Тибетска гъба/кефир/кефирена гъба 5

  • 4 121
  • 172
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 40 609
Ами закусвам Нати с кефирче. Чашка кефир.
Понякога се чудя да го замразя.  И да си почина за малко.
Ама пък нали уж то няма толкова лактоза.
Но пък и за запека ми действа добре.
Днес пак шантаво поведение има единия буркан.
Станало е бая газирано, обаче е много рядко.
Мисля си гъбата ли нещо вече не е в ред, не знам.
Или млякото.

# 91
  • Мнения: 24 729
А, ти щом го пиеш добре, но и ти, и Navy пишете как ви ставал много... ами правете по-малко тогава, защо трябва да е по много наведнъж?
Разбирам да е много занимавка и да гледаш с един път, пък то за две минути работа, с все миенето. Щом мързел като мен се навива да цеди почти всяка вечер, значи нищо не е Grinning Оставям си малко гъба и си правя по малко, литър наведнъж не си спомням дали съм правила някога. Евентуално ако сме били повече народ наведнъж, моите хора биха пили... ако има кой да им прави, иначе те няма да направят.

# 92
  • Мнения: 40 609
Ама защо да хвърлям бутилката мляко? Joy
След отваряна трябва да се използва.
Не веднага, има време, но не мога да си играя всеки ден да цедя по малко.

# 93
  • Мнения: 24 729
Ти сериозно ли си мислиш за хвърляне на мляко? Grinning Като я отвориш, не е речено че трябва на момента да я употребиш... до няколко дни си е добре. Говорим за пастьоризирано мляко все пак. Ако направя наведнъж литър, ще хвърлям кефир а не мляко, аз просто не пия литър за ден-два а след това не ми е вкусен вече. Или ще си застроя супата с него, ама пък аз не готвя постоянно супи.
Всеки си знае как му е удобно на него, просто се учудих защото двама един след друг се оплаквате че ви е много количеството което приготвяте.

# 94
  • Мнения: 40 609
Кефир хвърлям, ако нещо не се е получила партидата.
Иначе си го изпивам. Сега това на май дей нещо ми се струва ужасно мляко.
То и готовия прецеден кефир също няколко дни си е годен.
Просто затова го държа в хладилника за да става по-бавно за да го изконсумирам.
Не знам защо не ме разбираш какво се опитвам да обясня.
Пак ще опитам.
Ако го държа на топло ще стане бързо. Не мога да правя толкова много кефир.
Когато прецедя, трябва да сложа мляко при прецедената гъба. Няма как иначе. Това значи отново кефир ако го правя по стандартния начин.
Като ми е в хладилника става за по-дълго време и така аз си пия по-малко кефир.
Супи не правя.

# 95
  • Мнения: 24 729
Годен е, той много трудно да се развали. Просто вкусът му се променя и не ми харесва вече. Ако е на повече от ден-два му се мръщя и така си стои. А други точно тогава го харесват най-много, въпрос на вкус.
А и както казах, прозвучахте ми и двамата като да правите повече и после да се чудите какво да го правите че не се изпива, не че се опитвам да ви казвам какво да правите а просто се учудвам.

# 96
  • Мнения: 40 609
Аз просто не виждам логика да си правя всеки ден чаша кефир. Я имам на сутринта,  я не.
Няма как сутринта да се занимавам с прецеждане.

# 97
  • Мнения: 5 622
Аз съм от тези с литър кефир. Обаче си го изпивам. Сега, дори мисля да пробвам как ще е като таратор.

# 98
  • Мнения: 24 729
Вкусен си е и на таратор, аз моя обикновено на айрян го изпивам. Поразреден с малко водичка и с щипка сол, повечето пъти ми е прекалено гъст за да мога да го пия без да го разредя. Кисело мляко вече купувам супер рядко, свикнах си с кефира.

Елора, никой не те кара да прецеждаш нещо сутрин... аз и себе си не бих могла да накарам такова нещо Grinning Разбрахме се вече че съм останала с грешно впечатление че не те устройва по колко правиш, а ти всъщност си имаш работеща за теб система.
Абсолютно никого нищо не карам в случай че все още не е станало ясно.

# 99
  • Мнения: 40 609
Жалкото е единствено, че не е гъст като в началото.
И се получава едно разделение.

# 100
  • Мнения: 24 729
Разделянето по принцип е като ферментира по-дълго време, то почва да се събира все едно че сирене правиш. Или ако са ти много зърната за колкото мляко слагаш - тогава става по-бързо готов и пак времето идва много. Ставал ми е гъст и със супер малко зърна, аз ги съкращавам редовно че нали по малко правя.
А за това само в хладилника да ферментира - според мен не е оптимално само там да е. Те са десетки видове бактерии, дрожди... Не съм убедена че всичките виреят добре и на толкова хладно, мисля си че кефирът ще се получи различен като състав.
Покрай тия изчанчини неща дето взех да квася, видях и 2-3 градуса колко могат да променят нещата...
Имам приятел който като теб си прави за няколко дни наведнъж кефир. Той си оставя малко мляко в бутилката и с другото прави - на плота за 1 денонощие, после прецежда и прибира. А зърната ги слага да си починат в млякото което е запазил, в хладилника. То пак става както при теб де, но повечето му кефир си е направен по нормалния начин, на стайна температура. Казва че си му харесва.
Понеже той скоро го завъди и ми звъни от време на време да пита това може ли, онова може ли... та искам-не искам, все съм в течение Grinning Как ли не се опита да ги умори, поне мисля че вече не им трепери толкова като вижда че даже растат Grinning .

# 101
  • Мнения: 40 609
Оф, тоест като се прецежда кефира и както е гъбата с малкото мляко се оставя в буркана в хладилника ли?
Тоест да не добавям мляко до горе веднага. А като реша да правя, вече да го изкарвам навън.
Ами може и така да е.
Обаче това разделяне и за по-малко време е ставало.
Ето сега тази партида в единия дори не се сгъсти, ама грам. Стана на ситни бучки.
Ами освен така да правя. Да слагам много малко мляко като няма да правя кефир и като правя кефир да го оставям навън на масата с леко открехната капачка за цяла нощ примерно.

# 102
  • Мнения: 24 729
Нищо не губиш да пробваш. Пак няма да ти е все един и същ, разбира се, на никого не е. Те затова този в магазина го правят по друг начин че да става все еднакъв Grinning
Какво количество са ти зърната? Примерно за литър мляко колко са?

# 103
  • Мнения: 2 264
Разделянето на бучки става като гъбата не е в добро състояние. Жълтее и има по-рязка миризма. Стояла е повече в мляко без да е сменяно и количеството на гъбата е голямо спрямо млякото, което се слага.
Спасявам я като ударно я захраня. Вадя извън хладилника(гледам я в хладилник попринцип) и сменям млякото по 2 -3 пъти на ден. В началото може да е на няколко часа (веднага щом започне леко да се пресича), след това разреждам на сутрин и вечер и като се подобри консистенцията пак прибирам в хладилника и вадя кефир гладък, гъст, умерено кисел на няколко дни.

# 104
  • Мнения: 40 609
Ох, и аз мисля, че може да не е  в добро състояние.
Но е бяла, няма жълт цвят гъбата.
Обаче пък не е много гъбката във всеки буркан.
gato, тоест сега да извадя гъбата и да почна да сменям през пет часа.
Хм, може. Ще изхвърля сега едната партида, ще изплакна гъбката и ще му сложа прясно.

Какво значи много да е седяла в мляко?
Колко най-много е максимума гъба да седи в прясно мляко?

Общи условия

Активация на акаунт