Детската библиотека

• 1 805
  • 59
  •   1
Отговори
Здравейте,
работя с деца и използвам книгите почти ежедневно. Моето дете е пораснало и купувам детски книги основно за работа /или поне така се оправдавам пред себе си 🤫/. Искам да купувам качествена литература не само като илюстрации, но и като текст, защото примери за обратното имам доста. Членувам в различни групи за детски книги, от където черпя идеи, но ще се радвам и на Вашите препоръки. Кои според Вас са книгите, които, хайде да не са задължителни, но си заслужава да запознаем детето? Може да покажете и детските библиотеки, или местата за съхранение.
Надявам се да се получи интересен дебат със сполучливи и полезни препоръки. ✌️

# 1
Хубава тема.

Задължително смятам прочитането от всеки тийн книгата "Стас и Нели". Чудесна книга, която учи на много ценности и знания. Нямаше илюстрации, но за мен те и без това не бяха важни.
"Автобиография" на Бранислав Нушич. Книга в която се разказва за миналото, макар и в Сърбия, и която може да разсмее и да разплаче. Отново за тийнове.
Добавям и почти всички книги написани от бг автори от миналото ни - проза и поезия. Историята е важна заради поуката от нея и заради изграждането на критично мислене. Поезията учи на красотата на езика ни.
И накрая добавям пиесите и сонетите на Шекспир.
Опасявам се, че всички предложени книги стават за четене от тийнейджъри, не от деца...

# 2
Алеле, книги от бг автори от миналото и пиесите на Шекспир за тийнейджъри, доста смело предложение! Grinning
Без да се заяждам, но не виждам как такава литература ще заинтересува който и да било съвременен тийнейджър. Както знаем, тая възрастова група включва възрастта от 13 до 19, приблизително. Ами на 12-13 те не разбират езика на старите бг автори (пример - задължителната литература за училище 6-ти клас “Под игото”, изчетена с много мъка и инат), а на 18-19 вече пък не ги интересува, дори и да разбират. Шекспир пък е съвсем… далечен и като време и като изказ и като всичко.
За мен хубави книги за деца (10 - 13 г) са: “Бабата бандит” на Дейвид Уолас, поредицата “Пърси Джаксън и боговете на Олимп” на Рик Риърдън, поредицата “Феята от захарницата” на Катя Антонова за по-малките (6 - 8 г).

Последна редакция: вт, 18 мар 2025, 07:57 от Змей Горянски

# 3
Пуснах темата във възрастовата група когато се набляга на книги с илюстрации, с предложенията донякъде я изместваме.
Ще препоръчам един автор, от когото не съм попадала на слаба книга - текст, илюстрации, оформление, всичко е на ниво - Евгения Войнова и издателство "Давид".
Вече проучвам изключително подробно всяка детска книга, която купувам, още повече, че никак не са евтини. От книгите за възрастни предпочитам електронни, но детските определено са ми слабост.

# 4
  • София
Напоследък преиздадоха любимите книги от моето детство, на които децата ми се радват и до днес. "Дивите лебеди", Английски приказки, Индийски приказки, "Лешникотрошачката" и др. С невероятни илюстрации и с наистина добро съдържание.
Моите деца в първите училищни класове минаха и минават през "Дръндьо".

# 5
  • Beyond the stars
За възрастовата група, в която е поместена темата, препоръчвам книжките на Джулия Доналдсън, преведени от Мария Донева. Абсолютен фаворит са доста години вкъщи.
От новите български автори - Евгения Войнова, Мая Дългъчева, Цвета Брестничка.
Преиздадените класики на нашето детство от издателство Миранда.

За съхранение използваме Kallax от Икеа и пак техен рафт за рамки/снимки, където подреждаме текущите, които се четат.

# 6
  • София
Аз ще споделя малко отрицателен опит. Тъй като аз чета, с първото дете се юрнах да купувам доста книги, събирах разни поредици, бях натрупала голямо количество. До 6 съм и показвала и чела, после се роди малкия. И в един момент, и двамата спряха тотално да обръщат внимание на книгите и всичкото това количество трупаше прах.

# 7
От 1 до 6 много любими у нас бяха Франклин и Петсън и Финдъс.

# 8
За по-големи деца бих препоръчала да заведете детето в библиотека - например детската столична на площад "Славейков". Има голямо разнообразие от книги за всякакви възрасти и сравнително нови издания. Просторно и уютно е - детето ще разгледа и може да  насочи интереса си .
С децата ходим всеки месец - дъщеря ми е на 10 и чете Роалд Дал, Дейвид Уолямс, Книстер, много приключенски и детективски романи. Чела е и няколко от книгите за Хари Потър.
Харесва поредиците на Рик Риърдън (Пърси Джаксън и други),  също поредицата "Детективска агенция 'Мама и аз'", "Магическата аптека", "Шерлок Холмс", "Агенция Призраци", "Лили чудото".
Не мисля, че има задължителни романи за тийнове. За мен е важно да поддържаме интереса на децата към книгите, а те сами ще изградят вкус към определени жанрове и автори.

# 9
Напоследък преиздадоха любимите книги от моето детство, на които децата ми се радват и до днес. "Дивите лебеди", Английски приказки, Индийски приказки, "Лешникотрошачката" и др. С невероятни илюстрации и с наистина добро съдържание.

Точно. Закупих такава книга за библиотеката в класа на сина ми. Издателството е Миранда, същите илюстрации, които някога запалиха моето влечение към книгите.

За сина ми (тогава на 2г) преди време исках да закупя съвременни книжки, които да са си негови - започнах да купувам златната колекция на Дисни. Голямо разочарование (за мен). Историите са сериозно орязани, което да речем е номрално за страниците на книжките), но са пълни с правописни грешки. Не знам, все едно не е минал коректор и са преведени само автоматично. Единствено илюстрациите са хубави.
За по-големите нямам поглед. Спомням си, че с мъка четях задължителните за училище произведения. Преди десетина години препрочетох Железният светилник и бях втрещена как може да не ми е харесала тази книга.
Иначе първата  (голяма) книга, която прочетох сама беше Лукчо и толкова много ми хареса, че за една година я бях чела 7 пъти един след друг...
И съм много съгласна с предния пост - ,, да поддържаме интереса на децата към книгите, а те сами ще изградят вкус към определени жанрове и автори."

Последна редакция: вт, 18 мар 2025, 10:55 от _di_di_

# 10
  • София
... Шекспир пък е съвсем… далечен и като време и като изказ и като всичко.
...
Е, тя няма да го четат в оригинал, надявам се Simple Smile Преводната поезия на практика е ново произведение. Не че Валери Петров ще заинтригува тийнейджър повече от Шекспир, де Wink

# 11
Ние много харесваме приказките в стихова форма на Любомир Николов, преводачът на Властелинът на пръстените. Те са на отделни малки книжки.
Много се хареса и Островът на приключенията на Леня Мажор и Карин Индер.
Като цяло той обожава да му се чете и да си разглежда книжки и има още много. Панаирът на книгата е празник за мен. Говоря си с авторите и взимам книги с техен автограф.

# 12
  • Beyond the stars
За по-големи деца бих препоръчала да заведете детето в библиотека - например детската столична на площад "Славейков".

И за по-малки се отнася. Член на библиотеката сме, откакто спряхме всяка книга да я четем по 827471407410 пъти, тоест от 4 години на детето. Във филиала в квартала има доста нови книги, ние също даряваме често, когато някоя книжка не ни е сред любимите , даваме шанс да стане любима на други деца.

Във връзка с коментара на  _di_di_ слагам "Егмонт" към издателствата, които избягваме, заради липсата на адекватна редакторска намеса. "Аrtlіnе Ѕtudіоѕ" също не блестят от тази гледна точка.

# 13
За възрастта до 6 години препоръчвам поредицата "Енциклопедия за най-малките" на издателство Фют. Има твърди корици, капачета и засяга теми, които са важни, но и интересни за тази възраст. Ние имахме над 20 книжки от поредицата. Някой от тях са препрочитани десети пъти. Имаше някои особено любими. По съвсем достъпен начин и увлекателен се разкрива света, около нас. Защо трябва да споделяме, за нашето тяло, какво става когато сме болни и т.н. както и класиките - багери, динозаври и т.н. Когато детето е много малко, например на 3 години, родителя съкращава най-основното и разказва общо по темата. Децата нямат търпение да изслушат всичко. На шест е съвсем друго. тези книжки отварят врата и за много въпроси и теми за разговор.

# 14
  • Най-красивата страна
На дъщеря ми купувахме предимно детски енциклопедии и класическите приказки.

Приказките на братя Грим,на Шарл Перо,Ханс Андерсен.
Български народни приказки,Френски приказки,Английски приказки,Приказките на Шехерезада,,

Енциклопедии
,,Моят първи картинен атлас,,
Пътуваме много и показвахме къде ще ходим..
Тя обича животни и природата.
,,Изумителният свят на животните,,
,,Суперприрода,,
,,Животните,,
,,Динозаврите,,
,,Невероятно,но факт,,

Сега детето е почти на 16г.
Все още си ползва енциклопедиите.
И книгите с приказки също.

Общи условия

Активация на акаунт