Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема № 62

• 31 812
  • 745
  •   1
Отговори
# 315
Здравейте и от мен! От доста време само чета, но днес реших и да пиша... От години всяка година по едно и също време си пускам изследвания и все бяха в норма.. Тази години при обичайния преглед силно прокървих при вземането на цитонамазка.Моята лекарка беше учудена понеже на пръв поглед всичко уж наред даже изкоментира "".. все едно те порязах"" Два дни леко кървене и край.Резултат от МБИ всичко нормално, но цитонамазката излезе ПАП Зб група - умерена степен дискариоза и препоръки за биопсия! Естествено шок, няма да обяснявам повече сте наясно!Направихме колпоскоп, видяха се някакви неща и взеха биопсия! Сега чакам в страх и тих ужас! Питам се при дами в подобно положение само при рутинни изследвания ли се засякоха проблеми или имахте и някакви оплаквания?

# 316
Обикновено при рутинни изследвания изскачат.

# 317
Здравейте и от мен! От доста време само чета, но днес реших и да пиша... От години всяка година по едно и също време си пускам изследвания и все бяха в норма.. Тази години при обичайния преглед силно прокървих при вземането на цитонамазка.Моята лекарка беше учудена понеже на пръв поглед всичко уж наред даже изкоментира "".. все едно те порязах"" Два дни леко кървене и край.Резултат от МБИ всичко нормално, но цитонамазката излезе ПАП Зб група - умерена степен дискариоза и препоръки за биопсия! Естествено шок, няма да обяснявам повече сте наясно!Направихме колпоскоп, видяха се някакви неща и взеха биопсия! Сега чакам в страх и тих ужас! Питам се при дами в подобно положение само при рутинни изследвания ли се засякоха проблеми или имахте и някакви оплаквания?

И аз във вторник влизам в болница за биопсия, и съм много притеснена... Аз не съм кървяла, имах сърбеж и парене, но групата ми е 3 Б също... Стискам палци всичко да е наред! 🤞  Късмет!!

# 318
При една част от жените (тези, които имат редовна профилактика, дори не всяка, но поне през година) проблемите се откриват при рутинно изследване.
При друга - първо са проблемите, а после “Не съм ходила от 5 години, защото нямах време / нямах оплаквания / откакто родих все нямам възможност / няма лекари в града ни / срам ме е… “ и какво ли още не съм чувала/чела. Особено от малките населени места, етноси… докато не получат пореден кръвоизлив или контактно кървене, болки, и какво ли още не. Някои откриват проблема след години неглижиране на друг по-скоро страничен проблем (болки в корема, ниско или от една от двете страни, подувания, запек, и прочие) или след преглед при уролог или хирург, или дори личния лекар ги засилва към гинеколог. Особено сложно е с карцином на яйчниците, той дава много неясни сигнали (като подуване или коремно неразположение), което нали в 99.9% хората го имат поне няколко пъти в живота си, дори след преяждане или някаква кофти храна и човек въобще не предполага.
Като цяло профилактиката е ключът.
Здраве желая и добри резултати на всички!

# 319
The doors, напълно съм съгласна с теб! Профилактиката е много важна, много хора ми казват, че не съм спирала да ходя по прегледи, изследвания и не казвам само за цитонамазка, а и много други профилактики. А именно това са хора, които казват, че им “няма нищо”, симптомите започват едва, когато е късно, за това е от ключове значение! Момичета, жени.. Следете се, правете каквото е необходимо, бъдете здрави и не оставяйте нещата такива каквито са!

# 320
Аз се оставих 4 години без прегледи. Юни месец ми е профилактичния и ми е много тревожно. Преди това през 6 месеца ходих на изследвания. Аз нямам оправдание. Не знам какво ми стана просто. Постоянно си намирам причини. Имах цикъл с продължително зацапване април. Следващият беше ок. Сегашния беше също странен, накрая на цикъла често имам кафеникави съсиреци (винаги съм имала) сега пак ми е със зацапване тип бежов секрет, но е много странно, че гърдите ме болят много, а е рано за ПМС. Може би преди да отида ще мина да пусна и хормони и да коментираме, или да чакам да ме изпрати той ?  Нямам контактно кървене и необичайни болки.
Направо ми иде да си ударя два шамара.
Затова като отида ще попитам и за ваксина, ако има смисъл. Не съм се изследвала за ЧПВ преди, мъжа ми имаше кондиломи след прекаран Ковид, изгориха ги, на мен нищо ми нямаше.
Стискам палци на всички за добри резултати и винаги да се следят нещата, защото и аз сега треперя.

# 321
Момичета, доста ми е притеснено. Излезе резултат от цитонамазката. Сега очаквам биопсия.
Със силно течение съм, кървене извън менструация. Предния месец изследвах влаг. секрет, който беше ок. По принцип бях цин 1-2 до миналата година. Имам час за Крумов, но е за след месец.

# 322
Какво значи “по принцип бях цин 1-2 до миналата година” - било е установено с биопсия, някакво лечение проведено ли е, какво е казал лекаря тогава? На колко години сте?
Извънменструалното кървене не ми звучи ок с дадената информация по-горе. Бих търсила час възможно по-скоро.

# 323
Какво значи “по принцип бях цин 1-2 до миналата година” - било е установено с биопсия, някакво лечение проведено ли е, какво е казал лекаря тогава? На колко години сте?
Извънменструалното кървене не ми звучи ок с дадената информация по-горе. Бих търсила час възможно по-скоро.
Потвърден с биопсия е Цин 1-2.  При повторна беше само 1. Следя се при Крумов и Карагьозов. Сега също чакам резултат от биопсия. Лечение не в провеждано. Правен е тест за Папилома вирус - отрицателен. Гледана съм на колпоскоп и имам раничка.

# 324
Най-добре да опитате по-скорошен час, дали чрез абонамент в супердок, или да се обадите на сестрата да обясните, ако може да ви вмъкне..

# 325
Потвърден с биопсия е Цин 1-2.  При повторна беше само 1. Следя се при Крумов и Карагьозов. Сега също чакам резултат от биопсия. Лечение не в провеждано. Правен е тест за Папилома вирус - отрицателен. Гледана съм на колпоскоп и имам раничка.

Аз до колкото се запознах Цин 1 може да ревърсне, така твърди и др. Оручева от екипа на др.Карагьозов, а вече Цин 2 се маха с лазер, чакам и аз биопсията понеже и при мен се вижда “раничка”, но смятам, че може и да се дължи на възпаление уреаплазма която имам от 2г. поне..

# 326
Цин 1 може да се самоизлекува доколкото бях чела, ако си на 20-25, да. На 40+ едва ли. С Цин 1-2 правих lletz.

# 327
Аз бях с ЦИН 1 на 30 и процесът се обърна, на 31 всичко беше наред. Даже звънях на патолога да го питам сигурно ли е това, което е писал, че човекът даже втори път ми гледа стъклата.
ЦИН 2 обаче…
Щом чакате биопсия - като стане готова ще се мисли, до тогава няма смисъл от по-скорошен час.

# 328
Здравейте момичета, пак съм аз...
Извинявам се предварително, че досаждам толкова, но само тук успявам да се успокоя и премина през всичко което ми се случва.
В сряда ми предстой lletz при доц.Карагьозов и се разбрахме да е с пълна упойка, защото умирам от страх.
Колкото повече наближава, толкова повече се панирам и мисля за усложнения и т.н
Нали няма шанс нещо да се обърка?
За капак на всичко и хормоните ми се побъркаха и съм с тиреотоксикоза..
Имали ли сте проблеми с щитовидната жлеза по време на подобни манипулации?
Направо ще се побъркам до сряда, а най-много ме е страх от хистологията после, но се опитвам да се успокоявам, след като винаги съм била с цито пап1, без кървене или симптоми, няма как да е нещо по-лошо от този цин2 нали? 😭

# 329
Тъга, по-вероятно е сама да си навредите с тези притеснения. В случая ми се струва подходящо да поработите с психолог.
Знаете ли какво е lletz? Една малка примка, по която минава ток. Процедура, която отнема.. самата процедура трае 10 секунди. Ако има и толкова. Аз знаех, че е доста лека процедура, и изрично отидох при доц. Карагьозов, само и само да не съм с пълна упойка - мен от това ме беше 100 пъти повече страх. Голям страх брах при абразиото, бях си внушила, че както съм под упойка (имаше съмнения за полип и правиха и хистероскопия) могат нещо да не им хареса и да ми махнат матката без да ме питат 🤣 луда работа. Та изрично исках местна упойка, да гледам и знам какво става - видях и парченцето, което доц. Карагьозов изряза, и ми беше супер интересно през цялото време, изобщо не съм се притеснявала, нито ме е боляло.
Теб щом ще те успокои пълната упойка - добре, явно всеки има различни притеснения. На първо място гледай да си спестиш излишен стрес, че хормоните да влязат малко в норма. Преди да видиш хистологията, няма какво друго да направиш - аз се успокоявах, че и нещо лошо да е, все съм го хванала навреме и е лечимо.

Общи условия

Активация на акаунт