Страсти – ясли и градини в София, кампания 2025/2026 - Тема 1

• 37 203
  • 735
  •   1
Отговори
# 105
Благодаря, в тази връзка, проверих как са местата в Люлин за набор 2022 и има 6 ДГ с по-малко от 10 свободни места, като тази, която сме харесали, са само 4. На какво може да се дължи това?

# 106
  • Sofia
Няма места. Групите са препълнени.

Яслените групи са със смесени набори. Това, че има примерно 6 места за 1-ва ясла, не означава, че има група от 6 деца. Просто тези 6 деца набор 2024, ще бъдат в една група с деца набор 2023.

Също така, ако основният прием в ДГ е бил от 1-ва или 2-ра ясла, после в 1-ва градинска приемат само няколко бройки до запълване на капацитета за градинска група. (Градинските групи са една идея по-големи от яслените).

Последна редакция: чт, 27 мар 2025, 10:13 от Brin de muguet

# 107
При нас почти всички градини са с по 5-6 места макс.... Ние се насочихме към частна, тъй като сме с 14 точки т.е. 0 шанс.

# 108
Ако детето е в СДЯ ще получите точка. Моят син посещава от края на октомври СДЯ и вече има начислена точка, аз си мислех, че ще си я получим като минат 6 месеца, но явно системата изчислява, че до класирането ще са минали.
По другия въпрос при ДГ с яслени групи, обикновено първа група се пълни с децата, които вече са били приети в яслените групи и за други деца остават единични места. Но точно за Люлин не мисля че е проблем приема в ДГ. Даже има градини с повече свободни места от колкото са кандидатите. Миналата година точно за Люлин в първа ясла бяха приети деца с 9т. Което не мисля че е възможно в друг район.

# 109
По повод частните ясли, които дават допълнителна точка. Прозвънях 2 такива в Красно село и са full-max, уж се записах в списъка на чакащите и ме посъветваха да звъня всеки месец най-вече след края на класиранията, но ми се струва, че и там няма шанс.

Относно компенсациите, вярно ли е че не се дават за всяка частна ясла, а пак има някакви изисквания?

# 110
Здравейте, може ли някой да ми разясни една точка е наредбата за получаване на компенсации, която гласи, че второ условие за получаване е, общината да е намерила равностойно място за детето. Моето дете е набор 2020, подлежи на задължителна предучилищна, места за тези групи в общината ни има само в две училища, които всъщност са в две села извън София, но се водят към общината ни. Могат ли да кажат, че такова място в училище е равностойно?

# 111
По повод частните ясли, които дават допълнителна точка. Прозвънях 2 такива в Красно село и са full-max, уж се записах в списъка на чакащите и ме посъветваха да звъня всеки месец най-вече след края на класиранията, но ми се струва, че и там няма шанс.

Относно компенсациите, вярно ли е че не се дават за всяка частна ясла, а пак има някакви изисквания?
Да вярно е. За много малко ясли се полагат компенсации. В Красно село май е само Цветенце. Всички други не дават точки и не се полага компенсация. Ние се записахме в такава без точка и компенсация, но за съжаление и там вече няма места.

# 112
Точките и компенсациите нямат общо. За да има компенсации трябва яслата да отговаря на условията на РЗИ, които са безумни.

# 113

Да вярно е. За много малко ясли се полагат компенсации. В Красно село май е само Цветенце. Всички други не дават точки и не се полага компенсация. Ние се записахме в такава без точка и компенсация, но за съжаление и там вече няма места.

Да, аз имах предвид за частна ясла без точки дали има изисквания. Иначе в Красно село точки дава и Слънчо.
Обаче ние явно ще ходим на частна ясла без никакви бенефити и точки, надявах се поне компенсации да вземем.

# 114

Да, аз имах предвид за частна ясла без точки дали има изисквания. Иначе в Красно село точки дава и Слънчо.
Обаче ние явно ще ходим на частна ясла без никакви бенефити и точки, надявах се поне компенсации да вземем.
Това е линка https://detskitegradini.com/spisuk-na-chastni-qsli-i-igradini/

Там е работата, че компенсации дават на много малко ясли. Нашата, която намерихме не получава т.е. ще си плащаме цялата вноска без помощ от държавата. Аз гледах списъците и май само за цветенце дават компенсация, но може и за Слънчо, сигурно съм го изпуснала. Във всички останали ясли се плаща като поп. Можеш да ги видиш онлайн. Ще го потърся след малко и ще пратя линк

Последна редакция: чт, 27 мар 2025, 10:15 от Pastelka

# 115
За частна ясла, която дава точка вероятността да се класираш е колкото за държавна, даже трябва да си се записал година по- рано в списъка с чакащи и да си стискаш палци да не дойде някой с връзки...

# 116
  • София
Ако сега кандидатстваме и влезем в СДЯ, получава ли се допълнителна точка за кандидатстване в детска градина за следващата година? Ако да, може ли линк към източника?
Получава се, стига кандидатстването догодина да ви е за първа градинска група (а не да кандидатствате за втора яслена група в детска градина с яслени групи) и детето да е посещавало СДЯ минимум 6 от последните 12 месеца преди класирането за първа градинска. Източник - Наредбата за прием - чл. 18 Критерии, критерий 5 от таблицата: https://sofia.obshtini.bg/doc/5247734

Компенсациите се дават за всички частни ясли, регистрирани в СРЗИ - това са яслите, които дават точка - има снимки на актуалния списък с такива ясли в заглавния пост на тази тема, към момента са 45 в София, но не са равномерно разпределени по райони. Освен посещението на частна ясла друг вариант за компенсация е посещението на частна детска градина с яслени групи, лицензирана от МОН, както и наемането на детегледачка с определено образование.
Всякакви други места, които хората погрешно наричат с думата "частни ясли" - разни детски клубчета, детски центрове, детски занимални, кооперативи и т.н., дори да приемат деца в яслена възраст, нямат статут на частна ясла, не са регистрирани в СРЗИ като частни ясли, не отговарят на многото изисквания, на които трябва да отговарят частните ясли и съответно не дават право на компенсация за деца в яслена възраст (за неприетите в градина деца обаче разните нелицензирани детски клубчета/занимални/центрове) са вариант за получаване на компенсации.

Последна редакция: чт, 27 мар 2025, 16:15 от *Lorena*

# 117
Получава се, стига кандидатстването догодина да ви е за първа градинска група (а не да кандидатствате за втора яслена група в детска градина с яслени групи) и детето да е посещавало СДЯ минимум 6 от последните 12 месеца преди класирането за първа градинска.
Тези 6 месеца от датата, на която детето за първи път е започнало да посещава яслата ли е? Примерно класирането догодина вероятно ще е на 08.05.2026 г. Дъщеря ми е родена на 15.11.2023 г. Ако тръгне на 07.11.2025 г. дали ще покрие изискването или не е хубаво да се чака последния момент? Задавам такъв въпрос, защото искам да си я гледам максимално дълго вкъщи, почти до края на майчинството ми. Много дълго сме я чакали и ми се иска да си я гледам повече, но пък и на работа трябва да се върна след двете години. Blush Ако.може някой да каже кога е получил заветната точка ще съм много благодарна. Heart
А в момента работи ли ви калкулатора https://kg-chances.org/, че при мен не работи?

Последна редакция: чт, 27 мар 2025, 18:40 от Bobby®

# 118
  • София
Тези 6 месеца от датата, на която детето за първи път е започнало да посещава яслата ли е? Примерно класирането догодина вероятно ще е на 08.05.2026 г. Дъщеря ми е родена на 15.11.2023 г. Ако тръгне на 07.11.2025 г. дали ще покрие изискването оли, не е хубаво да се чака последния момент? Задавам такъв въпрос, защото искам да си я гледам максимално дълго вкъщи, почти до края на майчинството ми. Много дълго сме я чакали и ми се иска да си я гледам повече, но пък и на работа трябва да се върна след двете години. Blush Ако.може някой да каже кога е получил заветната точка ще съм много благодарна. Heart
А в момента работи ли ви калкулатора https://kg-chances.org/, че при мен не работи?
При постъпване на 7.11.2025 и класиране през следващата година на 8.05.2026 ще получите въпросната 1 т. още за първо класиране. Но силно ви препоръчвам да не чакате най-последния възможен момент - планирайте тръгването на ясла в началото на ноември, защото едно евентуално разболяване в дните преди датата на тръгване, невалиден/неподходящ резултат на изследване и необходимостта да се пусне иповторно или пък изтеглянето по-рано на датата на класирането от страна на общината ще ви лиши от допълнителната точка на голямото класиране следващата година, когато шансът за прием е най-голям (моето дете 2-3 дни преди 15 ноември, когато беше последния срок за постъпване в яслена група, си счупи кост на ръката, съответно отложихме постъпването с 20-тина дни; ако се борехме за допълнителна точка, нямаше да я получим за първите класирания следващата година). Така или иначе след постъпването в ясла продължавате да си гледате детето - в периода на адаптация детето ходи по час-два на ден, после до обяд и ако е от по-трудно адаптивните може да изкарате на такъв режим дълго време (т.е. ще се наложи да ползвате някакъв отпуск и да сте на разположение, докато детето не се адаптира).

Последна редакция: чт, 27 мар 2025, 20:20 от *Lorena*

# 119
Какво е мнението ви за Частна детска градина "Денива"?

Общи условия

Активация на акаунт