Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 41

• 32 681
  • 787
  •   1
Отговори
# 105
Хладилникът не тежи като пералня.

# 106
  • Варна
За мен е по-важно да е от надежден магазин и марката да е читава, пък нека е без вентилатор и други екстри.
Никога не бих купила нещо от Емаг от външен търговец. Каква полза от 5 години гаранция, като реално ще е неизползваема. Ако се наложи сервиз, не си представям да пращам цяла фурна до измислен търговец в Румъния.
Ако не ми стигат парите, по-скоро бих купила втора употреба.

# 107
Фурната е пожароопасен уред. Аз лично се убедих в това с моята, която не беше куче марка, но явно традициите не са това което бяха. С ел. уреди произведени с евтини части и занижени контрол и незнайна експлоатация ( обикновено от туземци) застрашавате както вашето имущества, така и на съседите, и да не викам дявола и нечий живот.

# 108
Не съм съгласна с последното.
Уредите са минали контрол и имат защити.
Как пък не ще купя за там скъпа фурна..

# 109
Не знам какъв е тоя контрол, че 2 от 2 куче марка да са дефектни. И Бекото пералня прави дупки, на фурната реотана й изгоря. Защо с боша на 3 места проблеми няма десетки години? Тета, на теб мъжа ти е майстор по спомен, ама на мен едно идване на такъв ми е мин. 80 лв. 2 пъти като дойде и съм избила разликата между евтинджоса и нормална марка. А неудобствата за наемател и наемодател - единият да седи без уред, да отваря, другият - да търси майстор, са "бонус".
Иначе и на мен скоро ще ми е на дневен ред обзавеждане с уреди, но ще търся по-качествено. И със сигурност от вериги. Ако някой има лоялен номер за отстъпка някъде,може да го сподели. Аз имам 4% от редовната цена на единия Техно, не важи за намалени. На Yettel от петъчните късметчета се получават отстъпки от 15% на Практис, а там е най-евтино май.

# 110
Беко за перални е боклук. Това се знае...марката няма нищо общо с това което беше преди! Справка - темата за пералните.
Въпреки че аз съм с евтино Канди при наемателя..работи си.
Майстор никой не вика за перални. Купува се направо нова като чуят цената на ремонта...и то ако подлежи на такъв.
Пак ще купя евтина ако тази сдаде багажа. Категорично. 2× 500 лв не ми е като 2×1000 лв.

Вкъщи съм с евтина минифурна. Устройва ме. Не готвим много.

Разцира се..всеки си знае за себе си и за парите си. Аз само споделям...

# 111
Ремонт на пералня направихме единствено за една, която нова е 3000 лв и стои при моята М. Тя е супер висок клас AEG, със сушилня без отделяне на влага. 280 за труд и 340 за части ни костваше ремонтът. Сега е като нова и майсторът каза че ще издържи повече от блока. Но в останалите случаи и аз бих купила нов, евтин уред.

# 112
Реотаните са едно от най-слабите места на евтините фурни.
Прегарят, късат се. Не тръбните нагреватели (май Раховец, малките грилчета имат такива), а са едни спираловидни от тънка тел. Е, те прегарят и се късат, особено ако са от кофти материал, или при сглобяването са огънати някъде повечко.

Просто се залагат слаби части. Не знам дали са смятали и колко. Чисто менте.

Не казвам, че всички неизвестни марки са така.
Бих взел неизвестна марка пред "краун". Те са ми символ за анти-качество Simple Smile

За перални викам сервиз. Бях го взел май от този форум (джотекс). Супер доволен съм.
В повечето случаи е нещо дребно, стотинки във филтъра, някоя вътрешна гума пукната.
Тогава се разминавам с първоначалната цена (беше 50лв, наскоро смениха на 75), и за частта, между 50и100лв) Имах 1 път по-скъп ремонт, общо към 180лв, за платка, повредена от хлебарки и още един за около 250лв, счупена кръстачка, за което взимаха цялата пералня и я връщаха.
Работят си пералните след ремонта, за мен е много по-добър избор, отколкото да купуваш нова.
Цялата хамалогия по търсене, доставка, монтаж, изхвърляне на старата я спестяваш. Време, енергия, нерви, пари.
Сега, ако е тотално амортизирана, може. В Бургас сменяхме 1-2 пъти. (единия път май наемателите я счупиха. Или и 2та, но не съм удържал)
Писах наскоро пак. Любимата ми марка е "Бош", но само те са правили проблем. (всички са купувани 2ра ръка за около 300лв всяка). Не-Бош марките работят 100%. А половината са купувани стари, за по 200-300лв.

Последна редакция: чт, 27 мар 2025, 09:07 от dany1

# 113
Така е, вкъщи закачих с тавата реотана и увисна. С кламер го закрепвах после.
Краун е при наемателя, от Зора... работи безотказно вече трета-четвърта година. Не се е разкачвал реотан. За 150 лева..и да дефектира, хвърлям я веднага и вземам чистак нова с гаранция 2 години за същите пари. И без това се мърлят колкото и да ги чистиш.
По-добре е новичка, отколкото скъпа маркова, но захабена отвътре.
Да..да...ще кажете ако се чисти, тя си е като нова и след дваЕсе години.
Ама Тета не ще да жули фурна, Мерси съм. Пък наемател едва ли ще чисти. Та за мен дилема няма.

ПС..ММ не е майстор на перални, ел.уреди, печки...в грешка си....., просто разбира. Сръчен е, не е с две ручки завряни отзад. Синът също разбира - електричар е той...сменя части на боълера ни вкъщи.  Мъжът ми е ВиК.
А аз съм пенкилер Satisfied

Последна редакция: чт, 27 мар 2025, 09:11 от teta75

# 114
  • Варна
Така погледнато, абсолютно всички електроуреди са потенциално пожароопасни. Пожар може да стане дори от телефон на зарядно.
Тъй като апартаментите, които отдаваме, си бяха обзаведени от преди това за нас, почти не съм купувала нищо специално за наематели. Само една готварска печка, защото старото Горение беше за боклука след 25 годишна служба.  В момента не си спомням каква марка купих и дали беше с вентилатор, но май не. Само помня, че я взехме от заложна къща на половин цена в сравнение с цената на същия модел по техно магазините. 300 лева - свободно стоящ уред със стъклокерамичен плот с 4 котлона, 50 см широка - от по-тесните. Такова ми беше мястото. Беше чисто нова, с найлоните и лепенките, с касов бон от Технополис и оставаща гаранция около 20 месеца.

# 115
2 пъти съм викала майстор за ремонт на 2 различни перални. Май и двете бяха Индезит, издържаха между 10 и 20 години.
На едната наемателките не бяха чистили филтъра и се беше задръстил. Тази издържа повече от 10 години. На втората, за лично ползване, с вертикално зареждане, й се беше прецакала платката от влагата в банята. Смениха платката за около 150 лв., издържа доста още и някъде към 20-тата годишнина тотално спря да работи.
Хладилник Индезит, обаче, за наематели, спря да работи (компресорът) някъде на 3 или 4 година. Отказахме се да ремонтираме, наемателите поискаха сами да си вземат (мъжът беше ТИР-аджия и си докара от Испания).
Пералня Краун, за наематели, ползвана около година от наематели, в момента вече аз я ползвам, почти 3-4 години. Не е връх на сладоледа, но си работи. След като изремонтирам (дай Боже) банята, ще си купя нова.

# 116
взехме на нашата новата наемателка от малките печки, 300-330 лв струваше. Ако знаете горката печка на какво прилича в момента, след 2 месеца ползване - ще ви стане мъчно само като я гледате. Това нещо за да изчистя, ще трябва да си скъсам нервите. А наемателката, сигурна съм, не е способна да я почисти дори и да иска. Така че, за себе си съм решила: ще й кажа да си я вземе и ще й я удържа от депозита. Ако иска да си я взема, ако иска да си я продава - ако тръгне да напуска скоро, имам  предвид. Ако поостане след увеличението на наема, който съм планирала, другата седмица, вероятно ще я прежаля печката като  тръгне да напуска.

# 117
Наскоро ми звъняха брокери да питат за свободен апартамент.
Питах ги за наеми, казаха 800-850-950 за едностайни, ст град.
2ст също започвали от 1100-1200.

Това, според мен е увеличение.
Защото винаги ми цитират цени 15ина% под моите.
За да започват с 800, явно това е минимумът.

Със сигурност има и под тия цени, но вероятно са единици и е плод на самоинициативни наемодатели, дето държат да са без брокери и държат на "свестни наематели", каквото и да означава това. Т.е. извън-пазарни.

Аз след месец ще имам един миналогодишен, чудя се от 700 дали да вдигна на 800.

# 118
Като има по-сериозни клаузи в договора, относно състоянието на апартамента при напускане, малко от малко ще се научат да пазят, иначе ще плащат.

# 119
  • Варна
Чисто нова печка, съсипана за 2 месеца, бих удържала от депозита, независимо дали ще преподписват или не. Даже бих поискала да ми я платят сега, пък ако щат, да преподписват.

Едната наемателка ми се обади да каже, че инкасаторите от ВиК са казали, че водомерите вече са за смяна. Нали ги сменят през 10 години. Чудя се дали да сложа пак обикновени (по 75 лв) или направо дистанционни (по 175 лв).

Общи условия

Активация на акаунт