Страсти – ясли и градини в София, кампания 2025/2026 - Тема 1

• 22 759
  • 645
  •   2
Отговори
# 45
Точно така в основната сграда няма да има ясленчета. Те са разпределени в сграда 2 и 3.

Допълвам : Вижте най-отдолу има пояснения за приема в тази градина
https://kg.sofia.bg/#/kindergarten/303

# 46
Ох, видях го този текст, но реших, че е само описание на градината и не се зачетох надолу, че има информация и за приема. Много, много благодаря. Blush

# 47
В основната сграда на Ласка няма яслени групи, само градински. Но така или иначе там почти само с 16т. приемат. За ясла бих заложила на 66 СДЯ. Сигурно няма по - добра ясла в цяла София.

# 48
Аз се замислих за друго. Синът ми е в сдя сега, на есен е втора яслена група. В момента в детските градини за втора група ясла в района ни има 46 места. Ако кандидатства сега за втора яслена в детска градина, ще има ли тази допълнителна точка, 16тата? Защото догодина я камилата, я камиларя... Догодина може и да са 5 местата например.

# 49
Не, точката се дава само за кандидатстване за първа градинска група.

Иначе лесно може да види колко ще бъдат местата за следващата година. Влизаш в желаната градина и виждаш съответния набор, в случая 2019 колко деца има записани в момента, колко ще се прехвърлят от ясла, ако има такава и разликата обикновено ще бъде приема за годината.

# 50
Допълнителната точка от СДЯ важи само при кандидатстване за първа градинска група.

# 51
В основната сграда на Ласка няма яслени групи, само градински. Но така или иначе там почти само с 16т. приемат. За ясла бих заложила на 66 СДЯ. Сигурно няма по - добра ясла в цяла София.
Да, да. Тя ни е първо желание, но оглеждам за следващите места. Blush

# 52
Другата година ще има 2 групи първа градинска в основната сграда на Ласка, така че ще са повече местата там и ще има прием. Сега е само една и се заема от ясленчетата. Макар че, моето дете с бонус точка от ясла там го приеха чак на междинните класирания преди 3г. Общо взето е смърт наплив. Сега с новите градини все пак не вярвам да е по - различно. Най - желата градина е в квартала.

# 53
Възможно е, аз не избирам по това коя е най-добра или желана, защото знам че нямам възможност за този лукс. Избирам по това коя ми е най-близо, защото не съм шофьор, а на всичкото отгоре работя в Младост 4. Парадоксът е, че най-близката ми ясла е в друг район, но той е още по-зле откъм места (Витоша). Но каквото, такова. Дано имаме късмет някъде. Blush Но това за Ласка за догодина е полезна информация. Благодаря!

# 54
Да, да. Тя ни е първо желание, но оглеждам за следващите места. Blush
Няма смисъл да ги оглеждате, то с 15т е трудно да се влезе, а с 14т на второ желание - абсурд. Освен това (ако влезе) ще имате точка от това че е СДЯ и за следващата година ще сте с 16т, което си е прилично за първа група.

# 55
Благодаря ви! Пак ще пробваме все пак, 15 точки имаме, може пък да има късмет.
Но е логично да е така, както е и както казвате, че е. Иначе децата от предишната година, които не са имали 10 месеца за кандидатстване, нямаше да имат шанс.

А точката от частните ясли кога се дава? Пак ли за само за първа градинска?

# 56
  • София
Благодаря ви! Пак ще пробваме все пак, 15 точки имаме, може пък да има късмет.
Но е логично да е така, както е и както казвате, че е. Иначе децата от предишната година, които не са имали 10 месеца за кандидатстване, нямаше да имат шанс.

А точката от частните ясли кога се дава? Пак ли за само за първа градинска?
И от самостоятелните общински ясли, и от самостоятелните частни ясли точката се дава само при кандидатстване за първа градинска група и то ако детето е посещавало самостоятелна ясла поне 6 през последните 12 месеца преди класирането за първа градинска група.

# 57
Момичета, имам нужда от съвет. ОДЗ-то, което ни е 1во желание няма прием за нашия набор 2024 тази година.
Другата най-близка градина с ясла е със само 2 свободни места. (Първо желание, поради липса на места в най-близкото ОДЗ).
Като второ желание ни е СДЯ със 19 места.
Трето желание ДГ с 15 места.
Четвърто - СДЯ с 28 места.

Така мисля да ги подредя като желание. Според вас има ли смисъл да вложим 15те точки с първо желание в ДГ със само 2 свободни места или е по-добре да се пренаредят? Например втората СДЯ със 19-те свободни места да ни стане първо желание?

И още нещо, не съм сигурна дали септември или по-късно през годината няма да се отворят места за най-близката ни градина, която в момента изобщо няма свободни за нашия набор. Вие бихте ли изчакали?

И още нещо, ако решим сега да кандидастваме и бъдем приети някъде, след година, когато има навършени 2 години, как би станало преместването в най-близката ясла (ако естествено има свободни места).

Съжалявам ако съм го обяснила по-сложно, за пръв път ми е и не съм очаквала, че няма да има места в ОДЗ-то до нас и такъв сценарии като в момента изобщо не ми е изниквал в главата.

# 58
Аз лично бих избрала градина, в която шансът чисто статистически е най-голям.
Към днешна дата това не може да се изчисли поради простата причина, че е първи ден след обявяване на свободните места и повечето хора не са си наредили желанията. Направете окончателен избор в началото на май, сама ще видите, че има размествания до последно.
За набор 2024, без да имам наблюдение конкретно върху вашия район, принципно няма да се освободят места така от нищото или ако се появят пак ще са единични. Можете да погледнете дали не се планира разширяване на градината, коята ви интересува - https://kg.sofia.bg/#/repairs
Нищо не ви пречи да кандидатствате всяка година за преместване. Редът е същия както сега - следите местата, редите желание и т.н.

# 59
  • София
Момичета, имам нужда от съвет. ОДЗ-то, което ни е 1во желание няма прием за нашия набор 2024 тази година.
Другата най-близка градина с ясла е със само 2 свободни места. (Първо желание, поради липса на места в най-близкото ОДЗ).
Като второ желание ни е СДЯ със 19 места.
Трето желание ДГ с 15 места.
Четвърто - СДЯ с 28 места.

Така мисля да ги подредя като желание. Според вас има ли смисъл да вложим 15те точки с първо желание в ДГ със само 2 свободни места или е по-добре да се пренаредят? Например втората СДЯ със 19-те свободни места да ни стане първо желание?

И още нещо, не съм сигурна дали септември или по-късно през годината няма да се отворят места за най-близката ни градина, която в момента изобщо няма свободни за нашия набор. Вие бихте ли изчакали?

И още нещо, ако решим сега да кандидастваме и бъдем приети някъде, след година, когато има навършени 2 години, как би станало преместването в най-близката ясла (ако естествено има свободни места).

Съжалявам ако съм го обяснила по-сложно, за пръв път ми е и не съм очаквала, че няма да има места в ОДЗ-то до нас и такъв сценарии като в момента изобщо не ми е изниквал в главата.
Ако искаш детето да влезе и ако събирате само стандартните 15 точки, а не сте се наринали с много точки, е неразумно да пишеш на първо желание за първа яслена група детско заведение със само 2 места - тези места ще ги вземат деца с над 15 точки. Следи списъците с чакащи за всяко детско заведение и според чакащите подреждай желанията - гледай колко деца с повече от вашите точки има, колко деца са със същите като вашите точки и изчислявай къде е най-голям шансът. Разбира се, ако целта е прием. Ако идеята е да напишеш желания, в които да не приемат детето, за да кандидатстваш за компенсации, ОДЗ-то с 2 места е супер вариант да си изгърмите точките за първо желание и да си отрежете шансовете за прием по следващите желания, за които детето ще е с по-малко точки).

Шансът септември или по-късно през годината да отворят места за най-близката градина, при условие че в нея изобщо не е обявен прием за първа яслена група, клони към 0 - не пречи да проверяваш редовно, но недей да чакаш и да се надяваш.

Преместването в друго детско заведение става с ново кандидатстване през системата. Има опция и две деца от една възрастова група, приети по един и същи ред, да си разменят местата, но изключително рядко може да се нацели друго дете от набора на твоето, с което едновременно да искате да размените местата в градините.

Общи условия

Активация на акаунт