Страсти – ясли и градини в София, кампания 2025/2026 - Тема 1

• 37 181
  • 735
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Като гледам бройката, все още има 593 текущо незаписани за 2024 набор. Все още има цели 3 дни, но все пак, интересно...
Мнозинството от децата ще се запишат; част от тези бройки е възможно да излизат в текущо незаписани, защото някои директори на детски заведения чакат да им се натрупат повечко документи и отразяват записаните деца накуп в системата веднъж на няколко дни. Отделно някои работодатели се туткат много при издаването на служебни бележки и родителите са принудени да чакат последните дни за записване. Разбира се, има и родители, особено когато говорим за първа яслена група, които решават, че детето им е много малко и отказват да го запишат, има и родители, които са с неизрядни документи, та все пак по някоя бройка остава свободна. Кофтито на второ класиране е, че местата, които остават, наистина са малко - по 1-2 я има, я няма за даден набор в дадено детско заведение  (в повечето градини остават 0 места за второ класиране). Всички неприети от района се насочват към детските заведения, в които има обявено свободно място, съответно шансовете за прием на второ класиране в първа яслена група, ако детето не е с повече от 15 точки, хич не са големи.

* Към момента на писане на този коментар в ИСОДЗ виждам 488 текущо незаписани от набор 2024 по общ ред, както и 40 свободни места по общ ред за набора общо за всички райони.

Последна редакция: вт, 20 май 2025, 16:51 от *Lorena*

# 646
Здравейте! Ние ще кандидатстваме живот и здраве догодина и се чудех следното: когато избера трите най-желани от мен детски градини, които дават съответно 3т, 2т, 1т.  само тях ли мога да размествам? В смисъл само тези, които са ми второ и трето желание ли мога да променям като първо ? или мога да избера всяка друга детска градина, която не е била първоначално от трите ми желания да стане в последствие първа за 3т. ?

# 647
Здравейте! Ние ще кандидатстваме живот и здраве догодина и се чудех следното: когато избера трите най-желани от мен детски градини, които дават съответно 3т, 2т, 1т.  само тях ли мога да размествам? В смисъл само тези, които са ми второ и трето желание ли мога да променям като първо ? или мога да избера всяка друга детска градина, която не е била първоначално от трите ми желания да стане в последствие първа за 3т. ?
Може да си ги разместваш както желаеш, няма ограничения.

# 648
Здравейте, свободните места от СОП и хронични заболявания ако останат свободни  минават ли към общ прием сега на второ класиране? Или чак на трето?

# 649
Здравейте, свободните места от СОП и хронични заболявания ако останат свободни  минават ли към общ прием сега на второ класиране? Или чак на трето?

Доколкото разбрах ако изобщо се случи това е на междинното класиране август месец.

# 650
  • София
На второ и на трето класиране - със сигурност не. Една част от тях минават по общ ред на първото текущо класиране, което тази година ще е на 29 август, друга част остават свободни за през годината за заемане от деца с ХЗ и СОП.

# 651
Ох, направих си труда да прегледам в нашия район колко деца с над 15 точки са останали некласирани, защото реално те биха заели от раз свободните места на това и следващото класиране. Открих 3 деца, но поне засега не са кандидатствали в интересуващите ме градини. Засега в нашия район има обявено 1 свободно място в градина, която бяхме посочили на второ място при предното класиране. Наместих дъщеря ми там в списъка с чакащи по първо желание и й даваше цели 6% шанс. Grinning Влизам тази вечер и гледам - 0% шанс. Кандидатствало е дете със 17 точки, което на предното класиране въобще не фигурира в списъците. Не знам защо не е кандидатствало тогава и е ясно, че може да кандидатства от когато си реши, но реално човек никаква преценка не може да си направи преди 16.30 часа на 23.05.2025 г. Може постоянно да изскачат деца, които не са кандидатствали досега, а не ми се вярваше някой да пропусне голямото майско и да кандидатства чак на второто. Та така, пиша просто да си измрънкам, че ми стана много тъпо как и без това мижавия ни шанс беше отнет за секунди. Явно положението ще е, "Надежда всяка оставете." Blush

Последна редакция: ср, 21 май 2025, 11:16 от Bobby®

# 652
  • София
Може да не е участвало досега в класирането, може част от точките да са се появили между първо и второ класиране - примерно раждане на трето дете в семейството би качило точките на детето от стандартните 15 на 17. Сметките най-добре може да се направят наистина в последния момент - в 16 часа, като обявят финално няколкото места, които са останали свободни във всеки район, родителите на децата, цялащи прием, ще се преориентират и ще посочат като първи желания детските заведения, в които има места, а родителите на децата, кандидатстващи през системата с цел да останат неприети и да вземат компенсации, ще посочат като желания градините с 0 места. Стискам палци да неприетите дечица от темата да имат късмет на следващите класирания.

# 653
Ние сме така,за първо и второ класиране имаме различен брой точки,защото правим 3г уседналост между двете класирания.

# 654
  • Sofia
Ох, направих си труда да прегледам в нашия район колко деца с над 15 точки са останали некласирани, защото реално те биха заели от раз свободните места на това и следващото класиране. Открих 3 деца, но поне засега не са кандидатствали в интересуващите ме градини. Засега в нашия район има обявено 1 свободно място в градина, която бяхме посочили на второ място при предното класиране. Наместих дъщеря ми там в списъка с чакащи по първо желание и й даваше цели 6% шанс. Grinning Влизам тази вечер и гледам - 0% шанс. Кандидатствало е дете със 17 точки, което на предното класиране въобще не фигурира в списъците. Не знам защо не е кандидатствало тогава и е ясно, че може да кандидатства от когато си реши, но реално човек никаква преценка не може да си направи преди 16.30 часа на 23.05.2025 г. Може постоянно да изскачат деца, които не са кандидатствали досега, а не ми се вярваше някой да пропусне голямото майко и да кандидатства чак на второто. Та така, пиша просто да си измрънкам, че ми стана много тъпо как и без това мижавия ни шанс беше отнет за секунди. Явно положението ще е, "Надежда всяка оставете." Blush

Аз точно това забелязах вчера за дете със 17 точки.

# 655
  • София
И при нас така, появи се дете с 16 точки, не че има на този етап обявено свободно място де.
Аз да попитам знаете ли какъв е обема на порциите храна за обяд в яслените групи, мислех си, че е като в детската кухня, но вчера говорих с майка на която детето е прието от миналата година и тя сподели, че е доста по-малко и основно наблягат на хляб.

# 656
  • Замък сред облаците
Вижте на сайта на яслата ви, публикуват седмично меню. Ето пример:

# 657
И при нас така, появи се дете с 16 точки, не че има на този етап обявено свободно място де.
Аз да попитам знаете ли какъв е обема на порциите храна за обяд в яслените групи, мислех си, че е като в детската кухня, но вчера говорих с майка на която детето е прието от миналата година и тя сподели, че е доста по-малко и основно наблягат на хляб.

Е,че то в детската кухня поне при нас си е в малките буркани от 190 мл и самата храна не е 190 ...

Последна редакция: ср, 21 май 2025, 15:45 от Antilop_9723

# 658
Аз също съм чувала, че дават малки порции, то май и в държавана кухня са малки. Ние не се доредихме до държавна кухня и вземаме от частна. В едната дават 200 гр., а в другата 220 гр. Малката си изяжда порцията и не виждам как по - малко ще и стигне. Особено ако е супа след 2 часа е гладна.

# 659
  • София
Явно са малки, защото и двете ми деца (в градинска и яслена група) са доста гладни като се приберат. Голямата беше доста злояда, но се научи да хапва и доста неща там и все пак не и стига…

Общи условия

Активация на акаунт