Отговори
# 645
Събираш ги тези отстрани.

# 646
В точка се стига или отляво или отгоре. Броят начини да се стигне до точка е сборът от начините да се стигне до левия съсед плюс начините да се стигне до горния съсед.
Дано успях да обясня.

# 647
Сега разбрах!
Благодаря!💐💐💐
Пак ще ви притеснявам 😊

# 648
Моля за помощ, 10 клас, тръгвах по три начина, все забивам в глуха улица, детето се отказа да я мъчи Close Има нещо, което ми убягва, може би някое хитро полагане...
(Не знам защо публикувайки завъртя изображението Close)

# 649
Чат джи пи ти предлага да замениш √х с а, но не знам дали решението му е коректно.

# 650
И какво се печели от това? Пак остава и друго под корен, само дето е  А на втора степен...

Пробвах и варианта с полагане на корените в ляво А+В
А+В=2АВ
А2= 2В2+1
което на практика води до предложението на AI, но това до нищо смислено не води...

# 651
  • София
Без  да искам си  изтрих  поста - и  по двата начина се стига  до уравнение  от  по-висока  степен с  кофти корен.

# 652
А възможно ли е да има грешка в условието?
Възможно ли е да се реши задачата, ако заместиш √2х+1 = 1 например? Или не е коректно?

# 653
Възможно е да е грешка в условието, но не виждам как да заместя наличен корен с единица...
И ясно защо чат gpt ти предлага полагане на √х Simple Smile ако така му е зададен другия корен  √2х+1... Т.е. и +1 и потенциално х са извън корена...

# 654
Не, разчете го правилно и изписа единицата под корен 🤔, обаче решението беше доста дълго, не можах да го проверя дали е коректно. Накрая стигна до приблизително равно на 0,56... Аз съм от телефон и нямам друг начин да изпиша корена.
Пуснах му я още веднъж. Аз не разбирам толкова, но може вие да се сетите нещо:

Последна редакция: нд, 19 окт 2025, 14:42 от Mama Ru

# 655
Търся помощ за примери и) и к)
11 клас профил, решаване на уравнения от по-висока степен

# 656
И тук, както в задачата на peneva, с полагането ударих аз лично на камък.
Имам следната идея: може да се определи в какъв интервал са отговорите. Произведението на разложения полином трябва да е -360 очевидно, т.е. <0. Лесно се решава.
После без пълно привеждане в нормален вид се вижда, че старшият коефициент е 3 (извадих 2 пред скобите и разделих уравнението на 2), свободният член е 180+5.15.18. Можем да преценим възможните корени, чийто брой ще се ограничи драстично от определените по-горе възможни интервали и се пробва.
Адско е, но друго не ми идва на ум.

# 657
Забравих да напиша, извинете! Задачата наистина е грешна, госпожата им е написала в платформата, на която качва домашните, още в неделя вечер (срока е вторник следобяд). А в часа в понеделник им е казала насоки за други, с получаващи се странни корени след полагане да ги изключат още там (например t=(x+14)/x да си запишат не само t>=0 и x различно от 0, а да си запишат диапазона на х и като получат минус корен от 157 например, да го намерят на числовата ос и да видят, че не е отговор...)... Та добре, че я оставихме "настрани" и си решава другите, които също остави с върпос (ама не пита майка си Wink ) и като никога, прати домашното във вторник сутрин, а не още в неделя...

# 658
  • В Страната на чудесата
Добра вечер, математици!

Търсим идеи за решения, по възможност с 9-класен материал, на следните задачи:                                                            

# 659
Алиса, втората задача, но с налучквате, кое число плюс кое дава 28
(х+17) * (х+11) = х² + 28х + 187
т.е печатната грешка е 5

Общи условия

Активация на акаунт