Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема № 62

• 31 757
  • 745
  •   1
Отговори
# 180
Здравейте,
Прочетох това тук в темата и много се притесних, какво пише да HSIL - при мен в резултата пише CIN 2 HSIL - след LLETZ дали ще бъде премахнато и много ли е опасно, ако е HSIL?

Също от няколко дни насам си мисля, че ако не беше моята лудост да обикалям лекар след лекар може би всичко щеше да се открие чак когато е късно... Трима гинеколози твърдяха, че нищо ми няма, че щом съм пап1 няма проблем и че тази "раничка" била хормонална и абсолютно никой дотук не ме бе осведомил, че изобщо се прави колпоскопия или че ХПВ изобщо съществува, ( а естествено ако не ти дойде до главата от къде може да знаеш, щом лекарите не споделят за това). От години посещавам редовно генеколози и нито един не ми е правил/споделил, че се правят подобни изследвания..
С ПАП1 години наред се оказах с ЦИН 2 и високорискови ХПВ....
Говорих и с мой близки, които също не бяха чували за тези изследвания, а да не говорим да по-малките населени места където колпоскоп дори няма.

Та върти ми се в главата да създам страница или нещо подобно където да може да се разпространи колко важно е това и да достигне до максимално повече хора, може би и някой лекар би се включил в уебинар на темата или хора с проблеми като нашите да споделят техните истории, не знам и аз точно,  но много ми се иска да помогна на хора като мен, които си нямаха и представа за тези проблеми, да успеят да ги предотвратят.
Всяка идея е добре дошла, в този форум има толкова много, мнооого информация която изчетох чак след като ми дойде до главата и мисля, че повече жени трябва да я прочетат за да се предпазят.
Моля Ви без подигравки, просто искам да помогна по някакъв начин и на други, както Вие помогнахте на мен.
Ако някоя от вас има идеи и смята, че е добра идея, ще съм благодарна да сподели. ❤

Последна редакция: чт, 01 май 2025, 23:48 от Тъга

# 181
И от мен един глас за AHCC.
Аз също не знаех за колпоскопия до миналата година,когато бях с 4група.
Когато попитах защо не го препоръчват на жените на всеки годишен преглед,двама лекари ми отговориха,че понеже не се поема от касата,не искат да карат пациентките да го плащат......
Когато живеех в Англия,всяка година бях на цито и там също не ми е предлаган колкопоскоп. Винаги съм била 1 или 2 група,може би ако знаех за този колпоскоп,нямаше да стигна до 4група и HSIL.

# 182
Момичета, здравейте. Имам раничка от години, която е следена с колпоскопия и ЧПВ тестове - винаги отрицателни. Посещавала съм и онкогинеколози, заключението е, че е физиологична. Отидох на преглед по повод инфекция, оказа се гарднерела и кандида. Кандидата при мен рядко се появява, но гарднерелата е почти хронична с моменти на ремисия. На последния преглед с колпоскоп за пръв път се видяха атипични участъци. АГ реши да изчакаме с цитонамазката предвид инфекцията и да направим течно базирана след лечение + ЧПВ тест + биопсия. Въпросът ми е дали е възможно този атипичен участък да е в следствие на инфекцията (както има фалшиво завишена група на цитонамазка при инфекции)? Знам, че тук има жени минали през доста по-сериозни ситуации, но съм много притеснена. Благодаря предварително. ❤

# 183
Тъга

Не знам какво означава HSIL , но знам, че всяко клетъчно изменение ако не се лекува води до карцином.Ти вече си направила правилните стъпки, всичко ще е наред!🤗

Относно другото- моята дъщеря е като теб,писала съм по-назад.От 17 годишна обикаля лекари за профилактика, пуска си хормони и изследвания за всяко неразположение.И тя с 2група, всички и казват, че всичко е наред,чист колпоскоп преди година и половина/ когато случайно една лекарка и го предлага/. Следена изкъсо бременност,раждане, всички и казват, че всичко е перфектно.Докато не решава да се изследва за HPV съвсем случайно, дори лекарката се е учудила,казала и че няма признаци за съмнение.
Дори и аз я питах защо е решила да си пуска този тест…

Оттам излиза положителна за високорисков щам-16, веднага поискала колпоскоп,на който се видял изменен участък, лекарката я наплашила.Записах час за доктор Крумов,който още на прегледа взе материал за биопсия, която излезе CIN 2-3, изчакахме първите дни след цикъл и направиха Llitz .Хистологията показа CIN 1/2.

Мисълта ми е, че при нас също стана случайно, жените масово си живеят в спокойствие с ниска група на цитонамазката, не знаят какво е колпоскоп…масово лекарите не го предлагат, а всъщност е важно всяка година да се прави с профилактиката.

Тази тема тук е точно за това, много ни помогна на нас.Благодаря на всички,които пишат в нея!
Това е и причината да се включвам с мнения, за да   допринеса с нещо и аз .Лошото е,че хората влизат тук когато има наличие на проблем, никой не търси информация превантивно…

Не искам да мисля ,ако моето момиче не си беше пуснала теста за HPV съвсем от нищото..щяхме да си живеем в измамно спокойствие докато не стане прекалено късно…

# 184
И на мен в чужбина не са ми правили колпоскоп.
Но там тестовете за ЧПВ са рутинни на всеки 5г.
Тъга, за тези проблеми се говори от години, но няма чуваемост от пациентите, а и достатъчна компетентност на лекарите.Всяка година болници и лекари организират безплатни скрининги и тн.
Това, което можеш да направиш е, да осведомяваш твои близки.

# 185
Здравейте! Някой може ли да ми обясни какво значи резултата от колпоскопията ,нещо сериозно ли е.  На 23 г съм

# 186
  • София
След Lletz как ви е бил цикъла? Възможно ли е да подрани до 21 ден, да не кажа 20 ден. Разбрах, че до 21 дни се приема за нормално, въпреки че при мен толкова често никога не е бил. Появи ми се зацапване и се чудя сега има ли проблем, няма ли. Това реално ми е вторият цикъл, но първият не се брои, защото беше отложен заради операцията с противозачатъчни.

# 187
Нормално е.

# 188
Може да не е цикъл. След Lletz е нормално да има течение/розово-кафяво зацапване, започващо седмица-10 дни след процедурата.
Това, което е било обгорено по време на процедурата, има нещо като коричка и пада.

# 189
Здравейте!
Това са резултатите от цитонамазката ми, само разбирам, че съм 2 група, другите неща какво означават?

PVCU: Плосък епител, вкл. единични парабазални клетки - дискретна дискариоза<br />
Левкоцити (++)<br />
Л.Б. (+)<br />
Рар ІІ В<br />
СС: Плосък епител, групи с незряла сквамозна метаплазия - клетки с дискариоза; "Голи" ядра. <br />
Слуз (+)<br />
Левкоцити (++)<br />
Рар ІІ В<br />
Препоръка: Колпоскопия. Контролни цитограми<br />

# 190
Мога да се произнеса само относно "дискретна дискариоза", защото такова имах написано в една цитонамазка и попитах доктора. Отговорът беше: "Промени в ядрата на клетките. Означава, че все пак малко остаряваш..." Smiley Много съм му фен на моя доктор, обяснява достъпно. Joy

За другото (и ако не е "дискретна") не знам.

# 191
Мога да се произнеса само относно "дискретна дискариоза", защото такова имах написано в една цитонамазка и попитах доктора. Отговорът беше: "Промени в ядрата на клетките. Означава, че все пак малко остаряваш..." Smiley Много съм му фен на моя доктор, обяснява достъпно. Joy

За другото (и ако не е "дискретна") не знам.

Аз съм в менопауза, значи е нормално. Благодаря ви!

# 192
Някой има ли представа какво е "йод негативен епител " ,открит при колпоскопия

# 193
  • София
Sisiii, това е участък, който подлежи на допълнително уточняване. HPV тест и биопсия евентуално.
jof, препоръката е колпоскопия, ако не сте правила. Над вашия пост е обяснена необходимостта й.

# 194
Пак споделям възможност за много евтин hpv тест:
https://www.omed.bg/bezplatno-test-za-opredeliane-na-hpv-16-18-i … ibalab-p7507.html
Аз се възпилзвах, взех си вкъщи пробата. Лесно става. За щастие, съм отрицателна за високорисковите.

Общи условия

Активация на акаунт