Отговори
# 135
Може ли помощ за тази задача, 7 кл? Стигам до намиране на ъглите и нещо зациклям.

Не ми се описва подробно, затова само насоки, вие ще се справите.
Нека Н е петата от D към МР. АН=МН=СН=ВН - медиани в правоъгълни триъгълници с обща хипотенуза. Изразете ъглите и доказване, че АМН е еднакъв с DHC. Сега трябва да докажем, че е равностранен. Триъгълник АНС правоъгълен и равнобедрен.
 Ъгъл АСН  = 45 и ъгъл АСD = 15. Двата правят ъгъл DCH=60. DH = AB.

# 136
Може ли помощ за тази задача, 7 кл? Стигам до намиране на ъглите и нещо зациклям.

https://www.bg-mamma.com/?topic=1632958.msg47859269#msg47859269

# 137
Много благодаря. Златни сте!!!

ПС: Таз задача дори и с обяснения, леко ми е мъгла....утре на пресен акъл ще я гледам.
Иначе чертежът съм го докарала, ъглите донякъде.....

Последна редакция: сб, 05 апр 2025, 20:54 от Soul Free

# 138
Успоредник има диагонали корен от 5 и 2 и остър ъгъл 45°. Намерете лицето на успоредника.
Задача за кандидат-студенти. Моля, ако някой може, да помогне. Благодаря

# 139
Успоредник има диагонали корен от 5 и 2 и остър ъгъл 45°. Намерете лицето на успоредника.
Има формула за лице на успоредник и диагоналите и sin на ъгъла между тях. Заместете и ще получите лицето.
S= d1.d2.sin45/2

# 140
Ъгъла не е между диагоналите, а е остър ъгъл на успоредника... Задачата я решавах преди няколко дни тук... Питането беше от същия потребител...
Решението е тук https://m.bg-mamma.com/?topic=1756450.105#
Питането 2-3 поста по-нагоре...

# 141
Здравейте! Моля за помощ за построение на сечението на пирамидата с равнина през точки М, К и Р.

# 142
По дадени три елемента на една правилна пресечена пирамида без случая h,l,k намерете останалите елементи.
Триъгълна пирамида, а=9, b=3, h=2, l=4, k=√7, S=18√3, S1=81√3/2, V=117√3/6
Четириъгълна пирамида, a=16, b=4, h=8, l=2√34, k=10, S=400, S1=672, V=896

# 143
Здравейте! Моля за помощ за построение на сечението на пирамидата с равнина през точки М, К и Р.
правата РК е от равнината на търсеното сечение и стената DCS, в една равнина с  DC (равнината на стената), т.е. имат обща точка Q...
Аналогично МР е от равнината на сечението, АС от равнината на равнината АС, двете право са от една равнина ACS, следователно се пресичат в т. R.
Така получихме две точки от равнината на основата на основата, които са и от сечението, т.е. права от сечението и основата...
Тази права QR, пресича BC  в т.Т, тя едновременно е BC (т.е. лежи в равнината на стената BCS) и от равнината на сечението. На тази стена имаме още една точка от сечението и вече имаме права в тази равнина РТ. Тя пресича SD в т.N. Тази точка е от равнината на сечението и от ръба SB,  т.е. и от стената/равнината ABS. В нея е т.М, сечението с нея е МN.
Така намерихме точките и сечението Simple Smile

Чертеж по стъпки, ако има нужда, ще направя по-късно

Последна редакция: вт, 08 апр 2025, 08:08 от peneva_a

# 144
Рeneva_a, благодаря ти! Аз всичко разбрах и вече се пробвах да начертая (изпращам си чертежа, който направих, но смятам за грешен), но не ми се получава правата QR да пресече ВС във вътрешна точка и съответно сечението ми не пресича равнината на основата...

# 145
Сечението не сече основата, но равнината на сечението пресича равнината на основата и то точно в QR Simple Smile
Чертежа ти е това, което имах предвид при описанието.
При така разположени точки, няма как да мине и през основата и през ръбовете BS и AS.

Ако не съм дописала "правата", а съм оставила ВС, то не съм имала предви отсечката, а точно правата.Hands V

Последна редакция: вт, 08 апр 2025, 16:37 от peneva_a

# 146
Сечението не сече основата, но равнината на сечението презича равнината на основата и то точно в QR Simple Smile
Чертежа ти е това, което имах предвид при описанието.
При така разположени точки, няма как да мине и през основата и през ръбовете BS и AS.

Ако не съм дописала "правата", а съм оставила ВС, то не съм имала предви отсечката, а точно правата.Hands V

Благодаря! Аз още вчера направих този чертеж, обаче си мислех, че ми е грешен точно защото не минава през основата.

# 147
Моля за решение:  7 клас

1.Даден е правоъгълен триъгълник АВС (< C = 90 градуса). Височината СН (H принадлежи на АВ) пресича ъглополовящата AL (L принадлежи на ВС) в точка О, така че О е средата на AL.
а)На колко е равен ъгъл ВАС и ъгъл АВС;
б)Ако BL=8 см, намерете BC

2.В правоъгълния триъгълник АВС точка М е средата на хипотенузата АВ и < АСМ = <АМС. Ако MD е перпендикулярна на АС (D принадлежи на АС), докажете че ВС= 2MD

Последна редакция: вт, 08 апр 2025, 17:51 от Лукреция

# 148
А. ALC правоъгълен. СО е медиана. СО=АО=OL. Ъгъл АОС=ОАВ=АСО=х. Ъгъл АВС=90-2х, ъгъл НСВ = 2х
3х=90, х=30.
Б. Вече е лесно CL=BL/2

# 149
Моля за решение:  7 клас

1.Даден е правоъгълен триъгълник АВС (< C = 90 градуса). Височината СН (H принадлежи на АВ) пресича ъглополовящата AL (L принадлежи на ВС) в точка О, така че О е средата на AL.
а)На колко е равен ъгъл ВАС и ъгъл АВС;
б)Ако BL=8 см, намерете BC

2.В правоъгълния триъгълник АВС точка М е средата на хипотенузата АВ и < АСМ = <АМС. Ако MD е перпендикулярна на АС (D принадлежи на АС), докажете че ВС= 2MD
1.
тр. ALC е правоъгълен АО=ОL=CL, оотам <OAC=<AOC=x
<OCB=90-<OCA=90-x
<H =900следва <HBC=x

<BAC=2x
<ABC=x
<ACB=90
x=30
т.е. <BAC=60
<ABC=30

Oт равните ъгли <LAB=LBA=30
AL=BL
в правоъгълния тр. ACL  CL е катет срещу ъгъл 30 градуса и
CL=1/2 AL
CB=BL +1/2 BL=12cm

2. Oт M среда на хипотенуза следва, че CM=AM=MB
Ot <ACM=<AMC , че AC=AM
и <А=60 (<В остава да е 30)

Не са учили средна отсечка, предполагам...
Да направим височина МН към ВС, триъгълниците CHM и MDC  са еднакви - обща хипотенуза и равни ъгли (MD e всочина ъглополовяща медиана).
CH=HB (oт MH височина, ъглополовяща и медиана в равнобедрен тр.)

Последна редакция: вт, 08 апр 2025, 18:10 от peneva_a

Общи условия

Активация на акаунт