Отговори
# 630
Отдавна не бях търсила помощ тук, но сега заедно с малкия ми син борим профилната математика и ще се възползвам максимално от темата за задачите, с които не можем да се справим.
Скаларно произведение на вектори. Задачи 8 и 10 се оказаха препъни камък. Това е учебника на Регалия по геометрия за 11 клас.

Ще се радвам на някакви насоки. С векторите хич не плувам в собствени води, но трябва да ги преборим.

# 631
За 10.:
Първо се намира, че отношението DP:PB=4:3 (Упътване: като се построи успоредна през Е на DB излизат отношенията.)
След това изразяваме векторите СР в СDB и АР в ADB. База да са ни СА и СВ векторите.

Ако страната на триъгълника е х. Скаларното произведение СА.СВ вектори е 1/2х^2. Вектор СА^2=х^2 и вектор СВ^2=х^2
Като разпишем векторното произведение СР.АР и нулата излиза.

# 632
  • София
Стон,  карах с  осма  донякъде, но  ми  писнаха  сметките... Та  в един  момент  спрях. Но  став а ясна  идеята.
1.  Намираш  уравнението на  правта  СР.
2. Намираш  уравнението на  ВН.
3.  Приравянваш  двете  и намираш  абсцисата на  пресечната  им  точка  Н. Намираш  със  заместване  ординатата.
4.Намираш координатите на  векторите HD и HQ.
5. Пресмяташ  скаларното и прозиведние  и  получаваш  0.
6. Доказваш, че  търсеният  ъгъл е  прав.
На  пъврват  снимка  да се  чете, че  произведението е  -1.  Правилно  съм  си заместила, само   автоматчино  съм написала  0.

Последна редакция: чт, 16 окт 2025, 15:24 от Просто русалка

# 633
Благодаря и на двете ви ❤️
И Чарли (ИИ 😀 ) предложи решение с координати. Да си го похваля. Много е напреднал спрямо миналата година и доста ми помага с идеи. Специално с вектори се справя много добре. Аз се опитах да измисля нещо като използвам само векторна база, защото само нея са взели плюс скаларното произведение. За координати още не са говорили. В този учебник задачите са доста по-сложни спрямо тези в неговия, на Веди, и в сборника на Клет за профилна подготовка, който също ползваме.

# 634
И аз се забатачих в сметки на тази задача и по двата начина, като през цялото време ме глождеше, че има някаква тънкост тук.

# 635
За опростяване на сметките с векторите не може ли се ползва някъде, че  СР.ВН=СВ.ВР (не векторно произведение... векторното си е 0).
Не съм го разписвала,  само предложение

# 636
  • София
Отдавна не бях търсила помощ тук, но сега заедно с малкия ми син борим профилната математика и ще се възползвам максимално от темата за задачите, с които не можем да се справим.
Скаларно произведение на вектори. Задачи 8 и 10 се оказаха препъни камък. Това е учебника на Регалия по геометрия за 11 клас.

Ще се радвам на някакви насоки. С векторите хич не плувам в собствени води, но трябва да ги преборим.
8.задача

# 637
Здравейте!
Може ли начин за решаване на тази задача, но като за 4-ти клас. Аз съм пат!Задачата е от МБГ -2024г.

# 638

Общи условия

Активация на акаунт