Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 41

• 32 811
  • 787
  •   1
Отговори
# 405
Да. Има начин. Влиза в сайта, намира Услуги->плащане и изчисляване-> справка за задълженията с възможност за извършване на плащания #646
Там вижда генерираната сума и най долу на страницата пише “плащане по електронен път”

# 406
Да. Има начин. Влиза в сайта, намира Услуги->плащане и изчисляване-> справка за задълженията с възможност за извършване на плащания #646
Там вижда генерираната сума и най долу на страницата пише “плащане по електронен път”

Да допълня - понякога, може да е само събота-неделя и по празници, отнема известно време след реалното подаване на декларацията онлайн до показването на сумата за плащане през виртуалния ПОС на НАП. Дори в делнични дни може да не стане на минутата, а след час-два. Пиша го, че аз преди време се притесних.
През виртуалния ПОС на НАП през страницата им е без банкови такси. Laughing
Иначе всеки офис на НАП (община) си има различна сметка за различните плащания, трябва да намериш точната сметка, по която да изпратиш плащането по банков път.

# 407
Още малко да допълня Simple Smile)
Това с появяването на сумата става след като се получи мейл от НАП в който пише че е потвърдено че декларацията е обработена. Щото преди това се получава друг че е приета.

# 408
  • в пералнята
Аз плащам винаги онлайн с номера на декларацията, след като ми пратят мейл, че е обработена.
След няколко дни получавам и потвърждение от нап, че са постъпили парите. Нямам проблеми.
Само един път ми бяха начислили някакви лихви 43 стотинки, които така и не разбрах откъде са дошли, ама си избирам битките и си ги платих, без да ровя.

# 409
  • Бургас
Срам не срам, ще призная, че направих такова мазало с моята годишна декларация, че една леличка от НАП ми звъня в 19 ч. вечерта и ме моли със сълзи на очи да я оправям, а тя щяла да стои да ме чака Joy
Драмата дойде от това, че не бях писала авансовите доходи, а декларирах само за последното тримесечие на предходната ходина. Що да ги пиша и тях, нали съм ги декларирала и платила Simple Smile
И оттам - данните не съвпадат, а имам да вземам и бонус за деца и застраховка "Живот", декларацията отива на проверка.
Каза ми жената какво да коригирам, нито се е интересувала от договори, нито от разписки. Важното е да излизат числата.

# 410
  • София
И аз поправях декларация. На свеки. Звъняли ѝ и на нея. Разлика от лев и нещо. А съм сигурна, че всеки път съм подавала точно авансовите. Но ми правеше впечатление, че всеки път закръгляваха стотинките до левче в моя полза. Може би накрая все пак са си ги сметнали за цялата година, а пък аз само за последно тримесечие. Само предполагам де. За лев и нещо хич не ми се занимаваше. Поправих и замина.

# 411
Още малко да допълня Simple Smile)
Това с появяването на сумата става след като се получи мейл от НАП в който пише че е потвърдено че декларацията е обработена. Щото преди това се получава друг че е приета.

Ако се влезе малко по-късно в профила в сайта на НАП, рубрика подадени данни или нещо подобно, също пише, когато декларацията е вече обработена. Общо взето в работен ден става доста бързо.

# 412
  • София
Много, много благодаря на всички! Оправихме се! Simple Smile

# 413
  • до морето
Здравейте на всички и благодаря за полезната тема! Живеем в голям град на морето, но обмисляме да закупим и апартамент в София, който ще се отдава под наем в следващите години.
 Много ще съм благодарна за съвети относно локацията. Ясно ми е, че южните квартали са предпочитани както и наличието на метро е важно.
 Всеки път, когато съм в София ми е странно защо някои квартали са по-предпочитани като например Манастирски ливади. На мен ми изглежда много гъсто и безразборно застроено там.
Важно е обаче, не личното ми усещане, а реалността т.е. това което наемателите търсят и харесват! Мисля си също за Малинова долина и Студентски град.
Всяко мнение ще ми бъде от полза!

# 414
Най-общо казано, съветът ми е да има метро или да го има планирано.

# 415
Някой в момента предлага ли имот под наем?
Аз имам обявен, който все още предстои да се освободи.
Няма почти огледи и обажданията са малко. Чудя се, да намалям ли наема отрано, ако пазарът е много слаб.
Обявил съм го за 1350 (2ст, пускал съм снимки преди време). Беше на 1200 от края на лятото.

Вчера повиших на една наемателка, дето прави 1 година от 700 на 800лв, едностаен. Изобщо не го направи на въпрос.
Аз. Много мижав интерес. Никога не ми се е случвало. Едностайният в Дружба 2 все още не е отдаден, но там и собствениците имат вина - не искат чужденци, почти по никое време не им е удобно да правят огледи и т.н.
За моя в Младост 3 също няма кой знае какъв интерес. Основно от брокери. Засега не съм се отчаяла, не мисля и да намалявам наема. Не мисля, че само високата цена е причината, а по-скоро - месец без особено търсене. Предпочитам да стои месец празен, отколкото да го дам на по-ниска и после да се чудя как да го увелича

Последна редакция: вт, 29 апр 2025, 15:49 от krasimilo

# 416
  • Бургас
next, имах същите терзания преди десетина години, когато исках да купя имот в София със същата цел.
От ливадите и долините категорично се отказах поради липсата на добра инфраструктура. Вярно, че има микролокации, но не ми допадат двата квартала и не ги харесвам.
В център и източни е твърде скъпо и няма избиване този имот с наема, но много зависи от бюджета ти.
Смятах и СГ, но там е твърде ограничен таргетът наематели - основно студенти, освен това целият квартал е ужасно пренаселен и хаотичен.
Реших да е до СГ - хем може да се дава на студенти, хем и на нормални хора.
Моите жилища са в "Дървеница", на границата със СГ.

Сега в СГ ще има нова метростанция, това ще повиши цените в района (даже вече ги е повишило).

Скоро карах по Цар Борис към Княжево и много ми хареса тази част на Овча купел. Там също има много ново строителство, а и цените са относително приемливи.

Личното ти усещане е важно и не го пренебрегвай, защото животът поднася различни изненади, може да се наложи да продаваш след време, т.е. имотът трябва да е атрактивен, а не компромисен "за под наем", каквито има много. Лично аз не купувам жилища, в които сама не бих живяла.

Избери малък двустаен Simple Smile Това са най-ликвидните жилища, и за под наем, и за продажба.

# 417
Здравейте на всички и благодаря за полезната тема! Живеем в голям град на морето, но обмисляме да закупим и апартамент в София, който ще се отдава под наем в следващите години.
 Много ще съм благодарна за съвети относно локацията. Ясно ми е, че южните квартали са предпочитани както и наличието на метро е важно.
 Всеки път, когато съм в София ми е странно защо някои квартали са по-предпочитани като например Манастирски ливади. На мен ми изглежда много гъсто и безразборно застроено там.
Важно е обаче, не личното ми усещане, а реалността т.е. това което наемателите търсят и харесват! Мисля си също за Малинова долина и Студентски град.
Всяко мнение ще ми бъде от полза!
От това какъв бюджет сте определили зависи и в кой квартал какъв имот ще може да закупите.

# 418
Да започнем с бюджета. Че гледам вече 120к евра за еднопространствено студио от 30кв м са малко.
Евентуално в строеж може да са по-ниски цените.

Всъщност, това е темата за наемите, не за пазара на имоти.

Колкото до отдаване дистанционно, драма си е, но София винаги е номер 1. По-добре София дистанционно, отколкото Бургас локално.

За мен СГ винаги има кандидати и е по-добре от Мал Дол и други квартали-спални. (Ман ли, Витоша)

Според мен всяко нещо трябва да се смята. Един квартал е с 10% по-скъп, но и наемите му са по-скъпи. А друг 10% по-евтин.
Но трябва да имаш изградено чувство и информация къде какво върви и на каква цена. Също и да имаш предвид, че днес има едни оферти, утре ги няма.

# 419
  • София
Предпочитан квартал в никой случай не означава хубав квартал. В конкретния случай означава много избор и по-ниски цени за аналогични жилища спрямо други квартали. Правилото в тези квартали е, че колкото по-примамливо ти изглежда, толкова по-зле ще е в реалността. Отделно още когато започна строителния бум там строители, инвеститори, брокери и медии шумно и мащабно наложиха схващането, че се касае за престижни райони. И те можеха да са такива, но не са.
Абсолютно права е Tintina, че и там има микролокации, които се отличават с нещо, но трябва внимателна проверка.
Моят съвет е Не.

Общи условия

Активация на акаунт