл гъба. За 2-3 дена в хладилника става. Прецеждам преди съвсем да се е отделила суроватка. Винаги измивам гъбата преди да я заредя пак, за да няма старо мляко по нея.

Още нещо - забелязах, че ако ползвам някоя по-евтина марка от магазина се скапва гъбата.

# 116
  • Мнения: 40 605
gato, извинявай, но не те разбрах колко гъба на колко мл мляко ползваш.
Какво е това 150 мл гъба?
Колко лъжици са това.
Аз пооправих нещата. Изхвърлих част от гъбата. Сега съм пак с два буркана и с по-малко гъба.
Зачетох се в гуглето и открих инфо, че наистина повече гъба причинява по-газирано и рядко.
Единия буркан вече прави страхотен гъст кефир.
Но втория явно не е дооправен и е по-рядък, по-газиран.
Като го разбърках се пооправи,няма да го хвърлям, ще си го пия.
В петък и събота ще лекувам гъбата в болния буркан. Grinning
Под изхвърляне визирам като лекуваш така и сменяш млякото през няколко часа изхвърляш ли подквасения кефир.
Защото ако изглежда добре защо да не се запази?
Аз на втората смяна си ги запазих.
Каква марка ползваш ти?

# 117
  • Мнения: 24 726
150 са поне 10тина лъжици, зависи с връх ли са пълни... Има хора си го харесват така кефира, просто не за всеки работи това.
Ако ти е станал хубав кефир и гъбата изглежда добре, аз също не бих го изхвърлила.

# 118
  • Мнения: 2 264
Да, около 10тина лъжици. Междудругото не ползвам метални лъжици с кефирената гъба, а дървени, стъклени, пластмасови прибори и буркани.
Ако става хубав кефир няма нужда да го хвърляш, но то ако е хубав тогава няма нужда от спасителна процедура.

# 119
  • Мнения: 24 726
Нищо му няма от металните прибори, стига да са от хубава неръждаема стомана а не някаква друга сплав. Дърво избягвам че все ми се струва че попива, остава влажно по много време... абе там съм си особена че съм алергична към всякащви плесени и леко ме гони параноята.
И цедка ползвам стоманена от доста време, нищо му няма на кефира.

Общи условия

Активация на акаунт