Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 41

• 32 771
  • 787
  •   1
Отговори
# 570
Аз се пазя от Фейсбук търсачите. Досега винаги съм пускала обява в imot.bg и винаги съм намирала наемател в рамките на един ден огледи. И винаги брокери са ми намирали подходящ кандидат, и без брокер също съм имала подходящ кандидат. Но и тях съм ги намирала от обявата ми в имот.бг. От Фейсбук досега - никога. Все са някакви измекяри, с претенции и без пукната пара.

# 571
Всеки иска хубаво и евтино,нормално е. Който идва с агенция вече е звънял на кукичките,опарил се е с "този току-що го наеха" и избира само между истински оферти от огледи към момента. Готов е да отдели време да ходи физически да гледа.
Кибиците във фейса,още повече такива,на които ти се налага да им предлагаш жилище , за да спестят ТЕ комисион,не са особено сериозни според мен. Не бих желала да губя време и енергия в безмислени диалози. Който сериозно търси жилище,или си наема брокер,или отваря най-големия имотен сайт.

# 572
5-има наематели съм имала, 4 от тях - от ФБ групи и 1 - чрез познат. Единственият по-проблемен беше тоя през познатите, но той поне сам доброволно си остави депозита. Всички от ФБ-групите бяха с добри професии и приятни като хора.
Не познавам добър брокер, който да ми спести всички тия усилия. Това е първият път, в който апартаментът ми стои 10 дни празен, но обявеният наем беше доста висок. Тъй като през половината от тия 10 дни нямах възможност да правя огледи, пробвах на 1200 за малък двустаен, което, предвид състоянието му, си е много. По-скоро тактиката ми беше - ако някой се съгласи - ок, ако не се - ще сваля. Брокерите, които водиха хора, бяха супер неадекватни. Не разбирам защо се налага мнението, че който не ползва услугите им, е скъсаняк. Да, вероятността е по-голяма, но не е задължително. Аз съм търговец - знам как да презентирам това, което предлагам. Подхождам и с честност за силните и слабите страни. Обикновено това се оценява. Днес - за 3 часа след обявата, имах 3 огледа. Направи ми впечатление, че търсещите са все по-взискателни, да не кажа - капризни. С единия кандидат, който се пазареше за депозита - защо трябвало да остава като неустойка, ако реши да си тръгне преди да е живял 1 година, учтиво прекратих огледа. Първите бяха една суууупер симпатична двойка, много харесаха апартамента, имаше много взаимна симпатия, но в крайна сметка решиха да търсят нещо с по-удобна локация. Утре ще подписваме а третия кандидат
 Междувременно имах искане за още 5 огледа от на пръв поглед сериозни хора, но не бях видяла съобщенията.

# 573
Преди седмица и ние имахме кандидати за наемане на тристайния, но настояваха за 1 депозит, въпреки че предложихме да разсрочат втория. Това не ги устройваше, а предвид че го ремонтирахме основно не сме склонни на компромис.... Та продължаваме с огледите. Хората не четат какво пише в обявата и това си е.

# 574
Има място под слънцето за всякакви имоти и всякакви наемодатели.
Не разбиром подигравателното отношение към инакомислещите наемждатели...като иска ще отдава колкото да капе..като иска и на нисък ще отдава...
Това че някой не е налял две кофи пари за да купи...не го прави долна категория.
А и не всеки се изхранва от наемите...има хора които си имат друг доход .....
Както казах....шарен свят..шарени наемодатели...лошо не виждам.

# 575
Лошото идва оттам, че всеки фейсбук-кандидат-наемател си го приема като задължително, даденост и завещано, всички наемодатели да са длъжни да изповядват този профил и да дават за "Бог да прОсти", т.е. даром. А на останалите казват "да си пият хапчетата", "алчни" и тн.

Също, приема се и някаква фалшива концепция, че на всички имотите и довършването и поддръжката са "даром" и колкото и наем да е обявен, той си е все чиста печалба. И подлежи на всякакви "пазарлъци".

# 576
Е...не е всеки.
Има и нормални хора там.

# 577
  • Бургас
Еми алчни сме, прави са Simple Smile
Също с Фб групи не се занимавам и не бих се занимавала и занапред.

# 578
По-горе бяхте писали за наематели с животинче. Дълги-дълги години гледахме котарак в къщи. Освен ноктите по дивана и изпасаните стръкчета на саксиите други поражения нямахме.
Е....сега имам квартирантка с котарак.  Чисто и подредено е. И МИРИШЕЩО. Затворена тоалетна има котачето и то в банята,  купичките на терасата. И........познайте дали ще има следващи квартиранти с животинче.

Последна редакция: нд, 11 май 2025, 10:04 от kriakla

# 579
  • в пералнята
Аз досега съм отдавала само чрез фейсбук и OLX. Като предпочитам фейсбук и си избирам въобще на кого да отговарям.
То си е до късмет, но е факт, че наемателите, които съм си избирала, са били свестни.
Аз във всяко едно жилище, което правя обаче,го правя, все едно аз ще си живея там. Да, може да не е топ дизайнерско, среден клас, но доста приятно и с добри удобства.

Сега смятам да се пробвам и на краткосрочния пазар, да видим там как стоят нещата.

# 580
  • София
Аз съм отдавала само през Фейс и винаги сама си търся. Без брокер...,това назад през годините , пък и сега...Погледнах.  за около 6 дни се е намерил наематели сега, но да,  доста чатове всеки ден , да отсея нормални за оглед.  Моето жилище е в среден квартал,  сравнително голямо, купено преди доста години. Нито съм дала 500к за купуване, още по- малко съм дала 50к за ремонт. Изобщо не ги разбирам тези неща, да си призная....то зависи. Освен акончовек притежава в много хубав квартал, много хубав нов апартамент, много скъп ремонт....примерно. Моя е в среден квартал, среден ремонт. Нови или почти нови уреди. Търся средна ръка наематели,  на среден наем с 1 депозит. Просто такова е жилището и квартала, че не е нужен лукс. Та, сравненията са трудни.

# 581
  • София
Луксът е субективно понятие..

# 582
  • София
От много чатове тези дни , извода ми е, че за намиране на наематели в кратки срокове и смяна на наематели в кратки срокове,  в повечето случаи,  лукса пречи ( т.е. лукс калкулиран във висок наем и два депозита)  Не е нужна особено висока инвестиция в обзавеждане,    нито брокер, Grinning Такъв е профила на масовият човек който търси жилище. Даже, по -скоро се търси студио за 1 човек. Или двустаен НС за двойка, или Старо строителство с отделна кухня , за да се ползват двете стаи отделно, или двама работещи които не са двойка или двама студенти, или семейство с деца,  но да има отделна кухня в тези случаи. ..за лукс никой не ме попита , сигурно със 100 души съм си писала тези дни. Да е прилично, чисто с почти нови уреди и матраци е достатъчно.......Абе много народ ми писа на чат да пита това онова...

Последна редакция: нд, 11 май 2025, 22:10 от Cabo San Lucas 40

# 583
Аз също съм по принцип привърженик на "пазарът се регулира".
Но не мисля, че това важи изцяло за имотите и наемите.

Числата са големи, емоциите също и има много народ, дето са "наляли" парите, без да ги смятат точно. Също и такива, наследили стари имоти.
Колко сме го чували лафа "да капе", включително и в тази тема.
С хора, които разсъждават по тоя начин, "да капе" няма как да излязат точни числа и няма как да има авто-регулиране на пазара на пазарен принцип.
Регулиране има като си вложил едни 500к, ремонтирал си, и след това чакаш някаква възвръщаемост. В противен случай фалираш.
Е, много са редки тези случаи на нашия пазар за наемите.
Хората са се пре-подсигурили. Работят си някаква доходна работа и от немай къде са пуснали някакъв "излишен" апартамент, "да капе". И изобщо нищо не може да ги събори. Ако ще и те да плащат наем на наемателите.
Е, как да чакаме пазарът да регулира такива хора. Ми то ще минат 100 години преди да се усетят, че нещо числата не излизат.

Същите пускат и с котки и кучета и зайци. Какво толкова. Ще сменят мебели, ще пуснат професионално почистване. Човещинка е. Нали трябва да се намират и те на работа.

При сегашните огромни нива на инфлация, смятам, че е грехота да се дават 2стайни апартаменти в средни квартали в Столицата (активи на стойност 500к лв) на цени под 1000лв на месец. Това е подигравка за останалите участници в този бизнес.

Пазарът е такъв, какъвто е, благодарение на всички участници в него. Докато всичко е на светло и законно, няма проблем.

Желанието да се ограничат определени участници  на пазара, защото на някой друг не му излизат сметките е меко казано неадекватно.

# 584
Договор - подписан,
осиновител на заека ми - намерен.
Много ползотворен ден!

Общи условия

Активация на акаунт