Страсти – ясли и градини в София, кампания 2025/2026 - Тема 1

• 37 449
  • 735
  •   1
Отговори
# 135
  • София
И на двата въпроса е отговаряно, включително и в тази тема.
1. Няма значение поредността на желанието. Всички деца от граничната група отиват на жребий.
2. Детето прието в голямото класиране с начало на посещение през м. септември може да продължи да посещава ДГ, в която е в момента до постъпването в новата.
Четете си наредбата.

https://bg-mam.ma/p/1757756/49517594

# 136
  • Sofia
1. Няма значение поредността на желанието. Всички деца от граничната група отиват на жребий.
Всъщност има значение поредността на желанието.

Ако едно дете се класира по първо желание, то още в рамките на първото класиране отпада от опашката по второто му желание. Тоест ако с точките си по второ желание преди класирането попада в граничната група, то по време на класирането няма да участва в жребия, защото ще се е класирало по първото си желание (било с точки, било чрез жребий). Ако не успее да се класира по първото си желание, тогава да - ще участва в жребия, независимо че това му е второ желание.

# 137
"Бележка за бебе" няма, нито се издава задължително. Има медицински бележки за болест, което е извинение за непосещение, както и бележки от родител, че детето отсъства по техни си причини.

# 138
  • София
Всъщност има значение поредността на желанието.

Скрит текст:
Ако едно дете се класира по първо желание, то още в рамките на първото класиране отпада от опашката по второто му желание. Тоест ако с точките си по второ желание преди класирането попада в граничната група, то по време на класирането няма да участва в жребия, защото ще се е класирало по първото си желание (било с точки, било чрез жребий). Ако не успее да се класира по първото си желание, тогава да - ще участва в жребия, независимо че това му е второ желание.

Отговорила съм на въпроса, дали в гранична група при деца с равен брой точки се гледа И поредността на желанието. Ясно е, че ако дете е прието вече по първото си желание няма да влезе в граничната група по второ.

ако за всичките деца с 15 т. не достигнат местата, гледа ли се при класирането на кое място е желанието и  децата от 1во желание да се класират, а ако останат места другите да отидат на жребий или всички отиват на жребий с 15 т.

# 139
  • Sofia
Да и аз отговорих на същия въпрос. Не всички деца с 15т отиват на жребий. Ако някое детенце с 16т го приемат другаде по първо желание, тогава не участва в този жребий с второто си желание. И оттам - да, има значение поредността на желанията, защото децата на жребий реално може да се окажат по-малко.

# 140
  • София
Явно не се разбираме. При предварителна оценка за шанс се гледа и възможността някое от децата да отпадне и да не влезе в граничната група. Но тя пита друго - за самата гранична група дали ще разпределят местата само между децата с първо желание и чак тогава, ако останат места, да включат и тези с второ, което няма да стане.

# 141
  • Sofia
Аз точно това написах.
Цитат
Ако не успее да се класира по първото си желание, тогава да - ще участва в жребия, независимо че това му е второ желание.

# 142
  • София
Здравейте! Имаме дете, което посещава държавна ясла от септември 2024 и искаме да го отпишем, тъй като боледува твърде често, а аз имам възможност да го гледам вкъщи. Въпросът е, че след като занесохме заявлението за отписване започнаха нападки от директорката и мед. сестра, че ако го отпишем сега няма да получим точка за детска градина и няма да го приемат никъде. В системата на исодз имаме отбелязана точка, тъй като има посещение повече от 6 месеца. Вярно ли е, че ще ни вземат “заветната” точка и няма да може да кандидатстваме на майското класиране? На какво основание?

# 143
Не би трябвало да ви я вземат. Ето текстта:

Дете, което посещава/е посещавало общинска самостоятелна детска ясла или частна детска ясла, регистрирана в СРЗИ на територията на Столична община най-малко 6 месеца от последните 12 месеца към датата на класиране - 1 т.

Но аз лично не виждам смисъл сега да го отписвате и от септември пак да го записвате. От личния ми опит боледуването не спира изведнъж след яслата.

# 144
А не може ли да "карате" с бележки от личния лекар?

Иначе, да, боледуването в градината няма да е по-малко.

# 145
Моля за мнение, защото нямам наблюдения по темата с цените на частните ясли.

Как ви се струва месечна такса за детска ясла от 1 150 лв. (гр. София/ район Красно село)?

Минуси:
- няма допълнителни точки;
- няма право на компенсации;

Плюсове:
- буквално на 1 мин. път от вкъщи е;
- групата с децата е малка;

# 146
Това с цената е много индивидуално, аз лично ще гледам поне компенсация да взимам. Ако можете да си позволите да я плащате , плюсовете ще натежат.
За частните ясли има отделна тема, която ще ви е полезна, питайте там.
https://m.bg-mamma.com/?topic=1498545

# 147
  • София
Не намерих информация в Наредбата в раздел Класиране, но открих отговор в темата от миналата година, все пак ще попитам дали е така:
В социалната опашка да кажем има обявени 9 места, а кандидатите са 11, на голяма част това заведение е втори избор и най-вероятно ще бъдат приети в първия си избор, тогава да кажем се класират останалите 6 и остават 3 места, тези 3 свободни места още на първото класиране ли ще се прехвърлят към общата опашка?

# 148
Да.
Освен в текстовете на Наредбата, можете да проверявате въпросите си и в сайта в секцията "Въпроси и отговори".
https://kg.sofia.bg/#/faq/105

# 149
  • Sofia
Не би трябвало да ви я вземат. Ето текстта:

Дете, което посещава/е посещавало общинска самостоятелна детска ясла или частна детска ясла, регистрирана в СРЗИ на територията на Столична община най-малко 6 месеца от последните 12 месеца към датата на класиране - 1 т.

Но аз лично не виждам смисъл сега да го отписвате и от септември пак да го записвате. От личния ми опит боледуването не спира изведнъж след яслата.
А и те останаха два месеца (април и май).
След това са сборни групи до 15-ти септември и е достатъчно да се каже в яслата, че детето няма да посещава през лятото.

Общи условия

Активация на акаунт