Отговори
# 660
9) Първото е златното сечение: x = AP/PB = AB/AP = (AP+PB)/AP = 1+PB/AP = 1+1/x и получаваме квадратното уравнение x²-x-1=0  с корени (1+√5)/2 и (1-√5)/2, като само първото е положително.

23) Дискриминантата (съкратената) е 196-157=39 и трябва да е точен квадрат с промяна на точно една цифра, така че директно се проверява, че промяна на 2, 8, 1 или 7 не дава такъв резултат, а промяна на 5 по 2 начина дава:
196-187=9, така че ако променим 5 на 8, изразът ще се разлага на (x+11)(x+17)
196-147=49, така че ако променим 5 на 4, изразът ще се разлага на (x+7)(x+21)

Последна редакция: сб, 01 ное 2025, 23:16 от Silent_Scream

# 661
Още един начин за 23.

Последна редакция: сб, 01 ное 2025, 17:48 от Ant12

# 662
И аз имам нужда от помощ за тази задача- номер 6
изобщо нямам спомен за тези функции, много ще съм благодарна ако помогне някой Blush

# 663
изобщо нямам спомен за тези функции, много ще съм благодарна ако помогне някой Blush
Функцията е константа при х<-1, т.е. права линия... И от х>=-1 си чертаете парабола...

# 664
  • у дома

Давате си стойности на х,които да отг на усл и с тях замествате и после чертаете.

# 665
Много благодаря !! Даже и аз го разбрах Laughing

# 666
  • Пловдив
Здравейте,

Решаваме задачи с един седмокласник, от помагало Математика плюс природни науки на Просвета.
Та там зад. 17 според мен е некоректно зададена. Как смятате?
Условие:

Решение:

Разсъждаваме по следния начин: след като са необходими 30дни, то след последните 5 дни, те вече ще са пристигнали и 2дни за почивка няма да се добавят, т.е. дните са 30+5*2 = 40 дни.

# 667
  • София
Така е ,  40  са дните .

# 668
Почивката не е на шести ден винаги.
Средно на 5 дена почиват..може след всеки втори ден да е...или след третия..не непременно след петия.
Така се получават 6 почивки общо.

Не пише СЛЕД всеки 5 дена, а НА 5 дена Simple Smile

# 669
  • София
Почивката не е на шести ден винаги.
Средно на 5 дена почиват..може след всеки втори ден да е...или след третия..не непременно след петия.
Така се получават 6 почивки общо.
Не пише СЛЕД всеки 5 дена, а НА 5 дена Simple Smile
Искат точен отговор, така че   условието не би трябвало да е многовариантно - поне по наше време беше така.

# 670
  • София
Пише  на  всеки  5  дни  полет, значи на  шестия почва почивката (след  5  дни  летене преди това).  Условието  си е  ясно, грешно е решението  в помагалото..

# 671
О, моя грешка...извинете.

# 672
  • Пловдив
Пише  на  всеки  5  дни  полет, значи на  шестия почва почивката (след  5  дни  летене преди това).  Условието  си е  ясно, грешно е решението  в помагалото..

Да и в отговорите на самата задача, няма отговор 40.  Ужааас! Дано няма такива недомислици на матурата. Повечето деца ще я решат като в помагалото, но тези които ходят по състезания няма да могат да изберат отговор и ще бъдат ощетени.

# 673
  • Варна
О, сигурна съм, че ще има подобни недомислици и на матурите. То досега имаше, при отработен формат, какво остава за нов. Такава глупост не се вкарва от днес за утре, но ей на - направиха го.

# 674
Здавейте,

Това е задача която ми попадна в нета. Не е важно, но питат за лице на правоъгълен триъгълник и който и да я е решил, е избрал  доста сложен подход 😃.
Исках да попитам, от къде идва функцията -1х+3?

Общи условия

Активация на акаунт