Тибетска гъба/кефир/кефирена гъба 5

  • 4 099
  • 172
  •   1
Отговори
# 135
  • Мнения: 40 604
Момичета, в понеделник заминавам на моренце за 6-7 дни. Прибирам се другия понеделник вечерта.
Кефирчо утре ще го прецеждам и после мисля да го поставя във вода, а в понеделник вечерта преди тръгване в малко прясно мляко.
Не мисля да наливам буркана до горе, просто да се покрие. Едва ли за 7 дни ще се надуе нещо. Нали? Grinning

# 136
  • Мнения: 701
Аз напълник до горе предната вечер и го оставих в хладилника. След 10 дена ме чакаше чудесен кефир Simple Smile съвсем леко по-кисел, отколкото го обичам.

# 137
  • София
  • Мнения: 6 738
И аз слагам буркана с кефира в хладилника, когато ще пътуваме.

# 138
  • Мнения: 40 604
И аз слагам буркана с кефира в хладилника, когато ще пътуваме.

То моя там си живее принципно Grinning

# 139
  • 1st floor
  • Мнения: 9 825
От известно време кефирът ми стана от зърнест на нещо като парцалчета. Имате ли идея от какво? Вкусът или друго по отглеждането му не се е променило, освен по-топлото време. И може би малко по-грубичко го прецеждах Grinning

Снимала съм най-едрото парче, другите са дребни, но подобни.

# 140
  • Мнения: 2 264
Измий го с вода. Това да не се окаже сухо мляко неразтворено от производителя на мляко.

# 141
  • Мнения: 24 724
Нищо му няма, общо взето си прави каквото си иска, не е задължително да си стои на зрънца и с еднаква форма. И моите стават на такива хвърчила понякога. Те са викроорганизми, това в каква форма са се слепили не им се отразява на тях.

# 142
  • 1st floor
  • Мнения: 9 825
Измий го с вода. Това да не се окаже сухо мляко неразтворено от производителя на мляко.
Не съм сменяла млякото.
Natka, аз си го пия без прекъсване. Просто се чудех защо така се промени и дали не сйм го сплескала с бъркалката в цедката, че напоследък все бързам. Simple Smile

# 143
  • Мнения: 24 724
Ами правят си каквото им дойде.  Някакви периоди растат като бесни, друг път никак. Понякога се слепват така че о на още по-голам парцал, друг път си стоят на ситни зрънца.  Не мога да ги мисля, правят ми кефира, а не са ми за украса.
Да го сплескаш - то не е цял организъм. Бактерии и дрожди са, оплетени и слепени в тяхната си слуз, ти с натискане и мачкане няма какво да им направиш, прекалено малки са.

# 144
  • 1st floor
  • Мнения: 9 825
Ясно! Значи няма да ги мисля… Simple Smile
Мерси!

# 145
  • Мнения: 3 650
А моите гъбаци напоследък правят бита сметана. Grinning Разкошна консистенция и вкус! С кеф си го хапвам. Grinning
Не ги вадя от хладилника, там си работят и за 4-5 дни правят ей това:
Скрит текст:


Разбърках го преди да снимам, няма абсолютно никаква течност.

# 146
  • София
  • Мнения: 6 738
А моите гъбаци напоследък правят бита сметана. Grinning Разкошна консистенция и вкус! С кеф си го хапвам. Grinning
Не ги вадя от хладилника, там си работят и за 4-5 дни правят ей това:
Скрит текст:


Разбърках го преди да снимам, няма абсолютно никаква течност.
Уау, а с какво мляко се храни? 😀 То и моят всъщност е гъст, обаче, за да го прецедя, разреждам доста.

# 147
  • Мнения: 40 604
И моето си е гъсто. Не разреждам, как ще го съсипвам.
Имам си пластмасова цедка и шпатулка силиконова.
Слагам цедката, която е голяма в стъклена купа.
Разбърквам буркана, оцеждам малко и бъркам, то бавно се прецежда. Като остават зърната.
И така целия буркан.

# 148
  • Мнения: 24 724
И аз не разреждам, просто когато е гъсто става малко по-бавно прецеждането - на няколко пъти и с повече разбъркване в цедката. Прецежда се, няма къде да иде.
Не че не го консумирам най-често във вид на айрян или сега в жегата и чат-пат на таратор, но преди да се превърне в тях не го разреждам с нищо.

# 149
  • Мнения: 40 604
След морето чак вчера сутринта имах кефирче за пиене.
Като се върнах беше станало на сирене.
Мих и после цял ден лекувах.
Ах, колко беше вкусно след седмица и нещо като не съм пила Grinning
Впрочем четох, че има триптофан в естествено състояние в кефира.
Та затова така малко се пристрастяваме може би.

Общи условия

Активация на акаунт