Любители на котки - Тема 205

• 30 663
  • 750
  •   1
Отговори
# 735
Хора, на нещо много притеснително попаднах. Проучване на Роял Канин за сърдечно-белодробните паразити при котките. Според него, най-много от трите вида такива паразити се срещат в България (явно защото имаме най-много "диви", разбирайте "бездомни", котки в Европа). Обезпаразитявайте си котките, е съветът, дори и да не излизат навън, не пренебрегвайте. А за да спрем да разпространяваме паразитите, наистина трябва да се замислим за водата, която им оставяме по улиците. Водата е основния канал на разпространение на ларвите на паразитите. Оставям линк към проучването: https://academy.royalcanin.com/en/veterinary/feline-lungworm-and-heartworm

Симптоми на сърдечно-белодробни паразити:
- Кашлица
- Сополи (често облизване и преглъщане на слюнка)
- Кихане
- Учестено дишане с отворена уста (такипнея)
- Летаргия
- Загуба на тегло въпреки / постоянно търсене на храна

Според сравнителната таблица на обезпразитяващите, ефективни срещу сърдечно-белодробни паразити, моксидектин (Moxiclear пипетите) има най-добро покритие.

Amy,какви са тези системи?
Случайно попаднах на клипче в ЮТ и отидох на сайта им (purrfectfence.com) за цени. Мрежата се накланя надолу при опит на котката да се покатери и така котката няма как да я прескочи.
https://youtu.be/D4cIq5sio4k?si=ZNSPexsfTeZilUcd

Последна редакция: нд, 04 май 2025, 13:53 от amy_nka

# 736
До колко знам не всички хапчета и препарати при кучетата покриват и сърдечен червей от комарите. Освен стандартен препарат дават и нещо за този сърдечен червей.
При котките също ли е така? Кои обезпаразитяващи покриват и тези червеи?

# 737
Морковелка, в проучването дирофиларията е посочена като D. Immitis. Има я в сравнителната таблица на препаратите.

Няма конкретен препарат за лечение, тъй-като при котките ларвите рядко достигат до зрели червеи, тъй-като имунитета на котките не позволява да има микрофиларии в кръвта. Иначе се изхвърлят ларвите в рамките на 2-3 години. Единственото лечение е превенцията. В таблицата под D. Immitis има плюсчета с P (prevention) за препаратите, които са ефективни. Отново Моксиклиър има покритие и там.

Последна редакция: нд, 04 май 2025, 14:24 от amy_nka

# 738
Аз мисля на моите да им купя сега каишки на Beaphar. И да почна да им слагам пипети Nexgard Combo през 2-3 месеца и само за вътрешни да давам всеки месец. Навсякъде чета, че тези пипети имат повече от месец действие. Моите са към 3.500 и не влизат в малката доза, а голямата нещо ми се струва много за техните килограми. Аз и затова до сега не съм взимала от тях.
Другата седмица сигурно ще ги водя да ги ваксинират. Още от миналия месец ми е притеснено какво ще стане. Манди от доста време се кротна и по цял ден си е само у нас. Не тормози вече бебето, започна да се заиграва понякога с него, допират си нослетата, душат се, като се срещнат се допират един до друг все едно се поздравяват, спят близо без проблем. Понякога му плясва по една лапа без причина, но е рядко. Миналата година след ваксината се разсърди и живя 6 месеца като бездомна. Това е причината и да се притеснявам какво ще се случи сега.
На 1 май им дадох хапчета за вътрешни, да им дам ли пак вечерта преди ваксинацията или няма нужда?

# 739
  • София
Скрит текст:
Доня, да ти кажа, завиждам ти за селото. Аз съм от малък град. На 18 заживях в Пловдив и май като изключим дето няма работа и кинти винаги съм била доволна, че живея тук. Доскоро обаче. Тоя человейник вече не ме кефи. Бързането, преработването за никакви пари, отделно от това всички чинно в Лидл и Кауфланд... Точно като някакви мишлета в урбанизирана лаборатория. Като бях млада ми харесваше. Но сега съм на 50 и чувствам как със скоростта на светлината ентусиазмът ми да живея като мишле се изпарява.  

Защо ме търсиш,

Скрит текст:
Бяхме на 48- 49, когато разбрахме, че ще имаме внуче. И тогава решихме, че всяко дете трябва да си има "село" (и то наблизо, за да идва по- често).
Купихме стара къща (даже са две) в гората над кв. Църква в Пк (на 25 км сме от вкъщи в Сф). Това е най- хубавото нещо, което сме правили някога.
На 50 живота ни придоби нов смисъл, впуснахме се в непознато приключение и беше много, ама много забавно, въпреки че не беше лесно.
Около една къща има много работа, все нещо трябва да се прави, да се доправя, да се поправя (и това след като си я пригодиш за живот)... пък като има и двор 750- 800 м²... (не е като да седнеш в хола на диванчето след работа).
Но удовлетворението, което изпитваш, когато се справиш, когато виждаш какво си сътворил, не може да се сравни с нищо.
Е, пътуваме всеки ден, но когато се приберем от работа в гората и седнем с кафе или студена бира в двора, някак "събличаме" умората, шумотевицата, суматохата, всичкия натрупан през деня негативизъм. А като запее славеят вечер... (точно сега им е времето и не ми се ляга, за да не пропускам концерта).
Обикновено снимам цветя, чадърчета, люлки, джакузито..., ето малко и от другото

# 740
  • Варна
И ние от скоро живеем на село. Красота, птичи песни, спокойствие. Нощем вият чакали от гората. Grinning
Магито обожава да се разхожда и търкаля на слънце. Мила и Женя излизат само на верандата. А Тигре е волна птичка. Спи вкъщи, играе навън, лови пеперуди и други твари, които много държи да ми покаже. Grinning
През летните месеци давам хапчета или капем на козинката против паразити.
През зимата не давам нищо и засега няма проблем.
Много се радвам, че Милчето си изблизва с апетит поддържащите капсули за черния дроб. Веднъж и тя да хареса нещо и да не се налага да давам насила.

# 741
Защо ме търсиш,
Скрит текст:
...Купихме стара къща (даже са две) в гората над кв. Църква в Пк (на 25 км сме от вкъщи в Сф). Това е най- хубавото нещо, което сме правили някога.
На 50 живота ни придоби нов смисъл, впуснахме се в непознато приключение и беше много, ама много забавно, въпреки че не беше лесно.
Около една къща има много работа, все нещо трябва да се прави, да се доправя, да се поправя (и това след като си я пригодиш за живот)... пък като има и двор 750- 800 м²... (не е като да седнеш в хола на диванчето след работа).
Но удовлетворението, което изпитваш, когато се справиш, когато виждаш какво си сътворил, не може да се сравни с нищо.
.....
Обикновено снимам цветя, чадърчета, люлки, джакузито..., ето малко и от другото

AnyHr, тотално сме извън котешката тема вече, но какво пък...
Скрит текст:
И ние имаме къщичка. Велинград. Да, не е същото като на село, но си е къщичка. Знам как е с поддръжката. Точно одеве се чувах с брат ми, обсъждахме оградата. Ще слагаме нова. Над 20 ще излезе. Много ми идва възнак, но точно както ти казваш - удовлетворението е несравнимо с това да седнеш на диванчето в хола след работа. Хем свят ми се завива от сумите, хем ми е едно такова хубаво. Често из други теми и поводи съм казвала: аз съм дърво с корен.

Инак и аз ще покажа нещичко от нашата къщичка. Само че тъжно. Едно отсечено дърво. Брат ми и съседа се сдушиха и наговориха и отсякоха огромна елха. Когато миналата седмица отидох там тъжно ми стана. Обичам животните, но имам привързаност и към растенията. Изглеждаше като паднал, покосен огромен зелен труп. Сега вадя снимки където дървото засенчваше едната ни спалня. Правеше я тъмна, но се чувствах някак като сгушена в огромните му клони, сякаш ме пазеха. Преди не бях такава, нямам идея  кога и защо се промених. Сега имам някаква чувствителност за дърветата. Всяка възраст си има своето хубаво. Промените в светоусещането, спокойствието, преоткриването на простите неща, чувствителността към неочаквани детайли.
Скрит текст:

# 742
  • Между гори и планини
Като сме почнали на селска тема - до преди 15 години въобще не ми е хрумвало, че ще искам да живея на село, родом от голям град, от цент, живяла съм в София и ми харесваше и по света. Обаче идва момент в който приоритетите се променят, може би помъдряваме и ни писва и от шум и навалица. Обаче има много работа! Ние имаме 2 декара, пред къщата е само малко цветя, предимно храсти от които само 30 вида рози, има и други ( всичко съм садила аз), имаме заден двор с овошки, за който се грижи малкият ми син ( като замине да учи във Варна и ще ми се отели вола да кося и там), допълнително имам и зеленчукова градина.
Не е по котешката тема, но да ви покажа 😊

# 743
Доня, тревичката е кадифе. Котетата правят ли бели в нея? В смисъл успявате ли да я опазите да не какат в нея? Някакъв специален сорт ли е и полагате ли супер много усилия за поддръжката?

Стейси, направо ме шашна с тези чакали. Страшно ли е? Влизат ли близо до къщите на хората?

Последна редакция: пн, 05 май 2025, 08:39 от Защо ме търсиш?

# 744
  • Между гори и планини
Въобще не знам къде ходят по нужда. Чери съм го засичала, където сме имали дърва за огрев и няма трева - там. Лео нали минира около розите, добре, че спря. Но от едно пишкане в снега - имам изгорено петно без трева отпред. Тревата е саморасляк - глухарчета, парички, детелини, лютичета. Издържа на жеги и нищо не си грижим , освен да косим 😊
И около нас вият чакали, има сърни, глигани, лисици, диви зайци, песнопойни птички, в полето - падпадъци. Аз съм на 600 м от полето и на толкова от планината и гората.

# 745
  • София
МалИИИ, как оспамихме...( ама все хубави неща споделихме)
... и докато не е минала метлата...
Още "селска" идилия- този път вечерна

Всичкият този безпорядък трябва да е приключил до седмица...
На Блеко не му пречи- тича като див; катери се по всички греди; спи, където си иска и глас не му се чува.

Танче, давай, мятай ни в Новата тема, че ще ни се карат ☺️😘.

Последна редакция: пн, 05 май 2025, 01:04 от AnyHr

# 746
Липсва ли на някой тази муцунка?

Щот на мен мнооооого ми липсва. 😁
Дойде моето време, дето едвам дишам от работа, от една страна ми е хубаво, зареждащо да си видиш целия труд през годината, от друга е толкова изморително, че като се прибера и едва гледам. Грижите за Линош са ми до толкова да я нахраня, да почистя - игра цък - силите не стигат. Даже не ми се гушка толкова, ходи при кака, ама нищо де имам нужда да събирам сили за следващия ден. Ще мине има няма 2 месеца само. Ама си е гадничко в една къща сме и ми липсва. 😁
Клюкито на мама виси по прозорците.

# 747
  • София
Танче, давай, мятай ни в Новата тема, че ще ни се карат ☺️😘.
Дори не съм видяла, че сме на 50-та страница. Малко по-късно ще пусна тема, че в момента съм се разработила. Joy

# 748
На мен не ми пречи понякога леко да се отклоняваме  по хубави теми😊 Доня, ако се случи да имаш излишни резници от розите и се чудиш какво да ги правиш, аз си "правя устата" 😊

# 749
  • Между гори и планини
На мен не ми пречи понякога леко да се отклоняваме  по хубави теми😊 Доня, ако се случи да имаш излишни резници от розите и се чудиш какво да ги правиш, аз си "правя устата" 😊
С удоволствие, аз като ги подрязвам ги хвърлям. Давала съм когато ми поискат, хващали са се. Мога да ти отрежа есента, нищо че генерално режа розите пролетта, за да избегна измръзване. Пиши ми на лични да ти покажа снимки. 😊

Общи условия

Активация на акаунт