Страсти – ясли и градини в София, кампания 2025/2026 - Тема 1

• 37 108
  • 735
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Аз пък видях градина с 0 обявени места, а като влезеш в чакащи и има списък с кандидати. И по всеки критерий си пише, че местата са 0. Това нормално ли е, аз ли нещо не разбирам? Системата разрешава ли да кандидатстваш в такава градина?
Трябва да спра да гледам и чак в началото на месец май да видя какво ни чака. Blush
Аз също съм наредила едно от децата си по първо и единствено желание в такава градина с нула места за набора (към момента в района, където е новото ни жилище, няма детско заведение, в което хем да има свободни места за набора на това дете, хем да съм ОК да преместя детето в него) - силно разчитам и чакам да се освободи някое и друго място през септември във въпросната градина (все някое семейство ще избере да прати детето си в първи клас на 6 г. или да го премести в предучилищна група в училище) . Така че съм наредила детето, за да не пропусна случайно някое новопоявило се място в градината от отписано по-рано дете.

Но обикновено хората, редящи желания в детски заведения с 0 свободни места, са 2 типа:
- тези, които не са си направили труда нищичко да прочетат за системата, приема, да разучат сайта и функционалностите му - те слагат кандидатура в такава градина от неосведоменост/неразбиране как работи системата;
- тези, които са избрали за детето си частно детско заведение, но всячески се стараят да запазят компенсациите за неприето дете - те трябва да си гарантират, че детето им ще кандидатства и ще остане неприето, затова се стараят да си подредят желанията в градини с нула места или с много малко места, за да е минимален шансът за прием на детето им.

# 91
Благадаря за разяснението. Blush И аз реших, че става въпрос за грешка от страна на родителите, но щом може да се получи компенсация при такова кандидатстване, може и това да е причината. Просто ми се стори странно, че системата го позволява. Blush

# 92
  • Sofia
Системата ограничава кандидатстването само според наборите, но не и според районите или според обявените свободни места. Винаги е имало опашки за градини с нулев прием.

И аз съм засичала дечица от социалната опашка. Първо желание в градина с нулев прием, но по второ желание имат всичките шансове да се класират, защото точките им са достатъчно. Просто явно предпочитат първата градина и чакат да се освободи някое място.
А иначе откакто пуснаха компенсациите, врътката с кандидатстването при нулев прием стана масово явление.

# 93
Че даже някога са неприятно изненадани от неочакван прием на някое си междинно класиране.

# 94
Здравейте! Някой има ли отзив за яслите и градините в район Възраждане? По понкретно Лилия и Куики?
И за двете съм чувала добри отзиви, особено за Куики. Но ако кандидатствате за първа яслена група, в Куики е нулева година, а в Лилия местата са само 4 Confused

Ще кандидатсвам за първа градинска, но понеже имам и бебе ми се иска да събера различни мнения и за яслените и градинските групи,понеже в групата във ФБ за Лилия са противоречиви, Куики-то я изкарват топа на топа, чак ми е нереално. 😃

# 95
Следя кандидатурите доста стриктно... и в този ред на мисли... Някой може ли да препоръча частна детска ясла в район Красно село? Grinning Grinning Grinning

Ежедневно (а сме едва 3ти ден) броят на хората с повече точки се увеличава доста и ние отиваме доста назад в списъка, което беше очаквано, но все пак е много гадно.

# 96
Следя кандидатурите доста стриктно... и в този ред на мисли... Някой може ли да препоръча частна детска ясла в район Красно село? Grinning Grinning Grinning

Ежедневно (а сме едва 3ти ден) броят на хората с повече точки се увеличава доста и ние отиваме доста назад в списъка, което беше очаквано, но все пак е много гадно.
Аз също търся, но и те вече са пълни.

# 97

За Ручейче и Щастливата къща има много добри отзиви

# 98
Здравейте, някой има ли идея от минали години, кога горе долу се очаква да повечето родители да са попълнили кандидатурите си.
Благодаря!

# 99
  • София
Здравейте, някой има ли идея от минали години, кога горе долу се очаква да повечето родители да са попълнили кандидатурите си.
Благодаря!
Ако сте със стандартните 15 точки, шансовете можете коректно да ги изчислите едва в последните часове преди затварянето на системата за класиране. Дотогова ежедневно ще се добавят нови кандидатури и ще се пренареждат желания според шансовете за прием.

# 100
Благодаря!
Ако сте със стандартните 15 точки, шансовете можете коректно да ги изчислите едва в последните часове преди затварянето на системата за класиране. Дотогова ежедневно ще се добавят нови кандидатури и ще се пренареждат желания според шансовете за прием.
Благодаря за бързия отговор.

# 101
  • София
Здравейте!
Ние сме многодетно семейство с 3 деца. В една и съща година най-малкото дете ще кандидатства за градина, а най-голямото ще навърши 18г( месец декември). Ще можем ли да се възползваме от допълнителната точка за многодетно семейство и кандидатстването по социален критерий?

# 102
  • София
Здравейте!
Ние сме многодетно семейство с 3 деца. В една и съща година най-малкото дете ще кандидатства за градина, а най-голямото ще навърши 18г( месец декември). Ще можем ли да се възползваме от допълнителната точка за многодетно семейство и кандидатстването по социален критерий?
Ще може да се възползвате от точките за многодетно семейство. Има определение за семейство в Допълнителните разпоредби на Наредбата за прием:

§ 4. По смисъла на § 1, т. 1 от Допълнителните разпоредби на Закона за семейни помощи за деца "Семейството" включва:

а) съпрузите, ненавършилите пълнолетие деца, както и навършилите пълнолетие, ако продължават да учат, до завършване на средното им образование, но не по-късно от навършване на 20-годишна възраст (родени, припознати, осиновени, доведени, заварени, с изключение на сключилите брак);

б) съвместно живеещи родители без сключен граждански брак, които съжителстват на един настоящ адрес, техните ненавършили пълнолетие деца, както и навършилите пълнолетие, ако продължават да учат, до завършване на средното им образование, но не по-късно от навършване на 20-годишна възраст (родени и припознати, с изключение на сключилите брак);

в) родителят и неговите/нейните ненавършили пълнолетие деца, както и навършилите пълнолетие, ако продължават да учат, до завършване на средното им образование, но не по- късно от навършване на 20-годишна възраст (родени, припознати, осиновени, с изключение на сключилите брак).

# 103
Ако сега кандидатстваме и влезем в СДЯ, получава ли се допълнителна точка за кандидатстване в детска градина за следващата година? Ако да, може ли линк към източника?

# 104
Да, източник не мога да търся сега. Но имайте предвид и друго. Иска се 6 месеца детето да е ходило на яслата, зада получите точка. Сега четох за такъв казус в групата във фб. Защото имате 2 месеца право на отлагане и ако детето е тръгнало, както беше тази година,на 16 ноември, до 9 май, когато е класирането, няма 6 месеца. Няма и точка.

Общи условия

Активация на акаунт