Страсти – ясли и градини в София, кампания 2025/2026 - Тема 1

• 37 358
  • 735
  •   1
Отговори
# 120
Много благодаря, Lorena. Hug

# 121
PB88, а защо не огледаш какво е положението в съседните райони? Миналата година в яслата на сина ми например (51 Сдя) влизаха деца и с 12 точки, имаше места след първо класиране. Не че е лошо мястото, макар че имам някои забележки, но  просто деца нямаше от набора толкова много. В Люлин, днес си говорих с майка от парка, също имало достатъчно. Те там ще пробват, макар че са от друг район. С по малко точки там имат реален шанс за разлика от техния си район.

# 122
Аз да попитам следното.
Във момента посещава детска градина.
От Септември месец 2020 година ще може във училищата да посещават полудневно.
Например ако кандидатстваме малкия да посещава училище вместо градина как стават нещата със въпросното кандидатстване.
Някои знае ли как минава деня на детето в училището подготвителните групи.
Дали има деца които посещават във момента да карат подготвителна група в училището вместо детска градина.

Последна редакция: чт, 27 мар 2025, 22:52 от Танчето_30

# 123
Здравейте. Дъщеря ми е набор 2022 г. За учебната 2024/2025 е приета в втора яслена група в ДГ, която обаче е в друг район - не този, в който живеем. Тази година ще е първа градинска група. Искам да кандидатствам отново в ДГ за съответната група в нашия район, които са ни по-близо. Та, търся информация за това дали ако кандидатстваме на друго място ще загубим автоматично мястото ни в настоящата ДГ. Разбирам, че ако ни приемат и се запишем на новото място, от старото ще трябва да се отпишем, въпросът ми е самото кандидатстване през системата означава ли автоматично отписване от ДГ, която в момента посещаваме. И дали знаете има ли някъде законово уредено този въпрос - наредба, правилник или др.? Благодаря на тези, които се отзоват с информация.

# 124
PB88, а защо не огледаш какво е положението в съседните райони? Миналата година в яслата на сина ми например (51 Сдя) влизаха деца и с 12 точки, имаше места след първо класиране. Не че е лошо мястото, макар че имам някои забележки, но  просто деца нямаше от набора толкова много. В Люлин, днес си говорих с майка от парка, също имало достатъчно. Те там ще пробват, макар че са от друг район. С по малко точки там имат реален шанс за разлика от техния си район.

Да, обмисляхме този вариант, но в съседните квартали няма места, останалите са ни прекалено далеч. Sad

# 125
  • Sofia
Не, самото кандидатстване не се отразява на мястото Ви в сегашната ДГ.
Отписването на дете става по два начина : - подавате заявление до директорката
- като санкция за неизвинени отсъствия

Скрит текст:

Последна редакция: пт, 28 мар 2025, 08:07 от Brin de muguet

# 126
Не, самото кандидатстване не се отразява на мястото Ви в сегашната ДГ.
Отписването на дете става по два начина : - подавате заявление до директорката
- като санкция за неизвинени отсъствия

Скрит текст:

Изключително полезна и формация, за което ви благодаря

# 127
  • София
Днес реших да поразгледам различните кандидатури на децата в яслата, която ме интересува, знам, че нещата сигурно ще се променят, но изникнаха някои въпроси, които не са ми ясни.
В яслата има 10 свободни места по общи критерии, а децата с 16 и 15 точки са 12, ние сме с 15, две от децата са с 15 и им е второ желание, едното най-вероятно ще бъде прието в яслата с 1 во желание, но другото кандидатства с 16 точки в градина с ясла с 0 места, което ме навежда на мисълта, че явно не иска да бъде прието в яслата в която ние кандидатстваме. В този случай най-вероятно ще има жребий и да кажем това дете бъде прието и ако не бъде записано какво следва взима се следващото с 15 точки или това място се обявява на следващо класиране и отново се кандидатства?
Следващия ми въпрос е за децата по социални критерии, да кажем има обявени 4 места, а има 8 кандидати, приемат се първите 4 с най-много точки, останалите 4 предполагам минават към тези по общи критерии, въпросът е ползват ли точките от социалните критерии, защото разглеждайки едно дете видях, че същото го има и в опашката по общи, но с по-малко точки.
И третата ми констатация е за едно дете, което кандидатства в едно заведение с 16 точки първо желание и във второ заведение като 2ро желание с 14 точки, не би ли трябвало да е с 15?

# 128
  • София
В този случай най-вероятно ще има жребий и да кажем това дете бъде прието и ако не бъде записано какво следва взима се следващото с 15 точки или това място се обявява на следващо класиране и отново се кандидатства?
Мястото остава за второ класиране.

Следващия ми въпрос е за децата по социални критерии, да кажем има обявени 4 места, а има 8 кандидати, приемат се първите 4 с най-много точки, останалите 4 предполагам минават към тези по общи критерии, въпросът е ползват ли точките от социалните критерии, защото разглеждайки едно дете видях, че същото го има и в опашката по общи, но с по-малко точки.
На първото класиране, където са две опашки, неприетите деца от социалната участват в класирането по общ ред без социалните си точки. От второ класиране нататък, където вече няма различни опашки си кандидатстват с всички точки.

И третата ми констатация е за едно дете, което кандидатства в едно заведение с 16 точки първо желание и във второ заведение като 2ро желание с 14 точки, не би ли трябвало да е с 15?
Възможно е в първата ДГ да има по-голям брат/сестра.

# 129
За третата ти констатация това, за което се сещам е, че ако 16-тата точка е заради по-голям брат/сестра в същото заведение, по второ желание в друга ясла/градина я губят тази точка и ще имат 14 точки като стандартно кандидатстващите.
Иначе аз доколкото разбрах, децата с точки по социални критерии ги има и в общата опашка, но без въпросните точки по тези критерии.
П.С. Писали сме заедно с Mrs Jan. Blush

# 130
1. Ако приетото дете не бъде записано в указания срок ,мястото се освобождава и се кандидатства отново на следващото класиране .
2. Децата със социалните критерии ги има и при тези по общ критерии ,само че там кандидатстват без социалните точки .
3. Може да е със стандартните 15т. ,но да кандидатства в градината на братчето/сестричето и оттам да получава още 1 т.
Редактирам ,писали сме всички заедно ,но поне едно и също 🙂

# 131
  • София
Много благодаря Blush

# 132
Мацки, главата ми жужи, ако успеете да ми вкарате някой лъч светлина в мъглата ще съм много благодарна!

Ако искам щерката набор 2023 да кандидатства с горния в 1ва група трябва ли да кандидатства сега там за яслена и после да сменя, ако има места или трябва да изчакам и ако има места чак тогава да кандидатствам със сменен набор без да сме пускали за яслена?

И сега патовата ситуация - разбирам, че има срок за стартиране между септември и ноември. Предстои ни местене и кандидатурите ще са насочени към новото ни местоживеене. Шансът да сме там септември е нищожен, по-скоро към октомври-ноември. Да, но средата на октомври чакаме бебе, което, разбира се, не е задължително да се появи тогава, но знам, че се дава изрично бележка на по-голямото дете да не ходи. Колко време е карантинния период? Какви са ми опциите? Да отиде един ден, за да си запази мястото и след това да дадем бележка за бебе? Или може да се даде направо, когато я издадат, и тя да служи директно за удължаване на срока за първо ходене?

(Да, знам, мазало, какво да се прави...)

# 133
Прием със сменен набор за 1 градинска е нулев. Кандидатствайте си с набора и ако ви приемат тогава търсете начин да преместите детето.
Относно отлагането, за първи път чувам за бележка за бебе, но няма да ви удължат срока, затова един/ половин ден го пускате колкото да го отбележат в системата, че е тръгнало и след това си го оставяте вкъщи.

# 134
Здравейте. Ако ми позволите да задам още 2 въпроса (по-горе бях задала въпрос)
1. дъщеря ми е с 15 т. първо желание, кандидатстваме за 1ва градинска ( в момента посещаваме друга ДГ, но е в друг район), та има още поне 15на деца с такива точки, но някои са от второ желание. Сега, въпросът ми е, ако за всичките деца с 15 т. не достигнат местата, гледа ли се при класирането на кое място е желанието и  децата от 1во желание да се класират, а ако останат места другите да отидат на жребий или всички отиват на жребий с 15 т., както се очертава в нашия случай,  независимо кое желание да посочили за въпросната ДГ?
2. В случай, че ни приемат - ще трябва да се запишем в срок от 2 седмици някъде. По горе получих отговор, че самото кандидатстване не ни отписва автоматично от настоящата ДГ(посещаваме такива, но искаме да я смени , далече ни е), въпросът ми е като се запишем май месец в новата ДГ, какво се случва с лятото и може ли да посещаваме настоящата ДГ. Много дълго стана, извинявам се, но не знам как да го обясня по-кратко. Благодаря

Общи условия

Активация на акаунт