Тибетска гъба/кефир/кефирена гъба 5

• 4 116
  • 172
  •   1
Отговори
# 75
  • 1st floor
Искам да замразя кефирени зрънца за резерв. Четох назад в темата, но не разбрах дали първо да ги изсуша. И преди това мият ли се с вода или направо от кефира ги прецеждам?

Последна редакция: чт, 10 апр 2025, 07:21 от НеПоКоРнА

# 76
Някои ги слагат в мляко и замразяват така, аз не виждам смисъл освен че така се уверяваш че няма въздух точно до тях. Можеш и просто да отцедиш и да замразиш така, гледай като опаковаш да изкараш въздуха хубаво.
Изсушаването си е различен метод да ги запазиш, при него пък не е нужно да замразяваш.
И при двата начина ми е отнемало около седмица после да ги реанимирам и да стане хубав кефир. Замразяването е по-мързеливият начин от двата Grinning

# 77
Аз имам мързеливо замразен кефир в мляко. Но слагам за първи път, а и все още не ми се е налагало да го ползвам, та не знам  доколко съм го направила добре. Иначе го измих, преди да го сложа в малко мляко.

# 78
А защо се замразява в мляко? Не може ли просто във вода? И без това ще се съживява после и ще се изхвърлят първите няколко партиди...🤔
Аз мислех да замразя гъбката с вода във форма за ледени кубчета и после да ги увия в стреч фолио поотделно и всичките в плик с цип.

Последна редакция: чт, 10 апр 2025, 18:33 от dolce miele

# 79
  • 1st floor
А как ги слагате без въздух в плик, ако намате вакуумираща машина? Между тези зрънца не знам как да го изкарам.

# 80
Слагам в ъгъла на найлоново пликче и притискам там колкото мога. Аз като не се и престарая да ги мия и прочие понеже и от това няма смисъл, те са си с тяхната си като слуз, не е като да са сухи все пак. Освен че са и меки, лесно е да ги притиснеш малко там. Изкарвам колкото мога въздух от този ъгъл на плика, връзвам близо до него и не го мисля повече. От мляко и аз не виждам смисъл, те не са активни че да им трябва и храна. Ще си ги нахраня ако опра до тях и ги размразя, те във фризера буквално хибернират.

# 81
Изобщо не мисля да им слугувам толкоз.
Заради такива приказки навремето от колежките, реших че е голяма глупост и занимавка. От януари имам гъба за първи път. Само и сменям млякото и прави чуден кефир. И  расте като луда.
Замразих мита гъба в малко мляко в бутилка. К"ео стане, ама и не мисля че ще имам проблем с нея.

# 82
  • София
Здравейте момичета,
От сравнително скоро правя кефир и имам едно питане. Два пъти взимах кефирени зърна, от двама различни човека. Странно ми се струва, че зърната се държат различно: първите заставаха на повърхността на буркана с мляко и правеха по-кисел, по-течен и леко газиран кефир.
Вторите стоят на дъното на буркана и кефирът се получава по-гъст, не толкова кисел и не газиран (много се доближава по вкус и консистенция до купешкия кефир).
Как се “държат” вашите зърна и как би трябвало всъщност да бъде?

# 83
  • Козлодуй
Ами те са живи нормално е да се държат различно, моя кефир го правя в хладилника само по една чаша за да не се занимавам много с него и понякога става гъст понякога рядък и аз не знам защо все едно и също мляко му слагам - за безопасност UHT

# 84
Той и с едни и същи зърна и все с едно и също мляко, пак не става всеки път еднакъв. И моите някой път плуват отгоре, друг път не.
Малко експерименти със съотношение, време за ферментация, температура евинтуално... и ще и установиш за твоя вкус как ти е най-добре.

# 85
Когато ги извадя от хладилник след някаква пауза или когато ги сложа в много студено мляко... първия път ми се получават така, или разделени, или като съсирване...
След това всичко заспива и става кремообразно и вкусно Simple Smile Всяка следваща партида... когато ги редувам няколко, докато не направя 5-6 литра и да мирясам, че няма кой да го пие после Simple Smile

# 86
Здравейте момичета,
От сравнително скоро правя кефир и имам едно питане. Два пъти взимах кефирени зърна, от двама различни човека. Странно ми се струва, че зърната се държат различно: първите заставаха на повърхността на буркана с мляко и правеха по-кисел, по-течен и леко газиран кефир.
Вторите стоят на дъното на буркана и кефирът се получава по-гъст, не толкова кисел и не газиран (много се доближава по вкус и консистенция до купешкия кефир).
Как се “държат” вашите зърна и как би трябвало всъщност да бъде?

Оф, моя си прави каквото си иска.
В началото го правеше кремообразен.
Сега го прави газиран. Е, има начин да го хвана и да го прецедя преди да стане повече газиран, но не винаги мога.
Просто моя метод е различен.
Аз го държа в хладилника почти напълно, просто го изваждам и разбърквам чат пат и прибирам. Просто не мога да го изпия толкова много и така смогвам на кефира.
Даже вече го разделих в три буркана. Третия малък. Просто защото като сложа литър мляко в двата буркана и той като набъбне се случи така, че капачката да се отвори и да се разлее.
И като преседи повече и не мога да прецедя се дели млечната част от водата и на дъното се оттаява газираното. Прозрачно е.

# 87
  • София
Благодаря, момичета!
Да, всъщност трябваше да го очаквам- наистина си е жив организъм и е нормално да има разлики. Ще експериментирам с температури и време за ферментация, ще пробвам и в
хладилник, и ще видя как ще ми  хареса най-много.Hug

# 88
Пробвай и с различни млека.
Само с такова над 3%
Даже най-добре 3,7
И промоции на млека си следя Grinning

# 89
Добре де, защо ги правите тия големи количества кефир дето не можете да ги изпивате?
Аз пък не го харесвам като престои с дни и си правя по малко а пък често - всеки или почти всеки ден зареждам, просто е малък буркан и излиза 1 чаша или съвсем малко повече. Ако ми се задържи повече, си го ползвам в накоя рецепта вместо кисело мляко - я сепа да застоя, я друго. Не ми е вкусен вече да го пия така.

Иначе ако се раздели на плътно и отделно бистра суроватка, просто го разбъркваш да се смеси отново и си го прецеждаш по-лесно да отделиш зърната.

Общи условия

Активация на акаунт