Страсти – ясли и градини в София, кампания 2025/2026 - Тема 1

• 37 093
  • 735
  •   3
Отговори
# 660
От менюто не се добива представа за количеството. В платформата, към която е нашата градина, има информация и за него. Горе-долу всеки ден са такива количествата, като понякога закуските са разменени като вид и съответно тегло. Но да, много хляб и тестени изделия има, според мен.
За яслена и градинска група и менюто, и количеството в нашата градина е еднакво, според платформата.
Скрит текст:

# 661
Аз съм много доволна от менюто в нашата детска градина като цяло. Но съм виждала порциите и са ужасно малки. Детето ми е сравнително злоядо и редовно се прибира гладен. Joy
Беше ми първи избор и главно заради храната. В повечето градини в района за закуска и за следобедна закуска има… филии. Масово 5 дни децата закусват филия с нещо си. 😒

# 662
Държавната кухня дават супа, основно и десерт за обяд, на моята и стигат, понякога дори остава някое от бурканчета за следобедна закуска или вечеря, на 2 години е, изяжда две от бурканчета на ядене, понякога опитва и десерта. Като беше на една година изяждаше или едното бурканче с хляб или едно и половина. Засега обедното меню от държавната кухня й стига. Догодина може и да е способна да се справи и с трите бурканчета от обедното меню на обяд.

Иначе аз правя отделно закуските сутрин, предиобед и следобед, за вечеря яде от общото.

Някои майки дават само по едно от бурканчета на обед и нормално да не им стига 190 мл, те дори не ги пълнят бурканчета.

Аз също съм чувала, че дават малки порции, то май и в държавана кухня са малки. Ние не се доредихме до държавна кухня и вземаме от частна. В едната дават 200 гр., а в другата 220 гр. Малката си изяжда порцията и не виждам как по - малко ще и стигне. Особено ако е супа след 2 часа е гладна.

# 663
  • София
И в нашата градина е много хлебно менюто. Порциите са малки, но при поискване по-големите ми деца винаги са получавали допълнително храна (все има по няколко злояди деца или такива, нехаресващи дадената храна, които не си ядат порцията). Малкото ми дете още не говори както трябва - знам от персонала в яслата, че си изяждал цялата храна, но не знам успява ли да си каже, така че да го разберат, ако иска допълнително.

# 664
Моят син яде по около 300гр на хранене, все още е в ясла и не му стига храната там, определено. За мен пък много по-добре закуската да е филия, отколкото всякакви кремове, които не нахранват. Филията поне засища, ама кисел с ябълки, примерно, не виждам с какво ще засити детето. Иначе аз съм доволна от менюто в яслата, като изключа кремовете и прясното мляко с корнфлейкс, което не виждам как ще засити детето за повече от 30 Мин.

# 665
Хоп скачам и аз в темата. дъщеря ми е набор 22г и я приеха в желаната ДГ, но и очаквано, първо защото пуснаха много места за 1 група в нашия район, а и тя е и с точка защото сега посещава СДЯ.

Менюто в нашата ясла е с доста по - малко хляб от това което виждам в доста ДГ с яслени групи. Порцията им е около 250гр за обяд, има качено меню всяка седмица на сайта им, но в общия случай е 50мл супа и 190мл основно, като ако не искат едно от двете съответно детето яде повече от предпочитаното ядене. Гладна я взимах само в началото когато още не се хранеше добре там. Сега там хапва доста неща които в къщи не яде.

Та 17 точки могат да се получат и м/у класиранията точка от породени, точка за адрес, точка за многодетно семейство, точка от по - голям брат сестра в същото детско заведение. Ако е за 1 група и от ясла, някой не знаеха че детето трябва да е започнало до 7.11.24г и тези тръгнали след тази дата получават точката сега.

# 666
  • София
Явно е различно навсякъде, което ми е странно, мислех си, че има някаква разпоредба за всички заведения в страната, но въпросната майка също спомена за 50мл супа и аз не можах да повярвам, това е супер смешно.
Ние сега сме на общинска кухня, детето е на 2 г, изяжда супата с един сухар и основното за обяд, супата е м/у 130-140гр, а основното 170-180гр, зависи от яденето, кремчетата основно са нишесте и не му ги давам, но и той не ги харесва.

# 667
Порциите за деца в 1 и 4 група са еднакви, нали разбирате.
Съвсем в реда на нещата е повечето деца да остават гладни, особено от горните групи, както е и моето. Обикновено родителите носят някакви бисквити или солети, които да хрупат изгладнелите, които остават до по - късно в градината. Това нелегално, разбира се. Joy

# 668
  • София
Явно е различно навсякъде, което ми е странно, мислех си, че има някаква разпоредба за всички заведения в страната, но въпросната майка също спомена за 50мл супа и аз не можах да повярвам, това е супер смешно.
Ние сега сме на общинска кухня, детето е на 2 г, изяжда супата с един сухар и основното за обяд, супата е м/у 130-140гр, а основното 170-180гр, зависи от яденето, кремчетата основно са нишесте и не му ги давам, но и той не ги харесва.

Би трябвало по наредба за всяка възраст да има различен грамаж, а не от 1-ва до 4-та група в различни детски заведение да е различен грамажа...

# 669
Различни са за яслена възраст и градинска. От 1 до 4та са еднакви. Пак казвам при нас дават каквото обича детето, моето обича супа и яла само това и и сипват повече, според мен зависи и от персонала колко сипва. В нашата храната е супер вкусна, аз съм хапване когато сме взимали за вкъщи в периода на адаптация, а е яла и пробно преди да тръгне защото това е ДК на района ни.
50гр с 190гр основно не е толкова малко., хапват и плод като междинно хранене. Но пак казвам тя е в ясла. В Дг редовно са гладни и там изразходват повече енергия, а някой са си по яжни и имат нужда от повече. Но има наредба за порции и грамаж и разнообразие.

# 670
  • София
Да, аз също за ясла говоря и то за първа яслена група, за мен е много малко количеството, вярно, че зависи от детето, но дори бурканчетата с готова храна са 250гр за над годинка, а те все пак са си с доста гъста консистенция, а не "гола вода" като супата.
Но в крайна сметка това е положението, не, че сме приети, като цяло майката никак не бе доволна, да не кажа притеснена от грижите на персонала за по-трудно адаптиращи се деца, и оценките, които им се дават, предполагам, че това се дължи най-вече на големия брой деца в една група и недостатъчния персонал.

# 671
Да, аз също за ясла говоря и то за първа яслена група, за мен е много малко количеството, вярно, че зависи от детето, но дори бурканчетата с готова храна са 250гр за над годинка, а те все пак са си с доста гъста консистенция, а не "гола вода" като супата.
Но в крайна сметка това е положението, не, че сме приети, като цяло майката никак не бе доволна, да не кажа притеснена от грижите на персонала за по-трудно адаптиращи се деца, и оценките, които им се дават, предполагам, че това се дължи най-вече на големия брой деца в една група и недостатъчния персонал.

За жалост това е основния проблем в детските ясли. Но според мен тази професия е призвание, нашите сестри и лели са мили с всички, гушкат, помагат за адаптацията, говорят с нас, заедно обсъждаме кое е най - добро в дадена ситуация, моето имаше трудна адаптация за мен, 6дни плачеше по 3ч нон стоп в яслата, бях готова да се откажа и да се чудя какво да правим, отказваше да яде, да се запознае с децата, да играе, абе всичко, питаха ме какви са и любимите дейности в къщи, за да могат да помогнат на адаптацията. Та така е и с порциона, нашите няма да оставят никое гладно и ще сложат допълнително. Моето момиче никога не е изяждала голямо бурканче от 250гр пюрета,  но тя спря на 1г и 6м да ги яде

# 672
В детската ясла, в която малката ще започне от есента, предвидените грамажи са 150 гр./закуска, 100 гр./плод, 315 гр./обяд (сумарно супа, основно, хляб, плод), 150 гр./следобедна закуска. Струва ми се нормално за часовете, в които ще е там, ако успява да си ги изяде. Не знам колко време им дават за хапване, а вкъщи едно хранене, управлявано от нас, е 40 минути. 😄

За по-големите групи гледам менюто е същото, с около 15% по-голям грамаж.

От държавната детска кухня в бурканчета 190 мл. сипват 130-140 мл. ястие, отделно супите са 99.9% вода. Частните детски кухни са вече различна история като количества в една порция.

# 673
В нашата държавна кухня основното е 190гр. а супата 170гр. Моят син ги яде наведнъж. Кремовете не ги харесва. Но примерно големият ми син до скоро се нахранваше със 190гр и никога не е ял двете яденета наведнъж. Него никога не съм го прибирала гладен от ДГ. Но малкото е ламя и е вечно гладно.

# 674
Малкия е 2 ра група сега.
На есен ще бъде 3 та група.
Това им е менюто и може да се види грамажа на храната.
А във държавната кухня грамажа беше 3 бурканчета х 190 грама.

Общи условия

Активация на акаунт