Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема № 62

• 31 761
  • 745
  •   1
Отговори
# 405
  • София
При вашия резултат вероятно се налага реконизация. Патологът е този, който казва дали е изрязано до здраво и конусът е с чисти резекционни линии. Как така лекарят ще ви убеждава, че всичко необходимо е изрязано…той не е компетентен в тази област Confused. Носете хистологичния резултат на прегледа при Крумов.

# 406
Какво е искал да каже авторът (патологът) вероятно знае по-добре този, който работи с този патолог постоянно и му/й знае писанията и как си оформя заключенията.
Вие си идете на преглед, щом така ще Ви е по-спокойно, но може патологът на едната болница да пише еди - какво си постоянно, а другият да кажем да смята, че ако не е написал "не е изрязано до здраво", то Е.
Не е ли възможно направо да попитате патолога?
Моето заключение за ендометриозата на цикатрикса ми на вероятно същия патолог беше много, много кратко (но разбираемо). Не обича да пише дълго като че ли. Не се споменаваха резекционни линии.

# 407
  • София
Здравейте, момичета ! Преди три месеца правих LEETZ, след който не показа, че е изрязано до здраво. Лекаря ме уверява, че е, но на мен ми се иска да направя консултация и с друг лекар, защото миналата седмица имах отново зацапване след полов контакт. Избрах Крумов и запазих час за 08.07., като тогава ще станат точно два месеца от последната цитонамазка. Дали няма да е рано за нова ? Ако може да споделите и цената за прегледа с колпоскопия и цитонамазка каква е във Вита, за да се подготвя. Благодаря ви предварително !
Аз бих опитала да се свържа с патолога за коментар. Като вариант съществува и да си изтеглите предметните стъкла с разрезите от пробата и да ги занесете на друг патолог (ако се сдобиете с препоръка за такъв). Това са поне неинвазивните варианти, в сравнение с нови прегледи/изследвания.

# 408
Здравейте, момичета ! Преди три месеца правих LEETZ, след който не показа, че е изрязано до здраво. Лекаря ме уверява, че е, но на мен ми се иска да направя консултация и с друг лекар, защото миналата седмица имах отново зацапване след полов контакт. Избрах Крумов и запазих час за 08.07., като тогава ще станат точно два месеца от последната цитонамазка. Дали няма да е рано за нова ? Ако може да споделите и цената за прегледа с колпоскопия и цитонамазка каква е във Вита, за да се подготвя. Благодаря ви предварително !
Аз бих опитала да се свържа с патолога за коментар. Като вариант съществува и да си изтеглите предметните стъкла с разрезите от пробата и да ги занесете на друг патолог (ако се сдобиете с препоръка за такъв). Това са поне неинвазивните варианти, в сравнение с нови прегледи/изследвания.

Опитах да се свържа с него, но отказва коментар. Каза, че лекаря ще ми разясни подробности. Как става вземането на стъклата, тъй като за пръв път се сблъсквам с нещо подобно ?

# 409
  • София
Ами аз съм си взимала преди бая време, поради съмнение за разменени проби. Не ставаше ясно коя проба е от шийката и коя вътре от канала. Патолога се беше осмелил да напише коментар, че на едната проба вижда клетки, които съответстват на другата "локация". Самата лекарка ме прати при нейна доверена патоложка, но не пазя нищо, беше преди около 8 години.

Помня, че отидох на регистратура и им казах, че искам стъкълцата и те ме насочиха. По спомен ми принтираха някакъв документ да разпиша и после чаках съвсем малко да ги изровят от "архивите".

# 410
Напишете какво точно е записано в хистологичния резултат, за да може адекватно да посъветваме.
Иначе отивате в лабораторията, в която е гледан материала, и казвате, че искате блокчетата за второ мнение. Не могат да откажат по принцип, макар че хич няма да им е приятно и ще се опитат да откажат тактично. Обикновено подписвате документ, че си ги взимате и толкоз. Прочетете как да ги съхранявате в последствие, имам спомен да не са на топло и пряка слънчева светлина. Помислете и за удачен транспорт в жегите.
Добри патолози тук са коментирани Милев в Онкото в дървеница и Майнхард в МД

# 411
Напишете какво точно е записано в хистологичния резултат, за да може адекватно да посъветваме.
Иначе отивате в лабораторията, в която е гледан материала, и казвате, че искате блокчетата за второ мнение. Не могат да откажат по принцип, макар че хич няма да им е приятно и ще се опитат да откажат тактично. Обикновено подписвате документ, че си ги взимате и толкоз. Прочетете как да ги съхранявате в последствие, имам спомен да не са на топло и пряка слънчева светлина. Помислете и за удачен транспорт в жегите.
Добри патолози тук са коментирани Милев в Онкото в дървеница и Майнхард в МД

Прикачих хистологията. Точно Майнхард я е правила, което ми вдъхва спокойствие.

# 412
Здравейте!
Може ли мнение за този резултат от МБ?
Гинеколожката ме пита дали съм имала цистит или инфекция на пикочните пътища и ми каза първо да пусна урина за белтък и седимент и след това лечение.

# 413
Илиянап, конусът е с папиломатоза, но няма ЦИН. Може би това е имал предвид лекарят, какво Ви обясни? Имате ли му доверие (надявам се, след като Ви е правил процедура…)? Вземете блоковете и занесете в Онкологията, ако решите за второ мнение, но Майнхард е патолог с репутация. По-скоро някой адекватно, спокойно и подробно да Ви обясни всичко, за да сте наясно и да не се притеснявате.

Галина, цитробактер е бактерия обикновено откриваща се в уринарния тракт. Изолира се най-често в урина. Да не Ви е замърсена пробата за влагалищен секрет? Иначе да, пуснете си обикновена и стерилна урина. Ако се открие нещо там - лекувайте и после нови изследвания - и на урината, и влагалищен секрет. Започнете и нещо за добра флора, както и уринал или нещо с червена боровинка и от този род.

Редактирам: Галина, писали сте ми съобщение, но не мога да отговоря, защото кутията Ви е пълна. Пиша отговор на съобщението Ви тук: Две контейнерчета трябва да занесете. Дали ще успеете да пишкате в двете, или ще си “пресипете” от едното в другото - както успеете, само не пипайте с ръце ръбовете или каквото и да е отвътре, направете го бързо с цел да не замърсите външно. И до 2 часа в лабораторията. Възможно най-скоро най-добре.

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 06:40 от the doors

# 414
Здравейте, момичета! Вече съм в болницата с много зор! Заради завишено Tsh едвам ме приеха! Утре ми предстои Летц, май ще имам и абразио! В тих ужас съм от предстоящото! С лапароскопска операция на яйчниците, 3 аборта и две раждания такъв страх не съм брала...

# 415
Няма нищо страшно.Абсолютно неинвазивна е процедурата.Стискам палци!!!❤

# 416
Здравейте, предстои ми вапоризация на шийката на матката. Някой преминал през тази процедура? Бързо ли е възстановяването? Има ли вероятност след време пак да се появи дисплазия? С CIN 1 съм от биопсия  и отрицателен тест HPV за онкогенни щамове.

# 417
Здравейте!

Моля за мнение и разпитане на последната ми цитонамазка. Ги екологът ме насочи към колпоскопия за мое успокоение, но тя е след 1 месец, а до тогава главата ми работи .....

Малко предистория: раждала съм 2 пъти, нормално. Никога не съм имала каквито к да е било проблеми и оплаквания, гъбички итн. С 1 партньор съм била. Нямам и в момента оплаквания като сърбеж, папиломи, течение, дискомфорт итн
Винаги съм излизала ПАП 1 и ПАП 2А, последно март медец 2024г съм била ПАП2А, октомври 2024 ПАП 1

# 418
Здравейте,

Най-накрая излезе хистологията и мога да си отдъхна малко.

Койлоцитоза означава, че хпв е активен нали?
Нали няма да се активира и да направи лезия отново? Няма как да има грешка в резултата?
Продължавам да пия ахцц, според хематолога при който ходя имунната система се е активирала и работи, но не можем да установим защо и дали чисти хпв.
Видях един тест който предлагат в геника, според вас има ли смисъл да се пуска или не?

Също бих искала да благодаря на всички Вас, които бяхте с мен през тези месеци, за всички съвети, за подкрепата и успокоението. Не знам какво щях да правя без Вас.

# 419
  • София
Тъга, според мен единственото, което има смисъл е да си гледаш кефа, да имаш едно слънчево лято и да захвърлиш притесненията си Grinning! Имаш идеални резултати, не си давай парите за безмислени тестове, живей и се усмихвай повече!

Общи условия

Активация на акаунт