Даване на кърма от шише за едномесечно бебе

• 422
  • 13
  •   1
Отговори
Здравейте, за нещастие детето ми попадна при родители, които хептем не знаят какво да правят.

Историята е следната, детето ми е на 18 дни, преносено със седмица. Наложи се да седи две седмици в неонатологията, защото водите ми бяха зелени и той се беше нагълтал с тях. Получи лека белодробна инфекция, която се излекува бързо, но го задържаха да го наглеждат. Хранен е там само с адаптирано мляко. Аз цедях кърма. Той не суче и сега давам кърма от шише. Вкъщи е почти от седмица, като спазвам режимът на болницата като часове, през деня на 3 часа, нощно едно, общо 7 хранения за деня.

Първите два дни бяха песен, бебе като от приказка. По веднъж, два пъти на ден размразявах коластра, знам, хубаво е да се дава. Милилитрите ги увеличихме спрямо болницата до 120, в болницата ядеше 80 до 100 последно. Всички се оплакваха, че е много лакомо бебе и не спира да проси храна. След първите два дни вкъщи получи малко колики, както и аз бях яла малко люто. Спрях и да давам коластрата. Това го овладяхме, както и газовете, сега не се свива и няма характерния плач за стомахче. Сега е само рев за храна, огладнява около час и половина, максимум до два часа след ядене. Днес почти не е спал, от следобяд досега 4 часа не спря. Накрая в ужас и мъка какво да правим дадохме адаптирано мляко, заспа веднага доволен, усмихва се и няма вече драма.

Имам съмнения за хранителните ми качества на кърмата. За "кърмещите от шише", правилно ли е пак да се спазва режим на 3 часа, както и милилитрите запърви месец да са до 120?

# 1
  • До хладилника, който обичам
Здравейте, за нещастие детето ми попадна при родители, които хептем не знаят какво да правят.
...
Имам съмнения за хранителните ми качества на кърмата. За "кърмещите от шише", правилно ли е пак да се спазва режим на 3 часа, както и милилитрите запърви месец да са до 120?
Здравей! И честито бебе.
Изобщо не се обвинявай - всеки родител прави най-доброто за детето си с информацията, с която разполага, и докъдето му стигнат силите. Ти правиш всичко по силите си - даваш коластра, изцеждаш кърма, а това съвсем не е толкова лесно.
На въпросите ти - не, храненето с кърма от шише не е като хранене с АМ. Въпреки шишето и в двата случая, кърмата си остава биологично специфична храна и както е предназначено, се усвоява много по-бързо от стомахчето на бебето. Кърмата ти е хранителна - много рядко става дума за истински дефицити в кърмата, и обикновено тогава майката има сериозни хранителни дефицити (много лоша и бедна диета, майчино недохранване, хранителни разстройства и т.н.)
Кърменото бебе / бебето на кърма приема средно 750-800мл дневно на възраст 1-6 месеца, но това е относително и границите варират между 600 и 900мл за някои бебета. Ако искаш да храниш фиксиран брой пъти на ден (както голяма част от майките, хранещи с шише правят), раздели 750/броя хранения.
Ако пък решиш, че може да е по-лесно да опиташ да имитираш хранене, водено от бебето, то можеш да пробваш с по-малко количество кърма в шишето (и готовност да добавиш още при нужда), но повече пъти на ден.
При всички положения трябва да провериш дали предлагаш шишето по начин, оптимален за храненето на бебето. Много родители предлагат шишето вертикално, докато държат бебето хоризонтално - това не е най-добрата позиция за хранене, не позволява на бебето да контролира добре колко яде, и често се прехранва.
Вместо това опитай хранене, съобразено с темпа на бебето - така, както се храни директно от гърдата. Това се препоръчва за всички бебета, хранени с шише, без значение съдържанието на шишето. Можеш да видиш тази статия на сайта на Ла Лече Лига за по-оптимално хранене с шише. Или накратко, бебето е полувертикално, а шишето - полухоризонтално, което позволява на бебето да контролира колко яде и да може да отказва, когато му стига, както и гравитацията не допринася за прекомерно силна струя от биберона.
Успех!

# 2
...
Кърменото бебе / бебето на кърма приема средно 750-800мл дневно на възраст 1-6 месеца, но това е относително и границите варират между 600 и 900мл за някои бебета. ...
Можеш да видиш тази статия на сайта на Ла Лече Лига за по-оптимално хранене с шише. Или накратко, бебето е полувертикално, а шишето - полухоризонтално, което позволява на бебето да контролира колко яде и да може да отказва, когато му стига, както и гравитацията не допринася за прекомерно силна струя от биберона.
Успех!

Здравей, много благодаря за изчерпателния отговор. Храненето в полу право положение го правим, както и съм запозната със съдържанието на тази статия. Също и давам по 800 милилитра на ден, 7*120, като нощното не хапва пълните 120. Утер сме при педиатър, видях се в чудо днес.

# 3
Кажи утре как е минал прелгледът и как върви бебето.

# 4
Не бих спазвала режим при толкова малко бебе, което се храни с кърма. И не само, бебе което дава с поведението си ясен знак че това,  което майката е предвидила като режим и количество не му е достатъчно. Едно плачещо бебе или е гладно или е с колики. Но когато е с колики пак иска да яде защото като се храни,  стомахчето се успокоява. Гладно е плаче и Яде , колики пск плаче и яде ...Така че в случая бебето е гладно.  Да даваш кърма след цедене от шише е голямо изпитание. Казвам го като човек,  който все пак е хранил така детето си една година, понеже моето дете просто отказваше на суче, искаше да тече в устата без труд. В началото, когато ти е първо дете,   все ти се струва че майката прави  режима, изчислява наглася. Но не е така, бебето прави режима и с поведението си показва дали и как иска той да бъде сменян. Плаче ли, не спи ли добре. Буди ли се за нощно хранене - храната е малко.

# 5
  • София
С толкова малко бебе не съм спазвала режим при никое от децата. Първите 3-4 месеца винаги съм давала на поискване и чак след това постепенно въвеждах режим, когато бебетата постепенно само намаляха броя на храненията си.

# 6
С даването на АМ нещата се успокоиха. Даже последните две хапвания яде по 60, не 90 и си спази часовете на хранене в неонатологията +-30 минути.

Иначе като давах кърма, ако спи, чаках до час и не го пипах, ако плачеше давах и на 2 часа. Казаха ми да не излизам от тези интервали, да няма хранене над 4 часа и под 2. Явно нещо съм объркала.

Благодаря за съветите.

# 7
  • над кукувичето гнездо
Честита рожба!

Бебетата не са машини, за да се хранят под час!
Часовите интервали са за бебета на АМ, но и там не става съвсем. Давайте кърма на поискване, нищо, че е от шише. Дайте и коластрата, ако не сте яли люто тогава. Щом имате кърма, не предлагайте АМ. То засища за повече време, защото по-бавно се усвоява. Кърмата се усвоява бързо и бебетата огладняват по-бързо от предвидените (?!?) 3 часа. Природата си знае работата и бебето като е гладно, си иска. С кърма няма да го прехраните. Може да е малко хаотично в началото, но ще си намери ритъм и ще има предвидимост някаква. Поне до първия скок в растежа.
Предлагайте и гърда преди шишето, все още е достатъчно малко и може да се върне на гърда, но трябва да сте упорита.

Разгледайте блога на хедра, там има всичко нужно като информация. Намерете си и Книга за кърменето на Хана Лотроп. Много е полезна. С нея върнах сина ми на гърда. Заради лекарски приумици и нелепости започнах да му давам кърма от шише и той бързо свикна с него. Преди това го гледах как реве за храна и чаках по 10-15 минути, за да станат заветните 3 часа Shocked Пък после стана и недохранен и хайде на шише. Но го върнах на гърда с малко упоритост и търпение.
Дъщеря ми хранех 1 година изцяло с изцедена кърма, докато ми стигаха силите да цедя денонощно на 2-3 часа, после мина на смесено за още 3-4 месеца. Беше недоносена и не можа да "захапе" гърда. Яд ме беше, че не ѝ предлагах по-често, за да се опитам да я приуча, че с тая помпа се измъчих.

# 8
С даването на АМ нещата се успокоиха. Даже последните две хапвания яде по 60, не 90 и си спази часовете на хранене в неонатологията +-30 минути.

Иначе като давах кърма, ако спи, чаках до час и не го пипах, ако плачеше давах и на 2 часа. Казаха ми да не излизам от тези интервали, да няма хранене над 4 часа и под 2. Явно нещо съм объркала.
Това са съветите за хранене с шише, но с адаптирано мляко. АМ е друг белтък, преработва се по-бавно от стомаха на бебето и по правило огладняват по-бавно, сравнено с кърмата. Често кърмените бебета огладняват на час и половина и по-малко, на тази възраст. Като растат, се увеличават и интервалите между храненията, но пак рядко са големи както при хранени с АМ бебета.
Бебетата сучат и за успокоение, така че съвсем не е изключено да търси да яде по-често заради приятното усещане, което биберонът носи, съчетано с храна.
Може би по-кратки интервали с количество, съобразено с нуждите на бебето, ще помогнат? Ако се комбинира хранене, по правило майките почват с изцедената кърма, за да е сигурно, че бебетата са получили всичко ценно, и ако има нужда, дохранват с АМ след това. Разбира се, е малко по-пипкаво и бавно така, съчетано и с изцеждане, но съветите са да не се смесват кърма и АМ в шишето, в случай, че бебето не изяде всичко - да няма загуба на кърма, т.к. не може да се предложи повторно.
Не каза дали имаш интерес да опитваш хранене на гърда, но ако да, можеш да опиташ и да предлагаш между храненията?

# 9
С даването на АМ нещата се успокоиха.
За съжаление почнете ли да давате АМ, кърменето става малко или много обречено. Колкото повече кърмите толкова повече кърма ще имате. И обратното, замествате ли, додавате ли АМ, кърмата ще намалява защото количество й ще бъде заместено. Затова трябва много внимателно да прецените сама ще е едното или другото. Цеденето както казах е трудно, съчетано с време и стерилизиране на шишета допълнително натоварва, затова трябва наистина много силна мотивация. Надявам се да получите правилни, адекватни  съвети от специалисти по кърмене. Аз съм кърмила в периоди на израстване и на под два часа. Общо взето колкото повече, толкова повече произвеждат гърдите. Единственото, което би могло да ви препъне, е да загубите кураж и вярата във своите възможности, затова имате нужда от стабилна подкрепа,  защото можете да справите.

Последна редакция: ср, 19 мар 2025, 11:34 от _re_ge

# 10
  • над кукувичето гнездо
Не знам black_hole дали следи темата още, но мога да дам един всичко коз за храненето с изцедена кърма.

За по-лесна организация, изцеждате кърма, която предлагате на следващото хранене (съхранява се на стайна температура до 25*С, няма проблем да престои няколко часа). Докато бебето се храни, изцеждате за следващото хранене. Шишетата и частите на помпата може да стерилизирате веднъж дневно, през останалото време е достатъчно да миете с гореща вода и препарат за съдове.

# 11
Не знам black_hole дали следи темата още, но мога да дам един всичко коз за храненето с изцедена кърма.

За по-лесна организация, изцеждате кърма, която предлагате на следващото хранене (съхранява се на стайна температура до 25*С, няма проблем да престои няколко часа). Докато бебето се храни, изцеждате за следващото хранене. Шишетата и частите на помпата може да стерилизирате веднъж дневно, през останалото време е достатъчно да миете с гореща вода и препарат за съдове.

Следя, но май не бях описала в началото добре, че не искам да се пробваме да се учим на гърда. Ми и педиатърката каза да додавам АМ. Не се наяжда с кърма и това е, а два литра да пие за ден е много. Моята кърма и намалява вече, та не виждам смисъл да се мъчим, не мога да го нахраня с нея.

Фризерът е пълен, ще оддавам всеки ден по малко първо от прясната докато има, после от фризера и така.

# 12
  • над кукувичето гнездо
Хванали сте най-прекия път за отбиване.

Ако все пак не искате да се отказвате от това да давате кърма, потърсете консултант по кърменето, а не педиатър.

# 13
Като педиатрите в България говорят глупости как ако бебето огладнявало за по-малко от три часа, значи не му стигало кърмата и трябвало АМ 😳, а и като бебетата в интензивното ги хранят с АМ вместо с майчино мляко, ами отвсякъде се саботира това кърмене и педиатрите си взимат почивките и каквото там им дават производителите на АМ. Много жалко, че е така. Дали е некадърност, дали е печалбарство - може и и двете.

За консултант за кърмене - консултантът е най-добре да е IBCLC - тези консултанти минават сериозно обучение и изпит и могат да предложат адекватна помощ.

Общи условия

Активация на акаунт