Страсти – ясли и градини в София, кампания 2025/2026 - Тема 1

• 37 770
  • 735
  •   1
Отговори
# 225
Така е, но има градини, които поставят условия и искат напълно самостоятелни деца, които дори не им казват, а сами отиват в тоалетната. И ако по-малко дете със сменен набор попадне в такава, не мисля че ще му е добре, но всеки си преценява, факт е че на тази възраст и месеците имат значение все още. По-големите деца си личат.

# 226
Brin de muguet, за детската градина не е трябвало. Аз коментирах това изискване, което обаче не може да бъде заявявано официално, защото няма законово такова ограничение за прием на децата. Смятам, че са напълни наясно с това от персонала, но въпреки това си позволяват да изтъкват всевъзможни неща, които биха повиши тревожността у родителите и намалили бройката на присъстващи деца.
Моето "трябва" си е лично убеждение. Все пак всички следим как се развиват децата ни и когато нещо се забавя е по-добре да му се обърне внимание, отколкото да се седи безучастно. Както е направило твоето семейство с проблемите с храненето, нали? Очевидно не смяташ, че децата е добре да бъдат хранени в устата и да не приемат самостоятелно храна и затова сте потърсили причината. Ако това го беше писала ти, де...

Последна редакция: сб, 19 апр 2025, 18:58 от Enter Sandman

# 227
Извинявам се, че така се включвам в дискусията, но нали за да се кандидатства за сменен и да те приемат, трябва всички други, да са ги приели и да има място и за твоето дете.

Аз такава градина в район Младост специално не видях или не съм търсила правилно не знам.

Аз лично доста се интересувам от темата, защото имам дете март 2023 и за втора яслена няма много шанс да влезе, в градинските има повече места, ама там може да кандидатства на второ класиране, нали правилно съм разбрала?

# 228
  • Sofia
Не на второ класиране, на текущите.

# 229
Не на второ класиране, на текущите.

Това е много добро уточнение, благодаря. Значи на класиранията от 29.08.

# 230
Тези "трябва" според мен са насочени по- скоро към родители, чиито не само са с памперс, а дори не им е била предоставяна възможността да се хранят сами или обличат. А не към родители, които правят всичко възможно, но просто не се получава.

# 231
  • София
Няма такова правило като "трябва да няма памперс на 2г.". Това са измислици на персонала.
Единствено вече е първа група помолиха да има изцяло махнат памперс и през деня и за спане (но не зная дали е правило на персонала или по принцип не може).

# 232
Аз имам въпрос относно кандидатстването за първи клас. Тъкмо разучих детските градини и то дойде време за училище.

Та, желаното училище е пуснало 90 свободни места. Моето дете е Първа група / 0 т. / 1 желание, а по-надолу има деца Четвърта група / 10 т. / 1 желание. Доколкото разбирам, групата се определя от това, че това ни е прилежащото училище за района. Това, че е Първа група дава ли му предимство или това, че друго дете е Четвърта група, но има 10 т. е предимство. Просто искам да видя какъв е шансът за прием във въпросното училище. До момента за 90 места, са кандидатствали около 130 деца, до края на кандидатстването със сигурност ще има и още.

# 233
  • София
А възможно ли е тези точки да са от други критерии? Например дете с един родител или в приемно семейство например.

# 234
А възможно ли е тези точки да са от други критерии? Например дете с един родител или в приемно семейство например.

Да, от други критерии са, именно дете с брат / сестра в същото училище / дете в многочленно семейство/ дете  с един родител и т.н. Ние не попадаме в нито един от тези критерии, затова имаме 0 точки. Просто не разбирам кое е по-важно за приема - групата или точките.

# 235
  • София
Първо се класират децата от първа група. Ако местата са достатъчни за тях, се класират всички деца. Ако децата са повече, класирането се извършва в зависимост от допълнителните точки (аз поне не знам напоследък да няма достатъчно места за деца от първа група). След това на останалите места се класират децата от втора група, аналогично - ако местатата са достатъчни влизат всички от втора група, ако местата са по-малко пак се гледат точките, после, ако има още свободни места, места се класират децата от трета група и т.н.
Т.е. дете от четвърта група с повече точки не може да измести дете от първа група с 0 точки.

# 236
  • Sofia
Аз имам въпрос относно кандидатстването за първи клас. Тъкмо разучих детските градини и то дойде време за училище.

Та, желаното училище е пуснало 90 свободни места. Моето дете е Първа група / 0 т. / 1 желание, а по-надолу има деца Четвърта група / 10 т. / 1 желание. Доколкото разбирам, групата се определя от това, че това ни е прилежащото училище за района. Това, че е Първа група дава ли му предимство или това, че друго дете е Четвърта група, но има 10 т. е предимство. Просто искам да видя какъв е шансът за прием във въпросното училище. До момента за 90 места, са кандидатствали около 130 деца, до края на кандидатстването със сигурност ще има и още.
Има тема за прием в първи клас :
https://m.bg-mamma.com/?topic=1668837
Тук групите са водещи.
А точките играят роля само в рамките на съответната група.

# 237
За изплащането на компенсации достатъчно ли е да кача принтскрийн на извлечението от картата ми или трябва извлечението да е с подпис и печат пт банката примерно?

# 238
  • София
Аз си вадя извлечението от мобилното приложение и прикачвам него, както и снимка или файл с фактурата от детското заведение

# 239
Здравейте! Обмислям да се регистрирам в системата на столична община за кандидатстване в детска ясла за 2025/2026, въпреки че нямам намерение да се записваме дори да ни приемат. Прочетох, че въведената информация се запазва за кандидатстване през следващата година. Дали ако се регистрираме сега ще имаме по-голям шанс за 2026/2027 ?

Общи условия

Активация на акаунт