Строителство на калкан и обща ограда

• 940
  • 23
  •   1
Отговори
# 15
Щом комшиите знаят за проблема, ще са склонни да си платят земята и да си решат казуса. Поговорете с тях да платят нещо и да се документира пред нотариус това
Според мен, ако разбира се съседите не блъфират, след като става въпрос за събаряне на ограда и строеж процедурата е в много напреднал етап. Всички неуредици вероятно са отстранени, предполагам с нов, одобрен ПУП за имота на съседите, макар и в техен ущърб, т.е. с намален размер на парцела. На основание, на което съседите вероятно вече имат издадена виза за проектиране, одобрен проект и разрешение за строеж. В случай, че всички срокове за обжалване на тези документи са изтекли, едва ли може нещо да се промени, но е добре да се провери точно какви документи са издадени, на кого и кога, като същите се проверят от адвокат.

# 16
Този одобрен ПУП е следвало да се обяви и на бабата.

А и ако има неуредени сметки по регулация, мисля РС не може да се издаде...някъде в параграф 8 отзад на ЗУТ го пише.

# 17
Права си, трябва да се уредят сметките по регулация.

# 18
Този одобрен ПУП е следвало да се обяви и на бабата.

А и ако има неуредени сметки по регулация, мисля РС не може да се издаде...някъде в параграф 8 отзад на ЗУТ го пише.
Ами възвожно е на бабата да й е изпращана заповедта на кмета за изм. на ПУП-а и по някаква причина тя да не я е получила, въпреки, че тези заповеди се изплащат с обратна разписка и срокът за обжалване тече от датата на получаването им от заинтересованото лице, т.е. когато си подпише на обратната разписка. Няма какво да се урежда по границите, ако този, който изменя ПУП-а си намалява парцелът, т.е. въпросните 30 кв.м. остават в полза на бабата и тя естествено нама нужда да обжалва заповедта, защото е в неин интерес. Факт е, че има доста неясноти в този казус и авторката следва да си провери актуалните документи, за да вземе информирано решение.
А пък РС е на много по-късен, финален етап след като отдвана са приключили всички устройствени процедури, но то също може да се обжалва в 14-дневен срок от издаването му. След което, ака няма обжалване влиза в сила.

# 19
Вече не слага т.нар. петно на визите, а с пунктир очертават само строителните граници на имота, в които можеш да си разположеш постройките. То(ното местоположение вече се дава с проектите.

Авторката да отиде в общината и да поиска да се запознае с ПУП-а - на нейният имот и на съседният. Да види в него какво застрояване е предвидено - свързано или свободно.
Според мен  е свързано - при което постройките на основното застрояване в двата имота се разполагат допрени една до друга.
При свободното има отстояния, и те са различни - зависи от доста неща.

Друг вариант е да пусна сега жалба от името на баба си, да види какво ще отговорят от общината. Може и по имейл...така ще разбере какви са предвижданията на ПУП-а, има ли стр.книжа, какви са те - какво е разрешено да се строи в съседния....и така.
Вчера са й предложили на баба ми да събориме къщата и да си лепнем нова на тяхната Laughing вече става ясно защо. Адвокат вече е ангажиран и има вариант за мирен договор ,ако ли не ще стане весело като почнем да ходим по съдилища. Жалко, че това е съдбата на повечето строежи в България, особено в малките населени места.

# 20
Вече не слага т.нар. петно на визите, а с пунктир очертават само строителните граници на имота, в които можеш да си разположеш постройките. То(ното местоположение вече се дава с проектите.

Авторката да отиде в общината и да поиска да се запознае с ПУП-а - на нейният имот и на съседният. Да види в него какво застрояване е предвидено - свързано или свободно.
Според мен  е свързано - при което постройките на основното застрояване в двата имота се разполагат допрени една до друга.
При свободното има отстояния, и те са различни - зависи от доста неща.

Друг вариант е да пусна сега жалба от името на баба си, да види какво ще отговорят от общината. Може и по имейл...така ще разбере какви са предвижданията на ПУП-а, има ли стр.книжа, какви са те - какво е разрешено да се строи в съседния....и така.
Вчера са й предложили на баба ми да събориме къщата и да си лепнем нова на тяхната Laughing вече става ясно защо. Адвокат вече е ангажиран и има вариант за мирен договор ,ако ли не ще стане весело като почнем да ходим по съдилища. Жалко, че това е съдбата на повечето строежи в България, особено в малките населени места.
Нищо не разбрах?! Нали уж съседите щяха да строят, а не вие? Сега пък изведнъж баба ви да си събори къщата и да строи нова, нещо не се връзва. И защо да я събаря, незаконна ли е и тя ли навлиза в съседният имот? Нали съседите трябва да ви възстановяват 30 кв.м., а не вие на тях? Какъв мирен договор и за какво? Какви дела, май нещо ви будалкат яко, включително и адвоката който има интерес да му вървят съдебни дела и да взима кинти. Видяхте ли си актуалните скици, ПУП и т.н.? А и хич няма да ви е весело по съдилищата.

# 21
Да ,съседи искат да строят на калкан с надеждата, че един ден ще съборим нашата къща и ще си лепнем нова за нея. Но това никога няма да се случи. Под Мирен договор имах предложение на адвоката ми да се уредят всички проблеми - липсващите 30кв, местоположението на техният строеж и да се оправят грешните скици.

# 22
  • София
Предложили са събаряне, за да не правят скъпо укрепване към старата сграда.

# 23
Къщата на бабата вероятно не е с постоянен градоустройствен статут...тоест ако има нов пуп за двата имота..с предвидено свързано застрояване. За бъдещо строителство къщите ще са на калкан.

Но въпреки че къщата /ако е така/ е с временен статут...то тя си може да стои на доизживяване....

Трябва да се види градоустройството първо. От там се почва.

Общи условия

Активация на акаунт