Задължителните ваксини на 12 години

• 1 096
  • 12
  •   1
Отговори
  • Варна
Здравейте, слагахте ли вече ваксините за 12 години?
Коя според вас е по-добре да се сложи първо?

# 1
  • Sofia
Предстои ни.
Аз мисля да се съобразя с епидемиологичната обстановка - дали в момента на поставянето има повече морбили или повече коклюш.

За целта ще се консултирам с дежурния епидемиолог в РЗИ.

# 2
Задължителните ваксинации за 12-годишните са следните (от сайта на МЗ):

- морбили, паротит и рубеола - II прием (триваксина морбили-паротит-рубеола)
- дифтерия, тетанус и коклюш - VI прием (комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш (ацелуларна компонента) с намалено антигенно съдържание)

А ваксината за HPV (човешки папилома вирус) е незадължителна, но препоръчителна и безплатна за момичета на възраст от 10-13 г., така че точно за 12-годишните е актуална и тя.

Коклюш има много в момента по училищата Sad Морбили не съм чула да има...

# 3
  • Sofia
Да де, за тези ваксини става въпрос.

Въпросът е коя да се сложи първа, защото двете задължителни не се поставят заедно.

Нашата сестра иска да започнем с ваксината с морбили, защото от РЗИ им давали зор, защото имало бум на морбили.
От РЗИ пък ми казаха, че в момента имало все още коклюш, и затова трябвало да се сложи първо ваксината с коклюш.

А за ЧПВ ние ще изчакаме да минат задължителните.

Последна редакция: вт, 18 мар 2025, 09:12 от Brin de muguet

# 4
  • Варна
Вярно ли е, че след комбинираната - морбили, паротит и рубеола е хубаво да се изчака поне 3 месеца и след това да се сложи другата.
И съответно, ако първо се сложи дифтерия, тетанус и коклюш, може след месец да се сложи морбили, паротит и рубеола.

# 5
  • Sofia
От РЗИ ми казаха, че трябва да има поне един месец отстояние между двете ваксини.
Не ми споменаха то да се променя според реда им.

Но така или иначе аз планирам да ги сложа през три месеца, независимо коя е първата. И двете са тривалентни, така че за мен е все едно.

# 6
  • Варна
Благодаря за мнението!
Хубав ден Simple Smile

# 7
Двете едновременно сложиха при дъщеря ни. На всички деца, на които поставя, бяха сложени едновременно. Миналата година лятото ги поставиха, на месец преди да навърши 12 г.

# 8
  • Варна
Рисково ми се струва на мен. Като цяло не се препоръчва, поне теоретично.
Моето дете нямаше някакви странични рекции при предните поставяния като по-малки. По спомен само при морбили, паротит и рубеола, вдигна температура леко и беше по-отпаднала.

# 9
  • Sofia
И моят нямаше кой знае какви реакции след поставянето на предишните дози. Но и аз не бих сложила две трилвалентни ваксини наведнъж, още повече че от РЗИ ми натъртиха, че не се слагат едновременно.

# 10
  • София
След алергията, която дъщеря ми отключи като беше бебе, никога не бих сложила две ваксини наведнъж, каквото ще да става.

# 11
  • Burgas, Bulgaria
Двете на веднъж сложихме + за HPV .
Три месеца преди да навърши 12г.
Никакви проблеми не е имало.

# 12
  • София
Вероятно в повечето случаи няма проблеми, опариш ли се веднъж обаче, гледаш по-различен начин на нещата.

Последна редакция: чт, 20 мар 2025, 09:35 от sea.sea

Общи условия

Активация на акаунт