Тибетска гъба/кефир/кефирена гъба 5

  • 4 093
  • 172
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 4 205
Благодаря за новата тема.

# 61
  • Мнения: 5 622
Да питам по-опитните. Нормално ли е да изглежда така кефира ми? Вече става готов грубо за 24 часа. Има ли начин да взема само гъстата част. Когато се смеси с цвика, става орекалено течно за мен, ако гонискам като кисело мляко. Иначе, пробвах и варианта с плодове и чия. Не е лош.

# 62
  • Мнения: 40 602
На мен ми се случи. Възможно е от млякото. Да е разреждано, но и да си е седяло повече навън.
Два пъти ми се случи. Първия път го разбърках хубаво и си го изпапах.
Втория път беше много зле, просто вече е топло и много седя навън. Изхвърлих. Хем рядко, хем странно.
Вече имам друг начин. Вадя ги за по час, отварям да влезе въздух и прибирам.
И стана бре. Както аз искам.
Днес ще сменям партидата мляко и ще пращам на една потребителка.
С елби ще сменям да видя ще има ли онзи странен вкус като в началото с елби.

# 63
  • Мнения: 5 622
Благодаря! Аз нямам кой знае какъв избор на мляко.
Изглежда оресечено, ама мирише на млечно-кисело, приятно. Мисля да си го ползвам

# 64
  • Мнения: 40 602
Ако не разбъркаш няма как да отделиш гъбката.
Разбъркай със силиконова шпатулка.

Защо да нямаш избор?
Олимпус не е лошо мляко.
Ти  какво ползваш?

# 65
  • Мнения: 5 622
Аз не съм в България.Купувам мляко от магазина. Уж био, ама колко да е био😊
Сега, за Великден, ще опитам с това мляко. При майка имам замразена гъба, която ми изпрати една мила дама от тази тема. И ще видя разликата. Макар, че, нали казвате и че е до гъба, до климат, мляко...

# 66
  • Мнения: 24 724
Ферментирал и повече от нужното просто, ако искаш да не става така намали или времето, или количеството зърна за толкова мляко. Или да стои на по-хладно някъде. Или и трите Grinning
А иначе и готов кефир си цедят някои, както се цеди кисело мляко, в това отношение няма разлика щом не искаш суроватката.

# 67
  • Мнения: 40 602
red soul , поне гледай с най-висок % масленост да ти е млякото.

# 68
  • Мнения: 5 622
Благодаря много, дами! 🌻
Ще го цедя, значи😊
С пълна масленост е. Другото е half volle. Два вариантна имам.

# 69
  • Мнения: 24 724
Маслеността е на теб каквато ти допада, кефирът се храни с лактозата а не с маслото в млякото. С нискомаслено просто става по-"постен" кефирът, но с нищо не му пречи. И аз не харесвам ниска масленост де, с такова съм правила само веднъж когато друг беше пазарувал и по незнайна причина взел някакво там 1,5 или 2 процента да беше. Става си кефир пак.
А в една група гледах бяха показвали half&half заквасено с готов прецеден кефир и че станала страхотна заквасена сметана, ами все забравям да потърся сметана дето няма друго в нея че да пробвам. Тя идва на маслеността на нашите заквасени сметани, така че би било идеално. Нещо от сорта на половин чаша прецеден готов кефир и половин литър half&half по спомен, но трябва да го изровя къде съм го запазила.

# 70
  • Мнения: 178
Здравейте, включвам се и аз в темата.

Интересува ме дали е безопасно да се приема кефир по време на бременност? Прочетох, че трябва да се внимава с млякото и винаги да в пастьоризирано, но дали е безопасно в интернет има смесена информация по темата.

# 71
  • Мнения: 32 025
То прясното мляко в магазините си е предимно пастьоризирано, не знам сурово дали изобщо продават...Ако имате достъп до домашно, то трябва да се вари (предполагам, че това се има предвид под "да се внимава с млякото", а не да не се консумира изобщо). Аз не мисля, че е опасно да се консумира кефир по време на бременност. А и едва ли ще оставяте кефирът да мухляса...За сурово мляко, сирена с плесени, млечни, които не са пресни, съм съгласна, че е добре да се избягват. Но в кефира не виждам проблем.

# 72
  • Мнения: 1 532
Здравейте! Да ви попитам нещо за кефира. Обичам го по-кисел и режещ, затова го държа повече време с гъбата на стайна температура/2-3 дни/. После го прецеждам и го слагам в хладилник за още ден-два. Та въпроса ми е за толкова дни губят ли му се качествата или става по-полезен?

# 73
  • Мнения: 5 622
Аз знам, чв става по-полезен.
Да ви покажа количеството на гъбата. Имам я от 10 януари и беше половин суп. л.

Ако можеше да се прави кисело мляко с нея, щеше да е златна.

Последна редакция: чт, 03 апр 2025, 18:07 от red soul

# 74
  • Мнения: 40 602
А може и  по-алкохолен да става.

Общи условия

Активация на акаунт