Страсти – ясли и градини в София, кампания 2025/2026 - Тема 1

• 22 785
  • 646
  •   3
Отговори
# 30
  • Sofia
Аз съм потресена, че изобщо няма прием за 2024 набор в ОДЗ-то. За първи път ми е такова кандидатстване. За по-опитните, това често срещано явление ли е?
Да, често срещана практика е ОДЗ да приема от втора ясла и изобщо да нямат групи/група за първа ясла.
Търсете или СДЯ или ДГ с яслени групи, която приема от първа ясла.
Винаги обявените свободни места за първа ясла са най-малко (общо за цяла София).

Извинявайте за глупавия въпрос, но в детската градина, която ни е на първо място излиза, че няма свободни места за нашата група, има 15 записани и ние сме първи в списъка за чакащи. Означава ли, че нямаме шанс, вече като има 15 записани и кога са успели, като нали днес отвориха нареждането на желанията?
Тези деца са записани от предишни класирания (от предишната кампания - 2024/2025). Вас в момента Ви интересуват обявените свободните места за 2025/2026, а не заетите от вече посещаващи деца.

Благодаря много, а щом в момента няма свободни обявени места, означава ли, че няма и да има? Виждам, че има и други чакащи за тази дг.
Щом не са обявили свободни места за този набор, значи няма. Освен ако някое детенце не го отпишат или ако (мнооого невероятно) по някое време на годината отворят цяла нова група след разширяване на градината.

# 31
Включвам се в темата с надеждата тази година да имаме късмет, тъй като за яслените групи нямахме никакъв шанс. Синът ми ще кандидатства за първа градинска група.

# 32
Записвам се и аз да следя темата.

Ние сме с 16 точки, заради каката, за наше голямо щастие. Но се чудя дали ще се класираме за първа яслена група с 14 места. Толкова са малко като цяло яслените групи в града, че няма да се изненадам на жребий да играем и ние накрая, дори с едната бонус точка.

Някой има ли опит, следил ли е как се движат нещата предните години? Случва ли се често жребий на деца с 16 точки за яслените групи?

# 33
Аз се чудя дали има смисъл да подаваме. Преди няколко часа пуснаха подаване, а в нашия район вече няма места. Ние сме с 14 точки, а вече местата са запълнени само с 16 и 15 точки.........

Следващия вариант е да намерите частна ясла, която да дава допълнителни точки за детска градина. Всяка община има, просто вижте във вашия райн кои са.

# 34
Моето дете 2 години така и не го приеха в нашия район с 15т. Така че аз с 14т изобщо не бих се надявала, но пък има райони и с 9т влизат за първа ясла. Сега и ние ще се борим за първа група.

# 35
Аз се чудя дали има смисъл да подаваме. Преди няколко часа пуснаха подаване, а в нашия район вече няма места. Ние сме с 14 точки, а вече местата са запълнени само с 16 и 15 точки.........

Следващия вариант е да намерите частна ясла, която да дава допълнителни точки за детска градина. Всяка община има, просто вижте във вашия райн кои са.
Проблемът е, че в нашия квартал има само една с 5-6 деца и няма места. Всички други са без точки и без компенсации... Аз не мога да шофирам и ако изберем да тръгнем на ясла, което е за предпочитане предвид 780 лв, ще трябва да си плащаме пълна такса без компенсации и дори няма да имаме бонус точка.

# 36

Проблемът е, че в нашия квартал има само една с 5-6 деца и няма места. Всички други са без точки и без компенсации... Аз не мога да шофирам и ако изберем да тръгнем на ясла, което е за предпочитане предвид 780 лв, ще трябва да си плащаме пълна такса без компенсации и дори няма да имаме бонус точка.

Дам, така ще бъдем и ние ако план А и план Б не проработят.

Следващия вариант, който сме мислили с мъжът ми (т.к. аз искам да се върна на работа) е да наемем детегледачка.

# 37

Дам, така ще бъдем и ние ако план А и план Б не проработят.

Следващия вариант, който сме мислили с мъжът ми (т.к. аз искам да се върна на работа) е да наемем детегледачка.
Ох, и ние мислехме за детегледачка, но аз ше трябва да си давам почти цялата заплата😅. Искам да се върна на работа, но как ще живея със 200-300 лв. остатък от заплатата. Аз най-много се дразня, че не увеличиха майчинството, за да ни мотивират да се върнем на работа. Аз имам огромна моя си мотивация, но като няма ясла как да стане...

# 38
  • София
Много сложна ми се видя ситуацията с местата - исках да преместя двете си по-малки деца (едното предстои да е първа градинска, а другото - четвърта градинска) в нова градина, защото в следващите месеци планираме да сменим жилището си. Естествено целта беше да са в една и съща градина, за да не развеждаме децата на 3 различни места сутрин и да ги вземаме от 3 различни места вечер, но свободни места в градините в новия район има само за едното дете. Ще кандидатствам сега с едното, а за другото ще се надявам да се освободи някое място на следващите класирания, защото ежедневното търчане до градини и училища в три различни района на София ще си е голямо приключение.

Последна редакция: пн, 24 мар 2025, 15:23 от *Lorena*

# 39
  • София
Ще кандидатстваме за втора яслена група и искам да попитам, какво означава в момента графата "записани", примерно има свободни места 14 и записани 70 - дали това са децата, които са започнали от първа яслена?

# 40
  • София
Ще кандидатстваме за втора яслена група и искам да попитам, какво означава в момента графата "записани", примерно има свободни места 14 и записани 70 - дали това са децата, които са започнали от първа яслена?
70-те са започнали от първа яслена група и преминават автоматично във втора яслена. Отделно за втора яслена има допълнително 14 места, за които сега се кандидатства през системата. Т.е. втора яслена група от септември ще са общо 84 деца.

Последна редакция: пн, 24 мар 2025, 15:36 от *Lorena*

# 41
  • София
Здравейте, много неприятна изненада :
В двете градини до нас няма прием за 2024 набор. Разширих периметъра и гледам две градини са с по 5 места за набора. Как мога да намеря изобщо градина с някаква по-нормална бройка, където да пускам лудия тото шанс? Подозирам, че трябва да ги прецъкам една по една, ама ми се иска да го чуя 😀

# 42
Elle_ най-отдолу в сайта има секция Свободни места .Избирате нея и набора на детето ,ще ви излезнат всички свободни места за съответния набор по райони .Цъкате вашия район и готово - ще видите всички ясли и детски градини със свободни /заети места .
По същия начин може да разгледате и за близки до вас райони .

# 43
  • София
Elle_ най-отдолу в сайта има секция Свободни места .Избирате нея и набора на детето ,ще ви излезнат всички свободни места за съответния набор по райони .Цъкате вашия район и готово - ще видите всички ясли и детски градини със свободни /заети места .
По същия начин може да разгледате и за близки до вас райони .
Много благодаря, точно това ми трябваше!

# 44
А каква може да е причината дадена ДГ (с яслени групи) да не фигурира в списъка? Защото виждам, че в списъците има и ДГ, които са с нулев прием. Тоест въпреки, че няма места в тях, излизат в списъците. Аз ли нещо недовиждам? ДГ 161 Ласка (с яслени групи) в Овча купел ми излиза само с допълнителните си сгради. Основната не я виждам. Въобще нямат прием за набор 2023, така ли? В същото време стои ДГ 164 Зорница (с яслени групи), която е с нули навсякъде.

Общи условия

Активация на акаунт