Тибетска гъба/кефир/кефирена гъба 5

  • 4 102
  • 172
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 33 521
Когато я ползвам я измивам в цедката под течаща вода. Мия буркана,  слагам гъбата, заливам с мляко и стои на кухненския плот до сутринта!

# 46
  • Мнения: 3 650
Можеш спокойно да пропускаш едно две миения и на третото да изплакваш, аз поне така процедирам.

# 47
  • Мнения: 24 724
Можеш спокойно да пропускаш едно две миения и на третото да изплакваш, аз поне така процедирам.
Със сигурност, на гъбката нищо й няма ами аз на акъла си шетам, не на нея Grinning Това за буркана де.
За гъбата и по двата начина съм пробвала и все става хубав кефир, съответно пропускам занимавката.

# 48
  • Мнения: 1 376
Днес прецедих трета партида след лудото ми "обогатяване" на кефира с разни други закваски, слагам там, ако нещо прихване или реши да се възползва, все за добро ще да е, не знам дали изобщо е станало нещо, но пробата от днес ме впечатли с концентрация на хубави бактерии в нея...



Едвам го прецедих. Какво говоря... едвам го изкарах от каната! За 24 часа беше станал точно като сметана. Заложих козе мляко... гъст, мазен, плътен, накланям каната и той не иска да излиза, с дървената лъжица го вадя като миналогодишен мед от буркан! Гъбката като по чудо се отдели от материала... такова чудо не ми се беше случвало. А е сладък, не е кисел...

# 49
  • Мнения: 40 604
Ама Нави, вече не го обогатяваш, така ли?
Но е възможно, ако не миеш гъбата като нас Joy
И аз се чудя как се отделя гъбата като е толкова гъсто.

# 50
  • Мнения: 3 650
Ако някой иска гъби да ми пише, мога да изпратя.

# 51
  • Мнения: 24 724
Отделя си се и като е гъсто, малко е досадно че трябва да поразбъркаш повечко в цедката но става.
А има и гъбки които не са на малки зрънца а едно цяло голямо, там пък съвсем лесно става. Помня как си говорихме с една приятелка и тя ми се чудеше какво има да му цедя толкова - нали слагаш гъбката, после я вземаш с нещо да я извадиш и готово? Аз не бях виждала такава преди и мигах на парцали Grinning

# 52
  • Мнения: 3 650
Ако някой иска гъби да ми пише, мога да изпратя.
Раздадени са и офертата ми вече е невалидна. Grinning

# 53
  • Мнения: 1 532
Здравейте! Искам да се сдобия с гъба за кефир. Някой би ли ми изпратил? Благодаря ви момичета.

# 54
  • Мнения: 32 027
Моите гъбки са два вида. Номер едно е на зрънца предимно, има и много, много мънички. Номер две ми е по-нова и тя е на по-едри парченца, но и нея я цедя с много фина цедка.
Държала съм гъбката и във вода, и в разредено с вода прясно мляко, и непрецедена в кефир. Имам една "мумифицирана"😅 в готов кефир и непрецедена, (изглежда като бурканче с гъсто кисело мляко), обзалагам се, че стои така от края на лятото...😂
Последният кефир стоя така към две седмици непрецеден в хладилника (на +3 градуса), снощи го изпихме, нищо му нямаше. В малко мляко слагам гъбките и не ми растат бързо сега.

# 55
  • София
  • Мнения: 6 738
Виждам, че по-назад се е коментирало за миенето на буркана, и на гъбата.
Гъбата я мия, само, когато искам да спре да расте (хубаво със студена вода), или, ако нещо забелязвам, че боледува (лигав кефир и т.н.).
Бурканът също не го мия всеки път, само като стане много кирлив Grinning го мятам в съдомиялната (без гъбата, естествено). Едно, че не ми се занимава, но основното е, че те бактерийките му се трупат и по стария кефир, който остава по стените и това е добре за гъбата (и после за кефира, който пием).

# 56
  • Мнения: 1 381
А гъбки откъде?
За Ст Загора питам

Последна редакция: вт, 18 мар 2025, 15:18 от vion

# 57
  • Мнения: 701
Момичета, моля ако някой има кефирна гъба за продаване / подаряване да ми пише. Прочетох първия пост, че е добре да НЕ с купува, ще измисля някой интересен бартер Simple Smile стига някой да има в повече Hug
Мерси bouquet
P.S.: от Русе съм 😊

Последна редакция: вт, 18 мар 2025, 14:57 от *Мариана*

# 58
  • Мнения: 24 724
Пиши къде си, не всеки се съгласява да изпрати по куриер но ако можеш лично да я вземеш повече биха ти предложили.

# 59
  • София
  • Мнения: 504
Имам за раздаване гъбка. Пишете ми да се уточним за вземането. Замразени са. Около 13-14 пакетчета.

Общи условия

Активация на акаунт