Страсти – ясли и градини в София, кампания 2025/2026 - Тема 1

• 37 732
  • 735
  •   1
Отговори
# 210
  • Sofia
Няма "трябва". Децата на тази възраст се развиват различно.
Ето моята на 2г махна памперса, сега е на 3г и още не може да се облича сама - прави опити (с долнищата успява), но й е трудно. А самостоятелното хранене при нея все още е мираж.

# 211
Според мен най-големият риск е ако детето, макар и родено в началото на годината,  не е достатъчно развито и да трябва много да догонва останалите. Имайте предвид, че в първа градинска все още дори разлика от 6 месеца е осезаема, а може да има почти година по-големи от него. Децата просто изолират тези, които не разбират или не могат да играят с тях. Преценете как би се чувствало самото дете.
С храната и обличането помагат, но за памперса предупредиха на родителската среща, че имаме на разположение цяло лято, за да го махнем.
Аз лично прецених, че моето дете ще си върви с набора, макар да е родето в началото на януари.

# 212
На ноемврийчетата и декемврийчетата в нашата група им е трудно. Зависи от самото дете, да, нямам наблюдения от голяма група деца, но на тази възраст според мен има значение. Дъщеря ми е родена в началото на годината и на този етап нямам намерение да тръгва по-рано на училище например. Дори детето да има нужните "способности" - да е без памперс, да говори разбираемо, да се облича, да се храни само - то чисто емоционално съзрява по-късно, игрите му са по-бебешки, трудно се вписва. Между 3 и 4 при дъщеря ми имаше качествен скок в игрите и социалните умения, наблюдавам я с приятелчета, игрите вече имат сложен сценарий, влизат в роля, спазвад ред, правила, дразнят се, ако по-малкото дете им развали строежа с конструктур, такива неща.

Имаме съседче, роден е декември, щерката е края на март. Харесват се, играят заедно, но ако случайно се засечем, иначе няма инициатива от дъщеря ми да се уговорим да излезем заедно. И винаги игрите са, че дъщеря ми му е майка, поучава го нещо, покровителства го, тя измисля сценария на играта, той къде разбрал, къде не, ходи след нея. За едно дете е полезно да общува с деца на различна възраст, а тръгвайки със сменен набор, в градината около него ще има само по-можещи, по-зрели деца, просто защото имат едни няколко месеца преднина. И дори да са го включват в игрите си, то трудно ще е равнопоставено другарче на тази възраст. Бих се тревожила да не свикне да е все в ролята на по-малкото, по-неможещото, по-имащо нужда от помощ. Чела съм за родители, които виждат израстване в детето, поставено в среда на по-големи деца, и сигурно е така, но за мен има смисъл детето да си извърви своя път на развитие, вместо все да догонва.

# 213
При нас също му беше много трудно със  обличане и събличане.Той е роден Ноември 2020 г.
Тука от 3 ,4 месеца започна да се облича и съблича дрехите и да си обува обувките и да ги събува.

# 214
Здравейте, малко страничен въпрос. Бележката за трудов договор от работодател дали може да се издаде преди класирането май месец, има ли изискване да е издадена след като са ни класирали?

# 215
Здравейте, малко страничен въпрос. Бележката за трудов договор от работодател дали може да се издаде преди класирането май месец, има ли изискване да е издадена след като са ни класирали?

Изрично трябва да е с дата СЛЕД датата на класиране и да гласи, че към "датата на класиране", лицето е назначено на трудов договор към съответната фирма.

# 216
Искам да видя дете дори на 2г8м как отива само на голяма тоалетна, без седалка и без стъпало, което са облича абсолютно само. Отделно познавам дете което е октомври 2022г и е със сменен набор. Нито е без памперс, нито говори…не се храни само, НО е в група където има и други такива деца и персонала се грижи за тях, има и гърнета и малки тоалетни. За това писах да се види градината

# 217
Здравейте, в момента детето ми посещава часна ясла с компенсации(евентуално,понеже почна скоро и не съм кандидатствала за тях все още). Ако на майското класиране го приемат в държавна градина, докога може да ходи в частната,преди да е започнал в държавната? Септември ли?

# 218
Здравейте, в момента детето ми посещава часна ясла с компенсации(евентуално,понеже почна скоро и не съм кандидатствала за тях все още). Ако на майското класиране го приемат в държавна градина, докога може да ходи в частната,преди да е започнал в държавната? Септември ли?

Приемът през Май е за започване на градина през Септември.

# 219
Трудовите книжки стават електронни от 1 юни, какъв е смисълът да ги искат при записване?

# 220
Искам да видя дете дори на 2г8м как отива само на голяма тоалетна, без седалка и без стъпало, което са облича абсолютно само.

Това, че не сте виждала, не значи, че няма такива деца. Ето, аз пък смятах, че никой не храни в устата вече 3-годишно, ама... Всеки си гледа от собствената камбанария и моето лично мнение е, че дете на тази възраст нищо не му пречи да отиде в първа група. Конкретният родител вече да си преценява за конкретното дете.

Трудова книжка мисля, че 2023 г. не представях.  Само носих служебна бележка.

# 221
Ами има деца, които не искат да се хранят, не им е приоритет и губят интерес. Големият ми син го хранех до доста късна възраст, и не защото не можеше да се храни сам. Ако отидехме на рожден ден, той не сядаше на масата и не близваше нищичко, най-много да пие сок или вода ако се е изморил. В първи клас тежеше крупните 19кг. Малкият е съвсем различен, храни се сам, включително със супа и то доста професионално от както навърши 1г. Но той може да прекара целия ден на масата и в момента на 3г изяжда по-голямо количество от 12 годишния си брат и тежи 15кг.
Малкият го приеха на ясла през август и носихме трудови книжки.

# 222
  • Sofia
Ето, аз пък смятах, че никой не храни в устата вече 3-годишно, ама...
Има, да. И това са хипер злояди деца. Моята на 2г беше 9кг, а сега на 3г е 11кг и половина. В предишната ясла не я хранеха и цял ден стоеше гладна. Стигахме до хипогликемии и хоспитализации. Сега в новата ясла я хранят и ме уверяват, че при тях няма да направи хипогликемия.

А за прием в 1-ва градинска група никога не са поставяли условия детето да може само да се облича и само да се храни. Единственото, което искат е да е махнат памперса. После в 1-ва група все още им помагат да се обличат и във 2-ра вече всички са самостоятелни в това отношение. А за храненето зависи от детето - хранят ги, ако не го правят сами.

# 223
И за памперса не е имало твърдо правило. Имаше деца със, защото на родителската среща отбелязаха тогава, че ще съдействат да им помогнат.

# 224
  • Sofia
Едно дете на тази възраст трябва да може да се облича и съблича и без да е на градина, а за яденето следва да бъде самостоятелно много по-рано.
И за памперса не е имало твърдо правило. Имаше деца със, защото на родителската среща отбелязаха тогава, че ще съдействат да им помогнат.
Значи все пак няма "трябва". Всяко дете се развива с различно темпо.

Общи условия

Активация на акаунт