Изправяне на бебето без опора

• 684
  • 15
  •   1
Отговори
Здравейте, имам детенце на 1г.
От 11м. Започна да се пуска да прави крачки сама,  вече се пуска повече крачки да прави, нооо не може да се изправи сама без опора.
Вашите бебета сами ли се научиха да се изправят без опора и това преди прохождането ли се случи или след това?
Все още не знам да се притеснявам ли, да ходим ли на консултация или да изчакам още малко. Моля за вашия опит и мнение.

# 1
  • Поморие
От 11м. Започна да се пуска да прави крачки сама,  вече се пуска повече крачки да прави, нооо не може да се изправи сама без опора.
Вашите бебета сами ли се научиха да се изправят без опора и това преди прохождането ли се случи или след това?
Все още не знам да се притеснявам ли, да ходим ли на консултация или да изчакам още малко. Моля за вашия опит и мнение.
Моето момиченце е на 11м. и половина. Уча я да стои изправена, подпряна на мебели, но я е страх да крачи сама. Стъпва като я държа за ръчички. До годинката може и да придобие смелост да се пусне сама, иначе има добра стойка. Сяда от легнало положение, но не може още да се изправя на крака сама. Но не бързайте, за този процес трябва търпение. Синът ми се пусна да ходи сам чак на година и седем месеца.

# 2
Моето момиченце е на 11м. и половина. Уча я да стои изправена, подпряна на мебели, но я е страх да крачи сама. Стъпва като я държа за ръчички. До годинката може и да придобие смелост да се пусне сама, иначе има добра стойка. Сяда от легнало положение, но не може още да се изправя на крака сама. Но не бързайте, за този процес трябва търпение. Синът ми се пусна да ходи сам чак на година и седем месеца.

Благодаря за опита. Тя се пуска, ходи за кратко, но падне ли не може да се изправи без опора.

# 3
Моят съвет е да не учите децата на неща, за които не са готови. Повечето деца, които познавам и проходиха рано имаха точно този проблем - не могат да се изправят сами. Или чакат мама да ги изправи и да вървят или ако се изправят и тръгнат после падат и пак не могат да се изправят от седнало положение. За детето е полезно само да научи тези неща, когато е готово. Има един момент, в който мускулното развитие изпреварва това на костите и пак не е добре за детето, защото мускулите може и да са готови да ходят, но костите не са готови да издържат тялото. Направило ли ви е впечатление, че често, децата които падат на глава са деца, които не са пълзяли? Същото е и изправянето. Не знам защо майките държат децата да проходят до годинката. На 11 месеца си е нормално да прави опити, но го оставете да се учи само и да заяква.
Моето дете се пусна самостоятелно да ходи на 1 г. 2 месеца. Връстниците ѝ отдавна ходеха. Пусна се и си тръгна сякаш ходи от раждането си, без падания или с подпиране на ръце при падане, със самостоятелно изправяне и изправяне от седнало положение. Децата, проходили по-рано продължиха все така да падат и да чакат повдигане.
За мен развитието на детето е напълно нормално, но щом една майка се притеснява винаги може да се консултира със специалист.

# 4
  • София
Всеки от тях придоби тези умения по различно време между 11 и 16 месеца. Никога не съм ги учила, не съм им помагал и т.н. Оставях ги сами да станат готови.

# 5
Напълно подкрепям споделеното по-горе мнение, че децата не трябва да се насилват да преминат към етап на двигателно развитие, за който не са готови. Никога не съм държала сина си седнал или прав преди той сам да успее да седне и да се изправи. Малко по малко се научи сам. Започна да седи и да стои прав по-късно от връстниците си, но подобно на по-горното мнение, за разлика от много други деца, след падане спокойно си се изправяше отново сам.

# 6
  • Варна
Не знам защо майките държат децата да проходят до годинката.

Защото всеки чете в интернет и си поставя сам диагнози. Някакъв ужас е, вярват на абсурдни неща без да се замислят. Не се водят по детето, а се опитват да го вкарат в калъп - до шест месеца трябва да прави един какво си, до годинка друго, до две трето. И ако, не дай боже, детето "просрочи", се започва ах, ох, има ли отклонения, да ходя ли на детски психолог, дали не е аутист. Куп такива теми има във форума.

П.п. Не визирам авторката на темата, просто аргументирам мнението си, което накратко гласи - водете се по детето си.

# 7
Моят съвет е да не учите децата на неща, за които не са готови. Повечето деца, които познавам и проходиха рано имаха точно този проблем - не могат да се изправят сами. Или чакат мама да ги изправи и да вървят или ако се изправят и тръгнат после падат и пак не могат да се изправят от седнало положение. За детето е полезно само да научи тези неща, когато е готово. Има един момент, в който мускулното развитие изпреварва това на костите и пак не е добре за детето, защото мускулите може и да са готови да ходят, но костите не са готови да издържат тялото. Направило ли ви е впечатление, че често, децата които падат на глава са деца, които не са пълзяли? Същото е и изправянето. Не знам защо майките държат децата да проходят до годинката. На 11 месеца си е нормално да прави опити, но го оставете да се учи само и да заяква.
Моето дете се пусна самостоятелно да ходи на 1 г. 2 месеца. Връстниците ѝ отдавна ходеха. Пусна се и си тръгна сякаш ходи от раждането си, без падания или с подпиране на ръце при падане, със самостоятелно изправяне и изправяне от седнало положение. Децата, проходили по-рано продължиха все така да падат и да чакат повдигане.
За мен развитието на детето е напълно нормално, но щом една майка се притеснява винаги може да се консултира със специалист.

Не държа да проходи до 1г или някакъв определен от мен период , по-скоро обменяне на опит тъй като чух от хора около мен, че трябва аз да я уча на това, за това и писах във форума.
Благодаря за отговора 🙃

# 8
Не държа да проходи до 1г или някакъв определен от мен период , по-скоро обменяне на опит тъй като чух от хора около мен, че трябва аз да я уча на това, за това и писах във форума.
Благодаря за отговора 🙃

Можете да я подпомогнете чрез активни упражнения за укрепване на мускулите, а не като я придържате в дадена поза. Потърсете клипчета и съвети от ортопеди и кинезитерапевти за приучаване към самостоятелно изправяне. Има много из нета, но предимно на английски.

# 9
  • Банско
Моя дин проходи опитвайки се да стигне мен, а се беше изправил за панталоните на съпругът ми и си джвакаше нещо 😄. Е така без никаква индикация, преди това. Беше на годинка и два, три месеца. По принцип има много фактори, които наистина трябва да се следят, защото познавам майки, които не го правят и децата видимо изостават и после им е трудно. Но казвам следят нали, не да се карат нарочно. Но понякога си има време за някои постижения, и те си стават отведнъж.

# 10
А използвали ли сте паяк/проходилка/бънджи?
Твърди се, че ако детето се е научило първо с тях, после му трябва повече време да свикне самостоятелно да се справя. Но с времето се научава. Не ми звучи притеснително на вашата възраст, всяко дете е различно. На Марийка може да ходи на 10 месеца, на Иванка да е на 14 месеца и още да не може.

# 11
  • София
Никога не съм ползвала. Ортопедите са категорично против. Колани също не.
Единствено разни бутащи се играчки, с които детето се лъже, че има опора и върви след тях.

# 12
А използвали ли сте паяк/проходилка/бънджи?
Твърди се, че ако детето се е научило първо с тях, после му трябва повече време да свикне самостоятелно да се справя. Но с времето се научава. Не ми звучи притеснително на вашата възраст, всяко дете е различно. На Марийка може да ходи на 10 месеца, на Иванка да е на 14 месеца и още да не може.
Не, не сме ползвали нито проходилка/бънджи/ паяк/ колани нищо такова.
Благодаря за мнението.

# 13
Това умение за изправяне от земята е по-трудно и изисква повече мускулни усилия. Нормално е до към 1.6 години да се усвои. По спомен ви говоря за възрастта, поправете ме ако греша. Но със сигурност след проходжането се усвоява. Както качването по стълби. За момента му показвайте да допълзи до мебел и да се изправя с опора.

# 14
Никога не съм помагала на сина ми за такива неща. Не си спомням кога точно се научи да се изправя без опора, но беше след като вече ходеше. Имам ясен спомен как се опитваше, като падне на средата на площадката, да се изправи. И много се ядосвах, че други майки му помагаха.
Проходи на 13м без няколко дни. А това горе да се е случило около 16м.

Общи условия

Активация на акаунт